• generally veya kulağa daha güzel gelen hâliyle en général'in türkçe'de ikamet etmiş hâli. (ara: genel olarak)

    ammavelâkin her ne kadar atıfta bulunduğu, dirsek teması kurduğu, belki de nikâhına almak istediği 'genel'le ilişkilendirilse de bütünden uzak ve azamî kertede içi boş durumlarda zikredilen zarf. lise 2'de edebiyat hocası olunsa, 'hayatta nelerin genel olduğuna dair' bir kompozisyon yazılması istense, birkaç aklıevvelin 'boş kağıt' vererek ama "risk budur" diyebilecek cüreti gösteremeyeceği anda hâsıl olan gerçek.

    hayatı belki de belli 'genel' bir düstûra uygun yaşamak istemeyenleri salt bu yüzden rahatsız eden zarf. kulağa çok hoş gelen bir hâli de var oysa, belki de en içteni; çünkü her gidiş aynıdır:

    "genel olarak gitmek"

    hâlbuki bu edim de aynı genel düstûrun bir parçası, tıpkısı. evden işe, istanbul'dan auckland'a, veya beşiktaş'tan üsküdar'a; veya ana kucağından gurbete, yârin yanağından öteye, kadim dostun masasından beriye... salt bu hâliyle bu kadar genel olduğu için; gitmek edimindeki tüm o paket his ve hüzünü barındırdığından olsa gerek gitmeyi bütün teferruatı ve büyük resmiyle anlattığında yegâne anlamına kavuşabilecek zarf.

    şerh-i l&m: ismail abi'nin en içten sorar hâliyle, "ne yaptın, hayır, genel olarak hayatta ne yaptın?" sualiyle de tüm bu his ve hüzünden sıyrılıp kesif bir ağırlığa kısa bir süre içinde geçebilecek zarf.
  • mezarlıklar genel olarak ölülerin adresi. yine de mezarlık yaşayan bir yerdir denebilir.

    babalar bizden adam olup olmayacağını bilirler. anneler kendi işlerini bilirler*. kaynanalarsa seni rahatsız edecek şeyi bilirler. ailede genel olarak herkes herkesi nasıl yaralayabileceğini bilir*.

    (ilk giri tarihi: 24.9.2019)

    (bkz: genelde), genellikle, çoğunlukla
hesabın var mı? giriş yap