• (bkz: walter bishop)

    allah sonumuzu ona benzetmesin

    tanım: yalnızca bilim-kurgu film/dizi lerinde olacak önerme
  • (bkz: gattaca)
  • (bkz: genius sperm bank)

    bu olay 1980 ile 1999 yılları arasında gerçekten yaşanmıştır. robert klark graham adında bir adam sadece belli bir iq seviyesinin üzerinde donörleri kabul ediyordu ve bu donörlerin arasında nobel ödülü almış meşhur insanlar da mevcuttu.
    yanlış hatırlamıyorsam annelerin de belli bir iq seviyesinin üzerinde olması gerekiyordu, bu donörlerin çoğunun belli bir sanat dalında da üstün yetenekleri vardı.

    geçen sene bunun belgeselini izlemiştim ve bu yöntemle dünyaya getirilen çocuklarla konuşmalar yapmışlardı, bu çocukların çoğu da bir sürü konuda yetenekliydiler.

    vikipediden baktığıma göre 218 çocuk bu yollarla oluşturulmuş.

    *bahsettiğim belgesel the discovery channel'ın genius sperm bank adlı 2004'te yayınlanmış bir belgeseli.

    edit: ek olarak kendi görüşümü belirtirsem yapılması dahilinde insanlığın sonunu getirme konusunda hızlanmış bir adım olur. zaten zamanında yapılan bu sperm bankası olayının yasaklanmasının sebeplerinden biri bu biri de bunun bir çeşit ayrımcılık olması.

    uzmanlar zaten kuşakları x, y, z olarak ayırdılar ve y kuşağının x kuşağına nazaran daha hırslı daha yaratıcı tipler olduğu kanıtlandı. 2000 ve sonrası doğumluları kapsayan z kuşağı zamanında herkesin gözünü korkutan y kuşağına göre çok da öte bir toplum olacak. teknolojinin ilerlemesiyle benim iki yaşındaki akrabam bile resmen benden iyi ipad kullanıyor, bu yeni nesil çocuklar doğdukları an süper bir teknolojiye yetişiyorlar.

    şimdi düşünün ki dahi çocuklar yapmak için sperm bank olayı bir işe kalkışılıyor ve ilk başta düşük zekalı sonra da normal zekalı derken iq'su belli bir seviyenin üstünde olmayanlar toplumdan eleniyor. dünya daha iyi değil daha köyü bir yer olur, belli bir iq'nun üstünde olan adam bazı işleri yapmayı kendine yediremeyecek, oysa normal yolla üreme sayesinde dünyada her çeşit mesleğe yönelim oluyor. çalışma aşkıyla yanıp tutuşan adamların hor gördüğü meslekleri kimse yapmazsa vay halimize. dünyadaki tüm bireyleri benzer zeka seviyesine getirmeye çalışmak da budur, herkesi aynı kefeye koymak gibi bir şeydir.

    tehlikelidir, yapılmamalıdır.
  • insanoğlu hangi işin doğalına müdahale etti de oradan insanlık için hayır çıktı? sonucu başından belli olan iş.
  • 7 milyar insanın %99'u salak olduğunda asıl etik vs. ihtiyaç duyulur.
  • çeşitliliği ortadan kaldırır ve bu dahi insanlar sadece tek bir alanın ilerleme kaydetmesini sağlar. ha şu olur bak dahi insan oranını yüzde 1 den yüzde 10 a çıkartalım ve bu oranı sürekli fakir ailenin çocuklarında uygulayalım. bu sayede zenginlik her insana eşit dağılmış olur.
  • zeka veya kişilik gibi özellikleri etkileyen genler genellikle küçük etki gösterir ve pleiotropik olabilir. bir insanın bu tür karmaşık yönleri için genetik varyantlar bulmak çok zordur.

    örneğin, bir insanın adalet duygusunu etkileyen tüm gen varyantlarını bildiğimizi varsaysak bile, hala bu gen varyantlarının ve bu varyantların farklı kombinasyonlarının kişinin yetiştirildiği ortamla nasıl etkileşeceğini veya kişinin hiç öngörülmemiş koşullar ile karşılaştığı zaman ne tepki gösterecegini bilmiyoruz. başka bir deyişle, insan türünü daha iyi hale getirme müdahalemiz, istenmeyen sonuçlara yol açabilir eğer bu genleri tüm etkilerini ve diğer genler ve çevre ile olan etkileşimlerini bilmeden incelersek, her türlü şeyi bilmeden değiştirebiliriz.

    şu anda, bazı fiziksel özellikler veya kişilik özelliklerinin istenmeyen olduğunu düşünebiliriz, ancak bu özellikler gelecek nesiller tarafından tamamen farklı bir ışık altında görülebilir.

    -insan kültürü ve insan yaşamı, sağırlık veya intersekslik ya da trizomi 21 (down sendromu) olmadan daha iyi olur mu?
    -eşcinselliğe, rahimde hormon dengesizliklerinin neden olduğu keşfedilmiş olsaydı, genetik müdahale ile bunu tedavi etmek etik olur muydu?

    iyileştirme teknolojilerine eşit olmayan erişim, toplumdaki eşitsizlikleri şiddetli ölçüde arttırabilir. güvenli genetik geliştirme teknolojilerinin kullanıma sunulacağını varsayalım.
    güçlü toplumlar bu teknolojiyi, yoksullar ve güçsüzler üzerindeki kavrayışlarını sürdürmek için kendilerini daha çekici, güçlü ve akıllı kılmak için kullanabilir. gen teknolojisini kendi narsisizmleri için bir kanal olarak kullanacaklarından endişelenirim.
    eğer bu olursa, kalıcı ve kaçınılmaz bir alt sınıfın yaratıldığını görebiliriz. güçlü olanların kötü niyetleri olmasa bile, eşit erişim konusunda uyanık olmadıkları halde, dezavantajları toz içinde bırakabilir.
hesabın var mı? giriş yap