• ergenlik yılları ve daha sonrasına uzanan son gelişim dönemidir.
  • 12-20 yas arasi donem. bazi kaynaklarda 12+ veya 12-18 yas arasi olarak da kabul ediliyor. bireyin cinsel istek duymaya baslamasindan dolayi libido odagi genital bolgelerdir. cinsel olgunluga erismeye baslanir. ergen, aileden bagimsizlasarak karsi cinsten olgun ve saglikli iliskiler kurabilmeyi ogrenmeye yonelir. meslek secimine dair tasarilarda bulunma ve yuva kurma istegi belirir. toplumdaki yeri ve yapmak istedikleri konusunda catismalar yasar.

    a. donemin olumlu gecmesi halinde kisilik: aileden bagimsizlik kazanilarak aile disi iliskilere baslanir. olgun bir kisisel kimlik duygusu kazanilir. boylece kisi kendini gerceklestirme doyumuna ulasir. calisma alanlarinda anlamli amaclarda, degerlerde, sevgide, yaraticilik ve ureticilikte basarili olur. anlamli iliskiler kurabilir.
    b. donemin olumsuz gecmesi halinde kisilik: kimlik bunalimina dusebilir. asiri bagimli veya asiri bagimsiz tavirlar sergileyebilir.
    c. yaklasim nasil olmali: ebeveyn, ergenin ailesiyle fazla ic ice olmak istemeyisini ve yalniz kalma ihtiyacina saygi duymali. sosyallesmesini engellememelidir.

    (bkz: #39040369)
  • genital dönem, psikoseksüel gelişim evrelerinin beşinci ve son evresidir ve 12-18 yaş aralığını kapsar. bu evrede ilgi odağı genital bölge ve karşı cinstir. ergenlikle başlayan ve olgunlaşan erişkin cinsellik kişinin hayatı boyunca devam eder. kişi cinsel organlarından zevk almaya başlar. ergen ilk yıllarda aileden bağımsızlaşarak karşı cinsle sağlıklı ilişkiler kurmaya yönelir. kafasında meslek seçimi tasarıları kurar. toplumdaki yeri ve istekleri konusunda çatışma yaşar. bu dönemde aileye düşen görev gereksinimlerini tanıyıp ona karşı anlayışlı davranmaktır.
hesabın var mı? giriş yap