• 1926-1998 yılları arasında yaşamış, triz'in rus yaratıcısı. aynı zamanda bilim kurgu yazarıdır. genrich altov takma adıyla yazmıştır.
  • tam adı genrikh savlovich altshullerdir. triz yönteminin kurucusu olarak bilinen bu zatın çok enteresan bir hayat hikayesi vardır.

    2. dünya savaşının henüz başlarında, alman zırhlı tümenlerinin sahip olduğu teknolojiden ve ruslar'ın bu teknolojinin gerisinde kalmasından çok etkilenmiştir. 2.dünya savaşının sonunda, ruslar almanlar'ı yenmiş gibi görünse de, verdikleri yirmi milyon kişilik kayıp gururuna dokunmuş altschuller'in. bu bedeli aşmanın yolunun ise teknolojik yenilik yapmak olduğunun farkına varmış. bu düşünce ile patent entstitüsünde çalışmaya başlamış ve zamanla elden geçirdiği patentler arasında bir ortak nokta, bir benzerlik farketmiş. bu ortak noktaları kullanıp bir buluş çıkarmayı da akıl etmiş ve trizin atasını bu şekilde yaratmış olmuş.

    hemen ilk iş olarak stalin'e mektup göndermiş; kendi buluşunu dikkate alsın, ona destek çıksın, araştırması için fon yaratsın diye. stalin'in dikkatini çekmeyi de başarmış... stalin onu hemen diğer bilim adamlarının yanına, sibirya'ya göndermiş. (bkz: sürgün) bürosunun kalan elemanlarını da tutuklatmış.

    o zamanların sibirya'sı adeta devasa bir ar-ge departmanı... rusya'nın çeşitli bölgelerinden onlarca bilimadamı, sürgün vurgun soğuk demeden çalışmalarını sürdürmekte... üstelik zaman zaman ortaklaşa çalışıp, çeşitli buluşlar yaratmaktadırlar. (bkz: rus teknolojisi) altschuller bu devasa laboratuvarda, triz'ini geliştirmek için adeta bir patent madeni bulmuş. boş durmamış, o da yıllarca çalışmış, inceleme yapmış, araştırmış..

    derken, altschuller'in yirmi yıllık sürgün cezasının onikinci yılında, stalin'in hayata gözlerini yumması ile sibirya'daki bilimadamları evlerine dönerler. altschuller ise, bu sayede triz'i uygulamalı ortamda geliştirme fırsatını bulur. o zamanlar sovyetler rusya'sı kapılarını dünyaya sımsıkı kapatmış olduğu için ne bir buluş, ne bir teknolojik yenilik dış dünya tarafından kullanılabilmektedir. ancak sovyetlerin dağılmasının ardından bu yöntem fark edilip, değeri anlaşılmış ve bilhassa abd tarafından değerlendirilmeye alınıp, geliştirilmiş.

    altschuller ise sovyetlerin dağıldıktan sonra, yerleştiği bakü'den kalkıp tekrar rusya'ya döner ve orada bir süre daha karısı ve çocukları ile huzur içinde yaşadıktan sonra parkinson hastalığı nedeni ile hayata gözlerini yumar...
hesabın var mı? giriş yap