• kirtasiyelerin cogu bilir , adama "soole ucgenimsi ustunde acilar yazan cetvel verirmisin" dersin ..geodreieck versem olmaz mi? der
  • alman okulunda okumu$ her turk gencinin kalbinde ozel yer etmi$, olmazsa olmazlardan. hangi ders olursa olsun kalemlerin yaninda durmasindan huzur duyulan yuce icat. alman okulundan olmayanlarda "manyak misiniz lan, gonye aciolcer kullansaniza, ozentiler" dedirttigi cok olmu$tur.

    ama i$te tanimayan sevemez ki. her muhendis adamda en az bir tane olmasi gereken edevat. buyuklerini cizim yapan meslekda$lar kullansin. onlara da "t-z dreieck" ya da kisaca "t-z" denirdi.

    (bkz: hey gidi gunler)
  • en kalitelileri aristo ve rotring tarafindan uretilen efsane alman icadi ucgen. (bkz: aciolcer haltetmis) alman egitim sistemiyle yetismis her gencle arasinda duygusal bir bag bulunur. (bkz: manyak misin)
  • kırtasiyeci adını bilmez diye adını "abi geometri üçgeni varmı" diye sorduğum, kırtasiyecinin de "ne istiosun kardeşim geodreieck mi" diyerek beni şaşırtmasına neden olan, geometrik figürleri kolaylıkla çizmemizi sağlayan, okulumdaki bütün örencilere zorla aldırılan, rotring versiyonu turuncu yaylı, faber castel versiyonu da sarı yaylı olan alet.
    deftere ik bi şekilde koyulup işaret parmaıyla çevrilmesi de zevklidir bu aleti.
    genelde boyu 15 cm dir. daha dev boyutları da vardır.
  • hız alınamayıp dershaneye de götürülmüş, öss zihniyetine ne kadar ters de olsa ilk zamanlarda sabırla geometri soruları numerik hesaplanmaya çalışılmıştır. bütün şekli pergel* ve geodreieck kullanarak çizdiğimiz vakitte uyanık fen liseliler 4 soru çözerlerdi.
    biz de amma almanlaşmışız. hocalara hesap makinesi serbest mi össde? diye sorabilmiştik.
  • geometri dersinin avusturya lisesi'ndeki vazgecilmezlerinden. kirilmasin diye dosya defter arasina falan koyardim hep ama kirilirdi yine de. senede en az iki tane harcanir...
  • sık sık hacılanan, intikam amaciyla yanip tutusan suserların da baskalarınınkileri hacılayarak kendini ve biraz da cebini tatmin ettigi, son 5-6 yılda iel dahilinde en cok faber castel modeli kullanilan, mathe derslerinin vazgecilmez nese kaynagı.. deftere dik koyup işaret parmagıyla cevirme olayini kesfetmistim, sonra siniftaki bikac kisi özenmisti benden, daha sonra bunun cok eskilerden beri bilinen bişey oldugunu ögrenip hayal kırıklıgı yaşamıştım.. olsun, hala uzun sıkıcı derslerde yoldaşlık eder bana bu süper nesne..
  • cok uzun sure kaybedilmeden kullanilabilirse, zamanla ustundeki paralellerin silindigi gozlemlenirdi. universitede teknik resim dersinden 100 ile gectiysem bu alet sayesindedir.
    hala nerde sari yayli aristo marka olanindan gorsem alasim gelir.

    ayrica
    (bkz: iel)
    (bkz: alman lisesi)
    (bkz: avusturya lisesi)
  • eh bir de tabii (bkz: üstün alman teknolojisi)
  • alman lisesinde bunların bir de tahta üzerinde çizim yapmak için kullanılan ve 1 metrelik boya ve tutmak için ortasında kulba sahip modelleri vardı, hatta takımı olarak yanında bir de yaklaşık 75 santimlik kolları olan ve ucuna tebeşir sabitlenen bir pergelle gelirdi. az düello yapılmamıştır teneffüslerde, geodreiecki kalkan, pergeli de kılıç olarak kullanaraktan. (bkz: özlemek)
hesabın var mı? giriş yap