• ikinci dünya savaşı sırasında amerikan genel kurmay başkanlığı görevini yürütmüş, daha sonra savunma ve dışişleri bakanlığı görevini yapmış abd li üst düzey devlet adamıdır.

    barış yanlısı bir kişiliktir. birleşik devletler ilk atom bombası denemesini yapacakken sovyet yetkililerini bu denemeye davet etmeyi hükümete öngörmüştür. asıl amacı dünya savaşı sonrası daha barışçıl bir kutup oluşturmaktır. çünkü sovyetlerin bir gün atom bombasını yapacağını tahmin etmiş, bunda yanılmamıştır.
  • toplantıda amerikan başkanının bile sözünü kesebilecek özgüvene ve görev aşkına sahip amerikalı general.

    amerikan ordusunun günümüzde sahip olduğu gücün mimarı denilebilir. 1939 yılında 197.000 kişilik kara kuvvetlerinin sayısını, 1944 yılında neredeyse 8 milyon mevcudiyete ulaştırmıştır. (avrupa'da 40, pasifikte 21 tümen). avrupa'ya gelen amerikan ordusuna küçümseme ile bakan müttefik kuvvetler komutanları, yeni oluşan bu gücü sınırda kızılderili ve meksikalı kovalayan güçler olarak hafife almışlardır.

    görev döneminde komutanların gözünün yaşına bakmaması ve emekli ettirmesi veya sürgüne göndermesi ile ünlü bu komutanın adı hiçbir mekanik silaha verilemediği gibi (bradley, abrams vs) büyük bir kışlaya da verilmemiştir.
  • abd tarihinin en büyük generallerindendir.

    başkanlar franklin delano roosevelt ve harry s. truman dönemlerinde chief of staff (1939 – 1945) olarak görev yapmıştır. daha sonra başkan harry s. truman döneminde secretary of state (1947 – 1949) ve secretary of defense (1950 – 1951) görevlerini yapmıştır.

    secretary of state görevini yaptığı yıllarda (1947 – 1949), ikinci dünya savaşı'nda tarifsiz bir yıkıma uğrayan avrupa'nın yeniden inşasını savunmuş ve sonuç olarak ismini taşıyan marshall planı'nın ortaya çıkmasını sağlamıştır. bu sebeple 1953 nobel barış ödülü kendisine verilmiştir.
  • denir ki birleşik devletler de mareşal* rütbesinin karşılığının mareşal değil de general of the army olmasının sebeplerinden biri, federal mahkemelerin kolluk kuvvetlerine halihazırda us marshalls denmesi, diğeri ise bu amcanın soyadıymış. marshall marshall uygun olmazmış.

    saving private ryan filminde de olayları raya koyup başlatan mektup sahnesinin merkezinde marshall marshall paşa vardır.
hesabın var mı? giriş yap