• abd ilk başkanı
    (bkz: rushmore dağı anıtı)
  • 1 usd dolarindan tanidigimiz amerikali
  • baskanliginin ikinci donemi sonunda kendini emekliye ayiran, "amerika'nin yonetilmek icin krallara degil halktan insanlara ihtiyaci var" diyen buyuk devlet adami...mount vernon'da yasamis ve olmus.
  • sabah 4'de kalkar aksam 9'da yatarmış. günde iki öğün yemek yermiş, sabah kahvaltısından sonra akşam yemeğini öğleden sonra saat beş gibi alırmış. hiç bir zaman güneşe yatağında yakalanmamış. adamlarından (kölelerinden) hiç birini de güneş doğarken hala yatakta görmek istemezmiş. kalktıktan sonra saatlerce kitap okurmuş. okuduğu kitapları gördüm. çok kitabı var. kölelerini sonra serbest bırakmış. çok misafiri gelirmiş. ona çok hediye getirmişler.
  • son derece çapkın olduğu iddia edilir. danışmanlarının eşlerinden fahişeler ve kölelere kadar uzanan listede yer alanlar arasında, bir ingiliz bakanın eşi henrietta liston, philadelphia'nın son ingiliz belediye başkanının eşi elizabeth willing power ve çocukluk aşkı sally fairfax da bulunmaktadır. karısı martha ise tüm bunlara göz yummayı tercih etmiştir.
  • amerikan devrimi'ne destek olmak icin gelen fransiz'larin ingiliz gemilerine yakalanmamasi icin, ozellikle fake haberler cikarmis, hatta sahte saldiri planlari uzerinde bulunan bir askeri ingilizlere ozellikle yakalatmis ve ingiliz'lerin olasi bir amerikan saldirisini engellemek icin bulunduklari yerden ayrilmamalarini saglamistir.

    e bakmis ingiliz bi sure sonra gelen giden yok ustelik fransizlar gelmis kol gibi, uzulmus tabii.
  • viski ve bira ustasi amerikan baskani. kendi yaptirdigi viski imalathanesi ve recetesi meshurdur.

    1791'de baskanligi sirasinda amerikan bagimsizlik savasinin borclarini telafi etmek icin asiri bir viski vergisi koyarak halkin tepkisini cekmis, 1794 yilina kadar suren unlu whiskey rebellioni (viski baskaldirisini) pennsylvania kirsalina 15 bin asker gondererek bastirmistir. tum bunlarin uzerine george washington'un 1797'de mount vernon'da yilda 11bin galon kapasiteli bir viski imalathanesi kurmasi amerikan tarihinin ilgincliklerinden biridir.
  • osmanlı'ya vergi ödemeyi kabul etmiş abd başkanı. hey gidi günler...

    http://tr.wikipedia.org/…i/abd_-_osmanlı_sözleşmesi
  • amerika kolonilerinin bağımsızlık savaşını yöneten komutan. "yedi yıl savaşları"nda fransizlara karşı aldığı başarılar bu unvanı kazanmasını sağladı. emperyalist bir güce karşı verilen ilk mücadele olarak tabir edilen bağımsızlık savaşını tam bir ustalıkla ve soğukkanlılıkla yönetmeyi başardı. başlarda kendilerinden çok güçlü ve deneyimli olan ingiliz ordusuna savaş meydanında karşı koyamayacağını anladığı zaman savaş taktiğini değiştirdi. emrindeki askerler gerilla tarzı savaş modelini öğretti. kritik noktalardaki tepelere yerleşerek ani hücumlarla düşmanı yıprattı. coğrafi bilgisini iyi kullanarak, ingilizleri zaman zaman zor durumda bıraktı ve sonunda da geri çekilmek zorunda bıraktı. kısacası komutan olarak bir dehadır. sonra kendisine verilmek istenen başkanlık sıfatını istememesi bundandır. başkanlığı çevresindeki kişilerin desteğiyle yürütmüştür. bugün hala amerikanın kurucusu olarak görülür.
hesabın var mı? giriş yap