• en vahşi belediye başkanı.
    (bkz: bu hizmetler parisliler için)
  • paris'in göbeğine bildiğin osman denmesinin müsebbibi.

    (bkz: koskoca imparatorluğun ismini osman koyan zihniyet)
  • marksist sanat tarihcisi t.j. clark sevmez mesela haussmann ve yoldaslarini. bir nevi o donemin (19. yuzyilin ikinci yarisi) gentrification, a.k.a., zorla guzellik olurcusu sahis baron haussmann. tamam burjuvaya pessskesss cekti paris'i, ama bugun git, hala ayni sokak lambalari duruyor?

    basima bir sey gelmeyecekse haussmann'i seviyorum.
  • çok yanlış gelmiş alman beyefendi.. tamam simetri hastasısın.. parisi dümdüz edip baştan yarattın, herşey yolların açısı, binalar falan hep simetrik oldu.. mükemmel.. notre dame'ı yıktırıyordun az daha.. olur(koskoca paristeki tek gördüğüm gotik yapıydı.. küfür gibi bişey.. ben olsam ben de yıkmaya teşebbüs ederdim..) fakat sen simetri hastası kişilik.. ne arıyorsun insanların şapkalarını bile yamuk taktığı paris'te ha.. mis gibi git almanya'ya.. insanlar disiplinli her şey güzel.. paris falan olmuyor..

    not: onu bırak da adam bildiğin çok iyi tasarlamış..
  • 1848 devrimci ayaklanmalarının ardından yönetimi ele geçiren louis bonaparte'ın valisi ve mimarı. paris'in kentli proleter ayaklanmalarına elverişli dar sokaklarını yıkarak askeri araçların rahatlıkla geçebileceği bulvarlar inşa etmesiyle ünlüdür. esinlendiği isim olan thomas robert bugeaud ise cezayir'de mahalle ve kentlerin yıkımı yoluyla direnişi bastırdıktan sonra aynı modeli paris'teki yoksul isyanları için öneren zattır.

    kentler sınıf savaşı alanlarıdır. kentsel düzenleme, kent mimarisi de sınıfsaldır. bugeaud ve haussmann bunun tarihteki en çarpıcı örnekleri. bugün için bir örnek ise rte ve onun kentsel dönüşüm tutkusudur.
  • kurşun köşeyi dönemez diyen insan. bu nedenle büyük ve geniş caddeler önermiş. haritacılık tekniklerini kullanmış ve yeni bir kent fikri ortaya çıkmış böylece.

    ayrıca engels, hausmann’ın paris’in planını yaparken yoksulları kent merkezinden, kent dışına itmesi durumuna, yoksulluğun çözülmesi değil, yoksulluğun yer değiştirmesi demiştir.
  • yaptığı dizaynın inşa ettiği şehrin başarısı yada başarısızlığı bir yana modernizmin en önemli çelişkilerinden biri olan sınıf ayrımını şehre monte etmiştir.yoksulları şehrin merkezinden uzaklaştırıp banliyölere atmış,burjuvaları da şehrin merkezine yerleştirmiştir.ayrıca halk ayaklanmalarını kolay bastırabilmek için askerlerin ve polislerin kolayca müdahale edebileceği yollar tasarlamış,isyanların sokaklarda kol gezememesi adına elinden geleni yapmıştır.gelişim ve yıkım eş zamanlı olarak diyalektik bir gerçeklikle haussman'ın yeni paris'inde vücut bulmuştur diyebiliriz.
  • http://www.hurriyetdailynews.com/…028&newscatid=379

    istanbul'u da büyük hocapaşa yangını'ndan sonra yeniden inşa etmesi için çağırmışlar. aya sofya'dan büyük bir bulvar başlatıp, önümüze gelen ne varsa -kapalı çarşı, süleymaniye camii vs. dahil, yıkmamız gerekiyor deyince projeyi daha başlamadan iptal etmişler. yıl ise 1865 imiş... iyi de yapmışlar iptal ederek sanırım.
  • baudelaire'i modernist yapan adam.
  • her ne kadar yoksul kesimin isyanlarini rahatca bastirmak ve parisi ekonomik siniflara ayirarak dizayn ettiyse bile bugun gelinen noktada zenginin de fakirin de sehirde belli bir duzen ve refah seviyesinde yasamasina imkan saglamistir.sehir mimarisinde bir esi daha yoktur.

    sehrin genel yapisinin degismesi,yeni zenginlerin ve tuvalet/banyo kullaniminin artmasi sebebiyle kanalizasyon sistemini de degistirmeleri elzemdi.
    ruzgar ve yagmurun seine den tasidigi hastaliklar ve kotu koku cehresi degismis bir sehrin anlamini haliyle bozmaktaydi.parisin temizlenmesi yasayan insanlarini da mecburi bir temizlik icine soktu.sehir boylece karanlik cagdan aydinlik caga gecis yapti.

    ek bilgi: hausmann ve ııı. napoleonun o gunku sartlarda sehri yikip yeniden yapmak icin harcadigi mebla 2.5 milyar frank olmakla beraber 1950 amerikasinda ny un degisimi icin harcanan para 78 milyar dolara denk dusmektedir.
hesabın var mı? giriş yap