• 5 haziran 1922’de yunan ordusunun başına geçmiş, lloyd george tarafından "bir çeşit deli" diye tanımlanan komutandır.
    büyük taarruz esnasında, 30 ağustos 1922’de mustafa kemal zafertepe’de türk ordusunun hücumunu izlerken "hacı anesti, mağrur kumandan, gel de ordularını kurtar!" diye bağırır. bu, aynı zamanda hacı anesti’nin izinli olarak geldiği izmir'de gazetecilere yaptığı "karşımda mustafa kemal diye birini göremedim" açıklamasına cevaptır.
  • kurtuluş savaşımızın büyük taarruz zaferi zamanlarında yunan ordusu başında bulunan, ordusunu izmirden yönetmeye çalışan ve büyük bir bozguna uğrayan general.
  • halkımızı kıyan, acımasız, askerlik ve savaş doktrinini hiçe sayan gözü dönmüş bir komutandır. silahsız köy ve kadınlara saldırmak askerlik değildi o dönemler. bir savaş adabı vardı. bu komutan ona uymazdı. (bkz: su çılgın türkler) (bkz: mustafa kemal) (bkz: nutuk)
  • deli ve paranoyak olduğu yunan tarih kitaplarına girmiş olan kişi: ayaklarının kristal veya camdan olduğunu düşünüp yürümeye korktuğu anlatılmaktadır.
    hacı anesti dönemin başbakanı dimitrios gounaris ve diğer politikacılar baltacis, protopapadakis, stratigos ve theotokis ile beraber idama çarptırıldı ve aynı gün, 15 kasım 1922 de vatana hıyanet suçundan diğerleri ile beraber idam edildi.
  • atatürk tarafından kurtuluş savaşı alanında çok pis dalgaya alınan yunan generali.
  • (bkz: haci anesti)
  • ismi haci anesti ya da hadji anesti degil, giorgios hatzianestis'tir bu sahsin. modern yunanca'da c sesini t ve z beraber yazilarak verir ve hatzianestis soyadidir.
  • büyük taarruz sonucunda suçlu bulunup askerinin önünde önce rencide edilerek sonra infaz edilmiş. yalnız rencide etme olayı nasıl oldu acaba merak ediyorum.
  • son derece onurlu bir askerdir. bizde herşey şaçma bir düaliteye indirgenir. bir biz varızdır bir de ya bize düşman olan gavur ya da bizi adam etmek medeniyet öğretmek isteyen batılı yüce insanlar. birincisinin örneği olarak general hacıanesti diğerinin örneği olaraksa misal george soros gösterilebilir. bir aralar ikincisi konusunda gustav verhoegen de popülerdi ama ab'nin (aslında almanya'nın) büyük güçler arasındaki yarışta geride kalması sonucu o da arka plana itildi.

    general hacıanesti'nin hatırasını gölgeleyen, diğer yapıp ettiklerinin görünmemesini sağlayan şey atatürk'le yaşadıkları bir polemik. göreve gelir gelmez bir demeç vermiş; "tüm cepheyi gezdim ama mustafa kemal adında bir komutana rastlamadım". atatürk o sıralar tbmm başkanlığı görevini deruhte etmektedir ve cephede değildir. sonrasında malum mareşal rütbesi ve başkomutanlık göreviyle cepheye dahil olacaktır. neyse işte bu hikayenin sonunda atatürk'ün dumlupınar'daki meşhur saldırı esnasında "hacıanesti gel de kurtar ordularını" diye bir söz söylediği iddia edilir. (muhtemelen doğrudur)

    hikaye bu haliyle bize anadolu'yu işgal eden yunanlıya atamızın verdiği tarihi ayar şeklinde yansıtılmıştır. halbuki general hacıanesti, izmir'e çıkan, izmir vilayet konağına türk bayrağını çiğneyerek giren komutan değildir. göreve çok sonra 1922 yılında gelmişti. aslına bakarsanız anadolu harekatına karşı çıkan politikacılardan biridir. bu grup (yani işgale karşı olan kralcılar) 1920 yılında "küçük ama şerefli yunanistan" sloganıyla iktidara geldi ve hacıanesti 1922'de sakarya muharebesi'ndeki yenilgi üzerine büyük ihtimalle geri çekilme harekatını yönetsin diye iş başına getirildi. öyle ya ben bir harekata karşıyım ama beni o harekatın başına koyuyorsanız benim o işi baltalayacağımı da hesaba katmışsınız demektir.

    neyse bu varsayılan geri çekilme tbmm kuvvetlerinin ofansif harekatıyla bozguna dönüştü ve bilindik denize dökme, sikertme edebiyatına kaynaklık etti. elbette bunu yazma amacım "adam zaten çekilecekti niye saldırıyonuz" gibi saçma bir iddiada bulunmak veya kurtuluş savaşı'nın askeri yönünü küçümsemek değil. o harekat olmayıp barışçıl bir yol izlenseydi muhtemelen ateşkesle toprak elde etme yoluna gidecekler izmir'i, bodrum'u elde tutmaya çalışacaklardı. ben olsam öyle yaparım çünkü...

    amacım milliyetçiliğin mutlak çatışmaya yol açacağı tezine karşı koyabilmek. yunan olan, yunanistan'da hükümete gelebilen ve yunan milliyetçisi de olmasına rağmen anadolu işgaline karşı çıkabilen kimseler vardır.

    son olarak idamı esnasında bir hakarete uğradığı bilgisi yanlıştır. 6'lar yani anadolu bozgununda suçlu oldukları varsayılan yunan hükümeti üyeleri aynı anda idam mangasının karşısına çıkarıldılar. içlerinden sadece başbakan gounaris tifoya yakalandığı ve ayakta duramadığı için bir sandalyeye oturtulmuştu (ters değil ama düz) diğerleri ayaktadır. hatta general hacıanesti tam bir asker gibi esas idamı esas duruş göstererek beklemişti...
hesabın var mı? giriş yap