*

  • prof. dr. muhammet emin akkoyunlu'nun iddiası. bu rakamın tahmini bir rakam olduğunu, test sonucu olmadığını, istatistiksel bir çıkarım olduğunu söyleyelim ve almanya şansolyesi angela merkel'in "virüs almanya nüfusunun yüzde 60 ila 70'ine bulaşabilir" ifadesini hatırlatalım. yani oranlarsak bu virüs türkiye'de milyonlarca insana bulaşacak. virüsün yayılması normal. bu tip istatistiksel perspektiflerin halkla paylaşılması farkındalık yaratma açısından önemli zira anadolu'da insanlar olayı çok küçümsüyor, özellikle yaşlı insanlar. bu işten en çok zarar görecek kesim olmalarına rağmen. bu tahmini sayıların ve istatistiksel çıkarımların sağlık bakanı tarafından da paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. elbette geometrik artan bu virüsün öldürücülük oranının %5'in altında seyrettiğini ve paylaşılan bu tahmini sayının ölecek insan sayısı olmadığının altını da kalın bir şekilde çizelim. ortalığı velveleye vermeye gerek yok, fakat bir tür farkındalık yaratmak da şart.

    "sağlık bakanı fahrettin koca'nın hastanesinden göğüs hastalıkları uzmanı: gerçek vaka sayısında 145.000'lerdeyiz"
    https://mobile.twitter.com/…tus/1240906673465802753

    edit: dr. ek açıklama yapmış: https://mobile.twitter.com/…tus/1240942972755156993

    (bkz: alman halkının %70'ine korona virüsü bulaşacak)

    belki alakalıdır:
    https://t24.com.tr/…ekete-gecmeniz-gerekiyor,866050
    https://www.aa.com.tr/…lesinden-ozur-diledi/1772703
  • tahmini vaka sayısının ifade edildiği beyan.
    tahmini de olsa, bunun reele dönme ihtimali çok yüksek.
    en sağlam çözümlerden biri, insanların sokaklara çıkmasının engellenmesidir.
  • ne yazık ki ben de doğru olduğunu düşünüyorum.

    keşke biraz daha şeffaf olmayı becerebilseydik ancak halkımızın cahilliği de malum vallahi böyle çaresizlik beni yordu.
  • şimdi olay şu tespit etmek için test ediyoruz ama ilk vakalarda ateş çıkana kadar en az 4 gün bile geçmiş olsa bu hastalar 4 gün boyunca çevrelerindekilere bulaştırdı demektir ve onlarda çevrelerindekine bulaştırarak devam eder. zaten gerçek sayıyı bulmak için bütün topluma test yapmak gerek başka türlü gerçek sayıyı asla bulamayız.
  • bu kadar vaka vardır ya da yoktur konusu elbette spekülatif, fakat demecin sahibi doktorun matematiği hiçbir bilimsel temele dayanmıyor. basbayağı sallamış.

    yok 1 vaka varsa aslnda tespit edilmeyen 400 varmıştır da, yok 1 kayıp varsa o 1000 vaka daha olduğu anlamına gelirmiş falan...

    nerede yazıyor bu? nereden almış bilgiyi? hangi ülke üzerinden kanıtlanmış?
  • hükümetin verdiği rakamlara ben de güvenmiyorum ancak bir hastanedeki göğüs hastalıkları uzmanının türkiye genelinde vaka sayısını nasıl bildiğini de anlamıyorum.
    bakanın dediğine güvenmezken, sıradan bir hekimin dediğine neden güveneyim ki, sırf söylediği şey daha çarpıcı diye mi ?
  • adamın dediği ''bu gün önlem alırsak ancak 14 gün sonra sonucunu görürüz'' bence sayıdan çok bu sözü daha değerli. yani geri sayım çok hızla ilerliyor, italya gibi oluruz demek istemiş.
  • diğer ülkelerdeki vaka sayıları ne peki, onlarda mı balon.
  • 145k gerçek hasta seviyesi ile zaten çin'i geç, italya'dan bile daha kötü durumdayız demektir. ve min 10.000 ölümüz vardır. bırakın abi 145k olsaydı çevrenizde çok daha fazla koronalı olan duyardınız millet çok daha fazla kırılmış olurdu. böyle konuşanları gerçekten yayına çıkartmamaları gerektiğini düşünüyorum.
  • adamın dediği bir şey çok saçma geldi bana bilmiyorum hak verirmisiniz ama kendisine sormak isterim ey yüce doktor.

    eğer,
    1 hasta 400 kişiye,
    1 ölüm 1000 kişiye tekabül ediyorsa

    bir ülkede 10 hasta olup 7 kişinin hayatını kaybetmesi bizi şöyle bir sonuca mı götürür?
    toplamda 4000 kişi hasta olup 7000 kişi bu hastalıktan hayatını kaybedecek mi demek.

    lütfen istatistik yaparken ölçülü davranalım.
hesabın var mı? giriş yap