• avrupa birliğinin yasadışı göçü engellemek için bir uygulama metodu haline getirdiği anlaşmadır. ab bu anlaşmayı imzaladığı ülkelerden gelen yasadışı göçmenleri aynen geriye postalamaktadır.

    ab tarafından türk vatandaşlarına schengen vizesinin kaldırılmaması/kolaylaştırılmamasına bu anlaşmaya türkiyenin yanaşmaması olarak gösterilmektedir. ancak türkiyenin farklı bir durumu mevcut. türkiye, yasadışı göçte, bir kaynak ülke olmaktan çok bir transit ülkedir. ve asıl kaynak ülkeler ( mesela pakistan,sri lanka, ırak, somali vb. ) ile bu tarz bir anlaşma imzalayamadığı için, ab ile imzalayacağı geri dönüş anlaşmasının elinde patlayacağından korkmaktadır. çünkü ab yakaladığı yasadışı göçmenin milliyetine bakmadan, geri kabul anlaşması bulunduğu türkiye'ye postalayıp kurtulacaktır. özellikle yaşadışı göç konusunda ab'nin kapısı olan yunanistan ve italya bu konuda ısrarcıdırlar.

    türkiye, ab'den bu konuda bir istisna istemiştir. o da ab ile geri kabul anlaşmasını imzaladıktan sonra, kaynak ülkeler ile kendi anlaşmasını imzalayana kadar, söz konusunu anlaşmanın uygulanmamasıdır. ancak ab, kanımca bir süre konulmadığı için, buna yanaşmamaktadır.

    schengen vizesinin kaldırılması biraz da bu sorundan dolayı ayak sürüyor.
  • ab'nin türkiye'nin yanı sıra cezayir,çin ve arnavutluk gibi ülkelerin de imzalamasını istediği anlaşma.
  • ingilizcesi readmission agreementtır.
  • türkiye'ye gelen bir avuç libyalı'nın tüm türkiye'nin gözü önünde yediği haltlar ortadayken, binlerce göçmen'i getireceği için dehşet verici bir anlaşma. bu adamların yiyecekleri haltları geçtim. türkiye'de zaten birçok işsiz var, özellikle düşük işlerde bu adamlar çalıştırılacak ve yurdum işçisinin de zararına olacak. ayrıca yabancılara çok alışık bir millet değiliz(türkiyeye gelen yabancıların çoğu ab ülkeleri ve rusya gibi nispeten medeni ülkelerden geliyorlar, o yüzden ufak kavgalar dışında sıkıntı çıkarmıyorlar) bu anlaşmayla birlikte türkiye'de ciddi bir ırkçılık akımı oluşması da beni tedirgin ediyor.
  • türkiye'ye sanıldığı gibi hintli, arap, zenci vs. mülteci sıkıntısı vermiyecek olan anlaşmadır. adam zaten türkiye'ye elini kolunu sallaya sallaya gelmiş. ırak ve iran sınırları yol geçen hanı gibi. ordan da avrupa'ya gitmiş sonra yakalanıp türkiye'ye veriliyor. abi bu adam türkiye'de niye dursun lan? türkiye'de duracak olsa zaten en başından dururdu avrupa'ya gitmezdi. ya tekrar avrupa'ya kaçar yada ülkesine döner. türklerin iş ve geçim sıkıntısı çektiği ortamda mültecinin ne işi olur burada.
  • fazlasıyla sıkıntılı bir antlaşma. avrupa birliği uzun zamandır türkiye'ye bu antlaşmayı diretiyor ve karşılığında ben de seni schengen bölgesine dahil edeyim diyor. bu antlaşmanın avrupa birliği için güzelliği ise şu, türkiye'yi transit ülke olarak kullanan bütün göçmenler tespit edildiklerinde doğrudan türkiye'ye gönderilecek ve türkiye bu göçmenleri kendi ülkelerine gönderene kadar sahiplenmek durumunda kalacak.

    bu antlaşmanın imzalanabilmesi için de türkiye yıllardır afganistan, pakistan gibi ülkelerle arasında aynı antlaşmayı yapmaya çalışıyor. bu ülkeler de yanaşmadığı için avrupa birliği'ne olumlu yanıt veremiyordu. zira göçmenlerin sıkışması gibi bir durum söz konusu. son yıllarda bu konuda geri adımlar atılıyor. avrupa birliği ekonomik kriz sürecinde olduğu için fransa ve almanya gibi iki önemli ülke de çekincelerini kaldırıyor. mantıken düşünmek lazım. bu adamlar şimdiye kadar bu antlaşma için çekince verirken, şimdi neden çekinceyi kaldırıyor ? çünkü göçmenler ekonomik sorun demek. bir de bütün avrupa'daki türkiye çıkışlı göçmenleri düşünün.
  • eğer gerçekten imzalanırsa türklere vizesiz avrupa deneyimin yaşattıracak olan anlaşma. fakat bunca yıldır imzalanamamasından da anlaşılacağı gibi, işin detayı çetrefilli.
    türkiye bunca yıldır o göçmenleri ne yapacağını bilemediği için ve yeterince destek alamadığı için imzalamaya yanaşmıyordu, artık ya ciddi destek aldılar ya da salma moduna geçerek "ülke suriyeli doldu zaten siktiret" veya "iç politikada giderek sıkışıyoruz, ab vizesi işini çözdük diye puan toplarız" diyerek gevşediler, ki bu sonuncusu düşük bir ihtimal.
    her halükarda, hayırlara vesile olsun.
  • geri kabul anlasmasi "digerlerinin" imzalamaktan cekindigi ama turkiye'nin imzaladigi bir anlasma degildir. schengen bolgesine girmek isteyen her ulke [sadece bununla kisitli degil tabii, baska ulkeler de var] bu anlasmayi imzalamistir, imzalamak zorundadir.

    ote yandan bu anlasma avrupa'nin her kacak gocmeni turkiye'ye itelemesini saglamaz, bu da "avrupa birliginde kokorec yasak" turunden bir sehir efsanesidir, gercegi yansitmaz. geri kabul anlasmasi, turkiye uzerinden birlige girmis olan kacak gocmenlerin geri kabulunu sart kosar.

    eger bir kacak gocmen sana iteleniyorsa zaten senin bastan yaptigin bir hatanin, o kacak gocmenin senin ulkeni kullanarak birlige girmis olmasinin sonucu olarak itelenmektedir. ulkemiz bu kacak gocmenler olmadan, halihazirdaki hukumetin elinde silahla geleni kabul etmesi sonucu zaten suc cennetine donusmustur.

    ha basari midir ? degil tabii ki, imzalamak zorunda oldugun anlasmayi "nihayet" yillar sonra imzaliyor olman niye basari olsun?

    not: anjin san uyardi, yanlis biliyormusum. yakalanan kacaklarin kisisel beyanlarina bakilip ona gore sinir disi ediliyorlarmis, nijerya'dan turkiye uzerinden ab'ye girmeye calisirken yakalanan adam da nijerya'ya gitmemek icin turkiye diyecektir tabii ki, dolayisi ile bu acidan problemli bir anlasma.
  • nasıl gümrük birliği olayında "siz bunu imzalayın, biz sizi avrupa birliği'ne alacağız" denildi, işte bu da filmin devamı olan gümrük birliği vol.2

    yunanistan'ın beceremediği sınırları koruma olayının tam olarak bize kakalanması. bu anlaşma imzalandığında göçmenlerin yıllık maliyetinin 200 milyon euro olacağı, daha önceden avrupa'nın 75 milyon euro önermesinden dolayı askıya alındığı biliniyor.

    bu anlaşma sonrasında elimize ne geçecek? ilk etapta avrupa vizesiz olmayacak, bunu belirtelim. sadece vize başvuru ücretleri, sonuçlanma süresi düşürülecek, bu kadar. hala kalkıp "vizesiz avrupa'ya gidebileceğiz oley" diye sevinenler varsa, hevesleri kursaklarında kalmasın. 3 yıl sonra avrupa birliği'ni memnun edebilirsek, belki bir ihtimal kalkacak. ama kaldırmayacaklarını biliyoruz, 3 yıl sonrasına not olsun.

    2 yıl sonrası editi: ab yetkililelrinden biri, 2017 yılında vizeler kaldırılabilir mesajı vermiş;

    http://www.cumhuriyet.com.tr/…ze_istenmeyecek_.html

    "avrupa komisyonu'nun komşuluk politikası ve genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi johannes hahn, alman die welt gazetesi ile mülakatında, 2017 yılında türk vatandaşlarına vize serbestisinin getirilmesinin 'kendisi açısından mümkün' olduğunu belirtti."
hesabın var mı? giriş yap