• fabrika hayvanciliginda tavuklar kanatlarini acamayacaklari kadar kucuk bir kafeste yaklasik 1,5 sene yumurta vermeye zorlanir ve verimi dustugunde öldürülüp pet mamasi yapilir.

    serbest gezen tavuklar ise daha buyuk bir kafes olan fabrikada adim atamayacaklari kadar kalabalik tavuk nufusu icinde yaklasik 1,5 sene yumurta vermeye zorlanir ve verimi dustugunde öldürülüp pet mamasi yapilir.

    ikisi arasindaki tek fark kafeslerin boyutudur ama uygulamada hicbir fark yoktur.
    bu tur sozler tüketicilerin vicdanini rahatlatmak icin pazarlama stratejisidir. gercekte olan ise su videoda izleyecekleriniz gibidir: https://www.youtube.com/watch?v=lntvjjtw7fa

    kulturel kosullanma ve reklamlar sonucu dunyada yilda 50 milyar tavugu bu yontemlerle yetistirip olduruyoruz. oysa hayatta kalmak icin tavugun kicindan cikan bir yumurtayi yeme zorunlulugumuz yok. onun yerine vegan yumurta alternatiflerini ogrenebilirsiniz.
  • milyarlarca dolarlık bir üretim sektörü olan kanatlı için konuya hakim olmadan yapılmış taraflı bir eleştiri.
    söz konusun videoda hayvan hakları konusunda sakıncalı durumlar olmakla birlikte verilen çoğu bilgiler taraflı ve yanlış olup vegan insanlar için bir algı yaratılmaya çalışılmış izlenimi bıraktı bende.

    örnek verecek olursak söz konusu kanatlı hayvanlar genetiği değiştirilerek değil ıslah çalışmaları yapılarak o hale getirilmektedir.ikisi aynı şey değildir.
    gezen tavuk hareket kabiliyetine sahip olacağından ötürü eti ve yumurtası daha lezzetli olmaktadır.bu bir algı değil bir farklılığı dile getirmektedir.
    kanatlıların gagalarını kesmek bir eziyet değil bir önlemdir.çünkü hazır yem verildiği için orjinal gagalara gerek olmadığı gibi tavuklarda çok olmamakla birlikte kanatlılarda (bkz: kanibalizm) vardır bunun için yapılmaktadır.
    daha çok şey yazabilirim ama o kadar vaktim yok meraklı olanlar özelden yeşillendirebilirler.
  • son aylarda babamın takmış olduğu yumurta çeşidi, bi arkadaşının köyden getirttiği yumurtları yedirmek için övüyor da övüyor, bak özgür tavuk yumurtası bu çok lezzetli, gezen tavuğun yumurtası bi başka güzel, diye
  • gecenelerde bir arkadas sagolsun 8-10 tane getirdi. abi bunlar solucan bocek filan yiyolar diye de yagladi. neyse kahvaltida gomduk bunlari. olum dedim sen her hafta getir boyle. cevap su:

    "abi tavugun gotu belli"
  • bir kere satın aldığım, sanki bana biraz kokuyormuş gibi gelen yumurta. doğal olan her şey bana bir tuhaf kokar zaten.
  • sık sık temin etme fırsatımız olmasa da 2 ayda bi 10tane köyden, eş dosttan filan gelir. dağda, bahçede, tarlada, kırda gezeni makbuldur ve lezzetlidir. belli bi çevrilmiş alanda yüzlerce tavuğun gezmesi hiç bi anlam ifade etmez.
  • sanırım şöyle bir şey oluyor.
  • normal yurmurtayı biraz toza toprağa buladıktan sonra dibine saman konulmuş sepetle teşhir ederek iki katı fiyata satma işine gezen tavuk yumurtası deniyor istanbul'da.

    çocukluğumda yaşadığımız ilçede 2-3 tane apartman dışında herkesin evi bahçeliydi. tavuk, hatta inek beslemek bile yaygındı 70'lerin sonunda. komşunun arsız tavuklarının yumurtası da bir güzel olurdu ki. bu arsızlar, gün boyu sürü halinde komşu bahçeleri yağmalarlar, akşam oldu mu kümeslerine dönerlerdi. işte gezen tavuk onlardı, şimdikiler hep yalan.
  • 50 yıl önce yaşayan insanlar için anlam taşımayan ifade.
  • istanbul'da bulamazsın...

    ama git bafra'ya orada bol... hacı o değil de o nasıl güzel bir domates kokusudur öyle...
    insanın bafra'ya taşınası geliyor.
hesabın var mı? giriş yap