• gecenelerde bir arkadas sagolsun 8-10 tane getirdi. abi bunlar solucan bocek filan yiyolar diye de yagladi. neyse kahvaltida gomduk bunlari. olum dedim sen her hafta getir boyle. cevap su:

    "abi tavugun gotu belli"
  • marketten bu isim altında yumurta alıp iki katı ücret vermek bildiğiniz saflıktır.

    çok kısa geçeyim:

    gezen tavuk nerelerde geziyor?
    -gezen tavuk düşündüğünüz gibi çayırlarda hoplayıp koşturmuyor. hepsi kafes içerisinde.

    kafes ne kadar büyük olmak zorunda?
    kafes içerisinde tavuğun sosyalleşebilmesi için gerekli kılınan alan standardı avrupada 6m2, ülkemizde ise 4m2'dir.

    işletmeler bunu sağlamıyor mu?
    -ülkemizde tavukların refahı için bu alanı sağlayan işletme neredeyse yoktur. var olanlar da küçük ölçeklidir.

    üç harfli marketlerden üzerinde böyle yazılmış tavuk yumurtalarını nasıl alıyoruz o zaman?
    -işletme 1000 tavuk için 4 metrekare alanı sağladıktan sonra ruhsata başvuruyor, ruhsatı aldıktan sonra aynı kafesin içerisinde 2000 adet daha iteliyor.

    diğer tavuklardan farkı kalmıyor o zaman?
    evet, zaten gerekli alanı sağlasa da ucuza aldığın yumurtayı çıkaran tavuklarla aynı yemi yiyor.

    peki bizim marketlerden aldığımız yumurtalar büyük firmalara ait. onlarda işler böyle değildir herhalde?
    +hangi firma? çoğu üretip yaptığından daha fazlasını pazardan toplar. örnek vermek gerekirse bilmem ne oğlu yumurtaları günde 3.5 milyon yumurta satar ama üretim kapasitesi 600 bin adettir. aradaki farkı dışarıdan tedarik edip markası basıp satar.

    kaliteli yumurtayı nerden bulacağız?
    +evinin önünde tavuk besleyenlerden alabilirsiniz ama diğer türlü çok da kasmaya gerek yok. ülkede günlük yumurta tüketimi 85-90 milyon adettir. durum bundan ibarettir.
  • şu an da genelde bilinçsiz bir şekilde yetiştirilen ve sandığınız gibi o kadar da sağlıklı olmayan yumurtalardır.

    bu konu ve bağlantılı konular ile ilgili tamamen doğru ve tarafsız bilgi vereceğim. zamanınız var ve doğruları öğrenmek istiyorsanız yazıyı okuyabilirsiniz.

    arkadaşlar; gezen tavuk, doğal tavuk gibi kavramlar tamamen ticari kaygılar güdülerek bir pazarlama stratejisi haline geldi. normalde tanesi 20-30 kuruş olan yumurtayı bu sayede 1 liralara kadar satmak mümkün olabiliyor.

    şimdi doğal ve gezen tavuk şudur:

    tavuklar kümeslerinden çıkartılır. hayvanlar sağda solda gördükleri şeyleri yerler. şimdi diyeceksiniz ki zaten öyle benim aldığım yer. tamam da bak bakalım kaç hayvan var 1 kümeste? insanlar ufak bir araziyi kapatıp, çadır kümes kuruyor; içeride 250- 1000 arası hayvan var. peki bunların devlet kontrollü veteriner denetimi var mı? yok. hayvanların aşıları, aşı takvimleri kontrol ediliyor mu? yok. yumurtlayan hayvanların, yumurtalarının üzerine üretim tarihi yazılıyor mu? hayır. zaten yem olarak da normal markette aldığınız yumurtaları doğuran tavuklara verilen yemlerden veriliyor? şimdi bu hayvan gezen tavuk-doğal tavuk mu oldu? yumurtası çok mu lezzetli oluyor. geçiniz. lezzet tamamen kullanılan yeme bağlıdır. kullanılan yem, yumurtanın renginden, içindeki sarının rengine kadar her şeyi değiştirebilir.

    burda köyde yetişenleri ayırıyorum. köyde bir insanın 20-30 tavuğu olur, adam bunları salar ve tavuklar kendi kendine bir şeyler yer. akşamda diğer hayvanlardan korumak için kümeslerine kapatır. arada sırada kendi ektiği mahsüllerden ( mısır - buğday vs) yem atar hayvana. ama dışarıdan rasyonu ( yemi oluşturan ögeler) ortalama 2900 kalori olan hazır yem kullanmaz. ayrıca burda yumurta sayısı çok fazla olmayacağı için ( 100 tavuk ticari kümeslerde ortalama %85 verimlilik ile yumurtlar, bu şekilde yetişenlerde oran %50-60 lardadır) bu arkadaşın elinde yumurta kalmaz. bu da bayat yumurta satışının önüne geçer. bu yüzden bu arkadaşlardan aldığınız yumurta daha lezzetli gelebilir ama lezzet bunlarla alakalı değildir.

    yani eğer bu şekilde bir tanıdığınız varsa, evet burdan doğal yumurta almanız mümkün. fakat gezen tavuk yumurtası- doğal yumurta olarak direk satış yerlerinden aldıklarınız markette gördüğünüz yumurtalar ile aynı, hatta daha kötü ve ne olduğu belli olmayan koşullardan elde ediliyor.
    ( marketteki gezen yumurtalarda, bu entry de ki arkadaşın bahsettiği şekilde, büyük firmalar tarafından üretilip, piyasaya sunulur. benim bahsettiğim bilgilerin tamamı, sağda solda gördüğünüz gezen tavuk, doğal tavuk yumurtası adı altında üretim yapan ve kapasite olarak 250- 2500 arasında olan ve bakanlıklar tarafından denetime tabii olmayan kesimdir.)

    " bir kümes içinde gezen tavuk ile kafeste beslenen tavuk arasında yumurta özellikleri bakımından hiç bir fark yoktur. çünkü, ikisi de aynı yemi yer ve gezmenin yumurta üzerinde olumlu ya da olumsuz hiç bir etkisi bulunmaz. kafeste yetiştirilen tavuklar hareket etmedikleri için enerjilerini daha çok yumurta verimine harcarlar ve gaitaları ızgaradan alta düştüğü için yumurtaları temiz olur. bu konuda bir anımı anlatmak istiyorum. ziyaret ettiğim büyük bir yumurta tavukçuluğu işletmesinin teknik elemanına gaita(gübre) ile bulaşık yumurtaları ne yaptıklarını sorduğumda aldığım cevap, az sayıda çıkan gaita ile bulaşık yumurtaları bazı kişilerin kendilerinden 10 kuruşa satın aldığı ve altında saman bulunan sepetlere koyup pazarda köy yumurtası diye 90 kuruşa sattıkları şeklinde oldu." (1)

    bu kümeslerde ki civciv ve yarkalar ( yarka; 16 haftayı doldurmuş, yumurtlamaya hazır olan tavuğa denir) zaten endüstriyel üreticilerden elde ediliyor. bu civciv ve yarkalar hibrit ırklardır (2). yani genetiği ile oynamadan, doğal seleksiyon ile ana damızlık firmaları tarafından yetiştirilir ve tüm dünyaya satılır. türkiye'de de diğer devletlerin yaptığı gibi, yurtdışından damızlık sürüler getirilir ve buradan çıkan döllü yumurtalardan kuluçkada civciv çıkarılır. bu çıkan civcivler ticari kümeslere satılır ve 16 hafta sonunda gerçek kümeslerine taşınır. burda da yumurtlamaya ve yaklaşık 90 hafta sürecek hayat yolculuklarına devam ederler. gezen tavukçuluk ile uğraşanlarda yine bu ticari firmalardan tercih ettikleri ırkı alırlar ve kümeslerine koyarlar. yani yem ile beraber kullanılan civciv ırklarıda aynı.

    yani kısaca; kullanılan yem de, ırkta aynı. tavuğun gezmesi bir şey değiştirmiyor. sağlık açısından, besin değerleri açısından hiç bir farkı yok. sadece duygusal açıdan, evet hayvanlar dışarıda daha rahat bir ortamda büyüyor diyebiliriz. yumurtaya - stres vs hiç bir şey geçmez arkadaşlar.
    çok teknik detaya girmeden kısa kısa geçerek bu kadar özetleyebildim. konular biraz kopuk oldu

    konu ile alakalı teknik/teknik olmayan sorularınızı öm yoluyla cevaplayabilirim.

    öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler - on
    bir çoğunuz, yumurtanın oluşması için horoz ve tavuğun çiftleşmesi gerekiyor sanıyorsunuz. evet bu şekilde olmuyor. sağlıklı bir tavuk 24,5 saatte bir defa yumurta verir ve horoza ihtiyacı yoktur. horozla çiftleştiğinde kuluçkalık ( döllü yumurta) ortaya çıkar ve ancak bu yumurtalardan civciv çıkabilir. diğerleri marketlerden aldığınız sofralık yumurta olur.
    öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler - off

    (1) : http://www.hazimgokcen.net/…anlis-bilinen-dogrular/
    (2) : https://en.wikipedia.org/…/category:chicken_hybrids
  • normal yurmurtayı biraz toza toprağa buladıktan sonra dibine saman konulmuş sepetle teşhir ederek iki katı fiyata satma işine gezen tavuk yumurtası deniyor istanbul'da.

    çocukluğumda yaşadığımız ilçede 2-3 tane apartman dışında herkesin evi bahçeliydi. tavuk, hatta inek beslemek bile yaygındı 70'lerin sonunda. komşunun arsız tavuklarının yumurtası da bir güzel olurdu ki. bu arsızlar, gün boyu sürü halinde komşu bahçeleri yağmalarlar, akşam oldu mu kümeslerine dönerlerdi. işte gezen tavuk onlardı, şimdikiler hep yalan.
  • besin değerlerinden sadece beta karoten daha yüksek çıkmıştır yapılan bir çalışmada, diğer değerleri kafesteki tavukların yumurtalarıyla aynıdır

    http://www.science20.com/…_caged_chicken_eggs-82015
  • sanırım şöyle bir şey oluyor.
  • tekli kafes tavukçuluğunun ab bünyesinde yasaklanması sonrası kümes içinde ve açık alanda tavuk başına düşen alan genişlikleri şöyle belirlenmiştir:

    açık alansız yer tavukçuluğunda 0.11 m2 kümes
    açık alanlı salma tavukçulukta 0.11 m2 kümes + 4 m2 açık alan
    ekolojik salma tavukçulukta 0.16 m2 kümes + 4 m2 açık alan

    olumsuz hava şartlarında ve salgın hastalık tehlikesinde tavukların açık alana salınmadıkları da belirtilmelidir.

    endüstriyel hayvancılığın romantik hiçbir tarafı yoktur. tavuklar doğal olarak gagalama refleksine sahip oldukları ve sürü içi hiyerarşiyi belirleyen kavgalara açık oldukları için yüksek yoğunlukta bir arada yetiştirildikleri her ortamda kan, kopmuş organ parçaları, hatta kanibalizm olacaktır. ancak düşük yoğunluklu, kendini geçindirecek kadar hayvancılık yapan teyzelerin kümeslerinde hayalinizdeki tavuklarca yumurtlanmış yumurtalar bulunabilir.

    yine de kendini geçindirecek kadar tavuk yetiştirmek sertifikasyona tabi olmadığı için cahil ve açgözlü köylünün gözü bir kez para gördü mü tavukları çabuk büyüsün, yumurta verimi artsın diye hiçbir yasal çerçeveyi takmayacağı, hayvanları bitişik düzende yetiştirip yasaklanmış maddeler ve ilaçlarla beslemekten çekinmeyeceği de unutulmamalıdır.

    mesele hayvansal ürün satın alırken sertifikalı ürünlere yönelmek, yine de ne olursa olsun yaptığının bilincinde olmak, romantik hayallere kapılmamaktır.
  • geçen pazarda yumurtacı abimiz, sanırım kanıt niteliğinde, tezgaha küçük ipad gibi bir şey koymuş, bahçede gezen tavuklarını gösteriyordu. ufak bir şaşkınlık sonrası inovatif düşüncesini de takdir edip, başka yerden aldığım yumurtalarımla pazarı terk ettim.

    bu da böyle anımdı.
  • tavuklar gezdikçe bahçede yiyecek kalıntıları, solucan, böcek, evdeki tüm yemek artıklarını iştahla yiyorlar. horozlarla münasebetleri kısa sürse de oluyor bir şeyler. eşelenip, toprakta oluşturdukları minik çukurcuklara gövdelerini yerleştiriyorlar. gezip tozup, karınlarını doyurduktan sonra mutlu ve relax bir şekilde dinleniyorlar. böylesine stressiz bir ortamda yaşamak yumurtalarına da yansıyor. daha az yumurta oluyor ama lezzetli ve yoğun koyu kıvamlı oluyor.
  • çoğunlukla organik ile karıştırılır. gezen tavuk yumurtasının, yani marketlerde bu ad ile satılan ve üzerindeki kod “1” ile başlayan yumurtaların gdo’lu yemlerle beslenmiş tavuklara ait olma olasılığı çok yüksektir. 2 veya 3 kodu ile başlayan yumurtalardan tek farkı kümeslerinin azıcık daha ferah olmasıdır-böylece gezebilirler.

    organik yumurtaların üzerindeki kod ise sıfır ile başlar. bu yumurtaları yapan tavuklar da organik, gdo’suz yemlerle beslenir.

    hal böyleyken; köyde orada burada gezen, sahibinin verdiği yemek artıkları ya da toprağı eşeleyerek bulup yediği börtü böcek ile beslenen hakiki gezen tavuk yumurtası değilse bu gezen tavuk olayına pek itibar edilmemeli.

    illa marketten alacaksanız da organik olanları tercih edilmeli.
hesabın var mı? giriş yap