• başlığı nasıl açacağımı bilemedim. alakalı bir başlık varsa lütfen bkz veriniz, hatta taşınsın.

    öncelikle ben bizim sorunlarımızdan birisinin dünyayı tanımamak ve muadil dertlerimize, dünyadaşlarımızın nasıl tepki verdiğini bilememekten kaynakladığını düşünüyorum. çünkü şu an verdiğiniz tepkilerin çoğunu, içinde yaşadığınız toplumdan öğrenerek veriyorsunuz.

    gezgin olmanın faydalarını kısmen şurda anlatmıştım. uzun uzun neden dünyayı görebildiğimiz kadar gezmeliyizi anlatmayacağım. ama çok faydalı güzel bir şey. bunu bilin. herkes etince budunca gezmeli.

    yıllar içinde hem kendim, hem arkadaşlarıma gelen mesajlarda gördüm ki, türk insanı politik olarak hiç doğru hareket etmiyor. bu politiklik, politika politikliği değil. ikili ilişki politikliği.

    bir suçlu arama modumuz var. başımıza gelen hemen herşeyi bir başkasını suçlayarak kazanmaya çalışıyoruz. karşıdaki kişiye tepki gösteriyoruz. zannediyoruz ki onu azarlar bağırırsak haklılığımız kanıtlanacak. ki haklı da değilsin.

    bir sürü örnek var elimde ama hepsini tek tek incelemeden, belki ışık olur diye dünyayı gezmeye niyetli genç ya da yaşlı, gezgin türklere faydası olsun diye umduğum bu başlığı açıyorum. siz de yazın.

    - küba'da yaşayan arkadaşım var. couchsurften gelen mesajlara inanamazsınız. adam çok yoğun çalışıyor. yine de gelen mesajlara elinden geldiğince cevap vermeye çalışıyor. evinde kalmak isteyen türkler gelen cevabın hep evet olması gerektiğine inandığı için, evinde onu bedava ağırlamadıkları için sitem dolu cevap atıyorlar.

    bu ispanya'daki odasını kiralamaya çalışan arkadaşıma da öyle oluyor. denizli'de ağırladığım zamanda da bana oluyordu.

    olumsuz bir durum olunca hemen mücadeleyi bırakıp, bize yardımcı olmadığı için o kişiyi suçlamayalım. yine bu mevzuda adama yardımcı oluyorsun, mesaj atmışsın. şehri anlatmışsın, gideceği yerleri tarif etmişsin. gelen cevapta, yazan erkekse, kız olsam kabul ederdin di mi piç? filan diye giriyor. :) yazan kadın ise de, diyor ki, tabi ki isveçli, hollandalı kızlar varken neden türk kızı kabul edesin. erkeği kamil tribi. kadını kezban tribi.

    - ilk mesaj: paşam öyle bir ilk mesaj atıyor ki, sanki biz orda başka iş yapmıyoruz ve paşamın tüm seyahatini organize etmek ile görevliyiz. politiklikten kastım bu. elin hollandalısı, fransızı öyle güzel ilk mesajlar atıyor ki, uzun uzun. kendini tanıtmış. ne istediğini, neden gezdiğini söylüyor. gerekirse evde sana ufak faydaları dokunabileceği yeteneklerini söylüyor. misal elektrikten anlıyor, bozuk priz varsa tamir ederim diyor. yemek yaparım diyor. bir şey söylüyor. hepsi kibar kibar.

    ama türklerin çoğunluğu,

    merhaba jzff. salı günü ordayız. sende kalmak istiyoruz. araba nasıl kiralarız?

    (bunun gibi 50 çeşit versiyon)

    sen in misin? cin misin? neden sana yardım edeyim. yardım ettim, bana teşekkür edecek misin? yoksa sövecek misin arkamdan? yardım etmezsem zaten sövüyor orası garanti.

    elimizden geldiğince hep yardım ettik. süper arkadaşlıklarımız oldu. çok muhteşem türkler ile de tanıştım bu arada. ama o tarihlerde yokum diyorum. adam anahtarı bırakabilir misin diyor. :) yanlış olmasın airbnb değil bu. beleşe kalmak için istiyor.

    - ikinci mesaj: cevap olumsuz ise tepki geliyor genelde. sanki mesaj attığın her şeyi kabul ederek yardımcı olmalıyız gibi ama, başka daha da bir enteresan durum şu: ilk mesaja cevap atmamışım mesela. 2 gün geçmiş. kenara not almışım beynimde. yazarım bi ara çocuğa diyorum. seyahatine bir ay var daha. haftasonu cevap atayım diyorum. ertesi gün niye cevap atmadığıma dair sitem dolu mesaj.

    meşgulumdür belki :)

    - ekşisözlüğün sorunu değil aslında ama ben bir şeyi anlatırken, arada gelebilecek eleştrileri de düşünerek önceden yazı içine cevap sıkıştırıyorum. bu yazıyı yazma nedenim, geneli düzeltmek değil. atılmış o saçma mesajlara tokat gibi cevap yazmak değil. olur da buraları bunlara bilmeye ihtiyacı olan birisi okursa, kulağına küpe olur. dünyayı, insanları daha iyi anlar ve kullanır istiyorum.

    insanlar insanlara lazım. kimse kimseye gül yüzü, hatrı için katlanmaz. yeni birileriyle tanışırken saygılı olmanız lazım. yalan yok, herkes çıkarı yönünde hareket eder. ben de öyleyim. ama politik olmanız lazım. tavsiyem bunu öğrenin.

    aklıma gelirse editlerim. iyi gezmeler.
hesabın var mı? giriş yap