• gamma glutamyl transpeptidase. kandaki miktarı önemlidir. normal değeri 0 - 51 iu/l dir. yüksek çıkması konjestif kalp krizinde, cholestasis (safra kesesinin aşırı doluluğu), siroz, hepatik (karaciğer) iskemi (kan eksikliği, yani karaciğerin yeterince kanlanamaması), hepatik nekroz (doku ölümü), hepatik tümör, hepatit, hepatotoksik ilaç kullanımını akla getirir.

    bu enzimin seviyesini yükselten ilaçlar / maddeler;
    alkol,phenytoin, fenobarbital.

    bu enzimin seviyesini düşüren ilaçlar / maddeler;
    konraseptifler.

    yüksek çıkması durumundaki risklere gelince,
    aşırı kanama,
    baygınlık,
    subkutan hematom,
    ve artan infeksiyon riskidir.

    yüksek alkol kullanımını ve karaciğer hasarın belirlemede alt ve asta göre artıları ve eksileri mevcuttur.

    bu test pozitifi test etmede (bkz: sensitivity), daha başarılı iken negatifi test atmede (bkz: specificity) daha başarısızdır, alt ve asta göre.

    bu üç enzimden, ggt, fazla alkol tüketimini en iyi saptayanıdır., ancak ggtnin birçok organda bulunmasından ve bazı ilaçların ggt seviyesini yükseltmesinden ve de bazı hastalıkların ggt seviyesini yüksetmesinden dolayı, yüksek ggt seviyereli her zaman alkol abuseunu göstermez.

    yine de gamma-glutamyl transferase (ggt), alkol kullanımının saptanması için en sık kullanılan biyokimyasal testtir. 4 ila 8 hafta süresince günde 4 veya daha fazla içki içmek (bir içki = bir biranın alkol içeriğinin eşdeğeri oluyor burda), ggt seviyesini yükseltir. alkolden 4 5 hafta uzak kalınması ile normale döner genellikle. eğer alkolden başka bir sebepten değilse yüksekliğin sebebi.

    burada tedavi önerisi vermek olmaz ama, şu öneriler verilebilir;
    alkol kullanımını azaltmak / sınırlamak,
    barbiturat kullanımını azaltmak / sınırlamak.

    eğer sebep alkol değilse, bir dahiliye, hematoloji, ya da hepatoloji uzmanına görünmek.
    evet. budur. **
  • özlemin markerı.
  • alkalen fosfataz düzeyi yükselmiş bir kişide bunun karaciğer kökenli olup olmadığını araştırmak için bakılır. ayrıca kolestazın en sensitif göstergesidir.
  • (bkz: kolesistit)
  • alkol ile aranızda ki aşkın derecesini çok açık ve net olarak gösterir.
  • bir karaciğer enzimi.

    geçtiğimiz günlerde yaptırdığım karaciğer fonksiyon testi sayesinde 64 olan üst sınırın şahsımda tam 2 katı olarak 128 ölçülen enzimdir. diğer karaciğer enzimleri alt/ast/alp vs gibileri hepsi referans aralığı içinde. alt-ast üst sınıra yakın ancak yüksek değil. onun dışında ürik asit seviyem yüksek. diğer değerler normal. izole bir ggt yüksekliği bize ne ifade eder ? 2 kat artmış olması anlamlı bir yükseliş midir ? alkole elveda mı diyeceğiz ? babam böyle pasta yapmayı nerden öğrendi ?

    kutsal bilgi kaynağına haiz olmuş sayın yazarlardan bilgisi olanlar o kadim bilgilerini olur da paylaşırsa buraya da edit gelecektir.
  • biz müşterilerle aramızda genelde georgettekelimesinin kısaltması için kullanırız. özellikle cad üstünde kumaş kalitesini belirtirken.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/georgette_(fabric)

    (bkz: jorjet)
  • ggt ile çoğu a.a 3 atp harcanarak taşınır. yalnızca bir imino asit olan prolin bu yolla taşınmaz.
  • yıllardır ggt 300 lerde geziniyor. alkol ayda 1-2 alırım, kilo yok, hareketsizlik yok, hemoglobin normal. ama el ayaklar kışın hep üşür. aile hekimi sebebini çözemedi, ultrason ile baktı dedi. olmazsa yeni yılda çektireyim de kaç palık ciğerimiz varmış görelim.
  • hastada kolestaz olmasına rağmen ggt'nin normal olduğu 3 hastalık grubu vardır.

    1- gebelik intrahepatik kolestazı

    2- benign rekürren intrahepatik kolestaz

    3- progresif familyal intrahepatik kolestaz tip 1 ve 2'dir. ama tip3'de ggt yüksektir.
hesabın var mı? giriş yap