• unutulmaz sol bek. bazıları vardır, tarihin daha evvel zamanlarında sahne alan ve hâli ile ihmal edilen. facchetti de şüphesiz bunlarda biridir. sol bektir; paolo maldini'den çok daha evvel futbolda esen bir fırtına olmuştur. 1,89luk dev isim, 100 metreyi 11 saniyenin altında koşan bir atletti. öncelikle bunu belirtip başlayalım hikâyesini anlatmaya çalışmaya...
    rahmetli babamın favorilerinden olmuştur giacinto kardeş. bir kere devrimci bir niteliği vardır. helenio herrera'nın catenacciosunun önemli halkalarından biri olmuştu. bağlasanız durmazdı ve durmadı; duramadı. soldan deldi geçti facchetti. önüne geleni hafiften ezdi. bütün kariyerini inter'de geçirdi sol bek. acar genç irisi, 4 scudetto, 2 şampiyon kulüpler kupası, iki kıtalararası kupa kazandı. herrera'nın has adamı idi. 1964 yılında avrupa şampiyonluğuna yürüyen inter adına yarı finalde attığı bir gol hâlâ anlatılagelir, o zamanın san siro'sunda.
    millî takım kariyerinde ilk maçın türkiye'ye karşı olması da vurgulanması gereken bir husustur giacinto'nun. 15 senede 94 millî maçta forma giymiştir. 10 seneye yakın ülkesinin kaptanı da olmuştur. üç dünya kupasında forma giymiş, birisinin finalinde hüznü tatmış bir kaptandır. 1968 avrupa futbol şampiyonası'ndaysa kupa elinde yükselmiştir facchetti'nin. işin gırgırı 1978 arjantin dünya kupası'na pek az kala geçirdiği bir sakatlıktır yoksa 36 yaşındaki isim bu kupada da forma giyecekti, belirtmeye gerek yok. inter'in sembol ismi, futbolu bıraktıktan sonra da inter camiasında kaldı. ne zaman bir başkan görevden ayrılsa, bunun adı duyulur, bilmekte fayda vardır, fifanın yüzler kulübünün sol beklerinden birini...
  • son 10 yilda inter'in anasini aglatan massimo moratti 'nin pes edip baskanligi biraktigi inter'in paolo maldini'si.
  • "il capitano". defanstan bogulan bir ligde bir sezonda 10 gol atmi$ bir defans..
  • 64 yaşında yitip giden bir bayrak adam ..
  • rahmetlinin bir özelliği de inter klübünde başkanlığa getirilen ilk eski oyuncu olmasıdır.
  • inter tarihinin unulmayacak bandierası. 21 mayıs 1961'de ilk kez sahaya çıktıktan sonra, hocası helenio herrera cipeletti büyük oyuncu olacak demişti. millet önce anlamadıysa da, üstadın kast ettiği bundan başkası değildi. o günden sonra adı cipe kalan adam gitti ve 46 senesini camiaya verdi. üç numaralı formasının artık emekli edilmesi farz oldu. milano'da da hep mi üç numaralı forma emekli edilir, ya da bayrak hep mi soldan yükselir? bakalım, çocuklarımız ne görecek.
    bonus (bkz: paolo maldini)
  • ilhamdır.

    trevigliese takımında forvet oynarken herrera tarafından keşfedilmiş ve solbek oynatılmıştır.

    hücum eden savunmacı kavramının mihenk taşıdır. 634 resmi maçta 75 gol atmış bir solbektir ki oynadığı ligin italyan ligi, oynadığı dönemin catenaccionun altın çağı olduğu düşünülürse rakamın değeri daha da iyi anlaşılır. beckenbauer'in libero'yu süpürücü kimliğinden çıkarıp oyunun aktif kimliklerinden birisi haline getirirken örnek aldığı futbolcudur.

    ölümünün ardından inter milan 3 numaralı formayı emekli ettiğini açıkladı.

    bir kaç ay önce "yazayım bir ara" deyip unutmuştum sonra. hatırlattı, hem de en feci biçimiyle...

    şu adresi tıkladığınızda ışıldayan gözlerini görebilmeniz mümkün bu günlerde:

    http://www.inter.it/
  • 1965 yılının şampiyon kulüpler yarı finalinde liverpool ile inter karşılaşır. ilk maçı anfield ta 3-1 kazanan liverpool turdan emindir. ama italyada onlatı kötü bir sürpriz bekler. italyan oyuncular türlü çirkeflikler ve sertlikle rakibini yıldırır ve maçı 3-0 alıp önce finale çıkar sonra da kupayı alır. o gün sahada olan facchetti 2. golde liverpoollu oyuncuya açık bir faul yapıp, takım arkadaşı peiro nun golü atmasını sağlar, ardından 3. golü çakıp turu getirir.

    efendidir centilmendir ama sonuçta italyan futbolcusudur.
  • defans deyince akla italyanların gelmesinin ana nedenlerindendir. tariha damgasını vuran asil bir futbolcuymuş biz yakalayamadık ama namı hala yürüyor futbola aleminde. attığı onca gol, ofansta da etkili bir futbolcu olduğunun kanıtı.
hesabın var mı? giriş yap