*

  • bir süredir herkesin birbirine tavsiye ettiği, takipçi sayısı hızla artan sosyal medya hesabı.

    instagram, facebook, twitter ve youtube kanallarında paylaşımlar yapıyorlar.

    kendilerini "iki çocuk sahibi bir anne baba hassasiyeti ve farkındalığıyla edindiğimiz tecrübeleri paylaşıyoruz. hep birlikte bilinçleniyoruz." diye tanıtmışlar.

    en temelde paketli gıdaların etiket içeriklerini, miktarlarını, içindeki maddelerin "aslında" ne ifade ettiğini açıklıyorlar. misal (bkz: hurma yağı), (bkz: palm yağı) demekmiş, sayelerinde öğrendik. bunun yanında bilinçlendirmek için sağlıklı alternatifleri de paylaşmaya başladılar son zamanlarda, misal meyveler, kuruyemişler...

    umarım gerçekten bu kadar güzel bir niyetle yola çıkmışlardır, çünkü ufak ve zararsız bir girişim gibi görünse de paylaşımları binlerce beğeni alıyor ve ismi lekelenen "büyük" firmalar şimdiden rahatsız olmaya başlamışlar. şu an için reklam yaptıklarını düşünmüyorum ancak şüphesiz ki (bkz: kapitalizm) burdan da faydalanmak için fırsat kolluyordur. bakalım zaman ne gösterecek. (bkz: at fava bekle)
  • bir süredir bebek mamalarına sarmış instagram kullanıcısı. bebek mamalarını incelerken genelde enerji ve besin öğeleri anlamında incelemeler yapar ve ne kadar çok şeker içerdiğinden dem vurur. yaptığı postların altına da yorum yapan bayanlar pazardan aldıkları meyveleri vs evde ezerek çocuklarına yedirmenin daha iyi olacağını söylerler. her halükarda aynı oranda şekeri bebeklerine verirler böylece . gözden kaçan ise pazardan alınan ürünün pestisit vs. gibi tarım ilacı oranlarıdır. bebeğinize şeker mi yedirmek istersiniz yoksa kansorejen kimyasallalar mı. pazardan alınan meyveler kimyasal ilaç deposudur hiçbir kontrol olmaksızın sofralarımıza kadar girerler. ama bebek maması öyle değildir.
  • şu hayatta benim için masumiyetle eş tutulabilecek iki abur cuburu (bkz: çubuk kraker) (bkz: pötibör bisküvi) incelemiş, bir nesli hüzünlere gark etmiştir.

    artık asla eskisi gibi olamayacağız, öğrendik bir kere.. (bkz: ignorance is bliss)
  • canan karatay hocadan feyz almış gibi yorum yapan cengaver. sektöre sadece şeker oranı üzerinden yaklaşan bunu yaparkende diğer boyutları atlayan birisi. yönlendirmelerini yaparken olayları çok yönlü incelemesi gerekmekte. ulaştığı kitleye en doğru bilgiyi her yönüyle vermeli. bu haliyle ancak şeker dedektifi olabilir. gıda dediğin zaman işin çok boyutu var. isterse destek olurum iletişime geçsin benimle.
  • gıda ürünleri hakkındaki gerçekleri olduğu gibi aktaran muhteşem oluşum. çoğu bilgi hoşunuza gitmeyecek ama gerçekler acıdır dostlar.

    bir de ofis açmışlar, gelişimlerinin devamını diliyoruz.
  • bu başlıktaki ilk entryde belirtmiştim,
    kapitalizm için iştah açan büyük bir yem haline geldiklerini.
    ama itiraf edeyim, o entryi yazarken beklentim,
    kar amacı gütmeyen bir sivil insiyatif olarak icraatlarına devam edip
    çeşitli hukuki süreçlerle yıpratılmaya çalışılmaları,
    direnmeleri ve halk desteği ile devam etmeleri idi.

    ancak dün itibari ile yayınladıkları postta bir ofis açtıklarını duyurdular,
    çok da düşük bütçeli birşeye benzemiyor.

    bilmem kimin desteği ile ofis açtıklarını belirtiyorlar ancak
    ticari olmayan bir girişime kim neden böyle bir mali destek versin?
    buna cevap vermediler gördüğüm kadarıyla.
    eğer söyledikleri gibi "instagramda reklam yapmayacaklar" ise
    neden böyle bir profesyonelleşme girişiminde bulundular,
    öğretmen anne baba değiller miydi?
    şu ana kadar ne eksikti ki? öyle iyiydik hepimiz.

    projeleri olduğunu ve bu sebeple destek aldıklarını söylüyorlar,
    biz projeleşmesinden, profesyonelleşmesinden, büyümesinden şikayetçi değiliz.
    keşke daha çok insana ulaşsa bu bilinçlenme hareketi.
    ancak diyoruz ki kapitalizmin deliğine çomak sokan her girişim,
    kapitalizmin hedefi olur,
    bu hedefe yenik düştüğü anda da kapitalizme hizmet etmeye başlar.
    misal bazı markaları karalama, bazı markaları kayırma,
    firmaların stok ve kar durumlarına göre paylaşım yapma,
    tüketiciyi firmaların çıkarlarına göre yönlendirme,
    maddi manevi kar elde etme..
    çok da beklenmeyen bir zincir değil bu.

    yine de ümitvar olarak diyelim: bakalım neler olacak.

    edit: imla, anlatım bozukluğu
  • bana hiç masum görünmeyen bir instagram hesabı. facebook, youtube gibi kanallara da bulaşmış. basit lise bilgileriyle etiket yorumluyorlar. temelde şeker oranına bakarak çıkarım yapıyorlar. insanları etki altında bırakıyor, dolaylı olarak yönlendiriyorlar.

    en son aşı yaptırırken içiniz rahat mı diye bir soru sordukları anket yapmışlar. tüm yorumlar "hayır" . yaptırmayın amk. hastalıktan geberin de sizden kurtulalım. keşke hastalığınız bulaşıcı olmasa.

    torna tesfiyeci serkan da bunu beğenmiş. içeriklerini de paylaşın diye haykırıyor. sanki yazsa anlayacaksın allahın gerizekalısı. ellerini yıkamadan sigara içtiği ağzıyla bebeklerini öpenler, aşıya karşıymış.
  • şeyh uçmaz mürid uçurur sözünün ete kemiğe bürünmüş hali.
    ilk dönemleri ile şimdiki ukala, atarlı ergen tavırları arasında dağlar kadar fark var.
    söyledikleri hiçbir şey eleştirilemez çünkü tek doğru onların dediği. hele bir de gıda mühendisi veya gıda ile ilgili bir meslekleri olmadığı konusu açılırsa doğrudan takipçileri salıyorlar.
  • hesaplarini takip etmek icin instagram hesabi actim. facebook’ta cok aktif değiller. verdikleri emeği çok değerli buluyor ve merakla takip ederek bilinç düzeyimi arttırıyorum
  • birçok gönderisi güzel bilgiler içeriyor. bir tüketici olarak bilgilenmeye çalışıyorum. bilgilenmenin de ötesinde aslında sorguluyorum. yediğimiz krakerlerin, hazır keklerin, cipslerin içeriklerininin çoğunu biliyoruz aslında ama ismen biliyoruz. gıda dedektifi, bu maddelerin ayrıntılarını da veriyor.
    uzman değilim, paylaşımları yüzde yüz doğru ve kesin midir bilmiyorum ama en azından samimi olduklarını hissediyorum. umarım paylaşımlarıyla bilinçlendirmeye devam ederler.
hesabın var mı? giriş yap