• toksikoloji denen bilim diyor ki; zehir ve zarar konusunda miktar önemlidir. suyu bile vücudun ihtiyacından fazla kullanırsanız su zehirlenmesine neden olur.

    bu gıda katkı maddeleri de gıda ürünlerine insan vücuduna zararsız bir miktarda ekleniyor, sağlık bakanlığının açıklaması da bu yönde. tamam,güzel.

    gıda maddelerindeki katkı maddesi oranı sadece o gıdanın alındığı durumlara göre düşünülüyor peki aynı katkı maddesine sahip farklı ürünler aynı zamanda kullanıldığında ne oluyor?

    işte sistem orada şıçıyor. kanser, kanser, kanser...

    ekmekteki, hazır çorbadaki, hazır gıdalardaki, ambalajlı ürünlerdeki katkı maddeleri bir öğünde bir araya geldiği zaman ortalık karışıyor.

    bence bu gıda katkı maddelerinin miktarı sadece o ürüne göre değil o ürünle birleşebilecek diğer ürünlerle kullanımı dikkate alınıp öğün ve hatta günlük bazda değerlendirilerek daha da düşürülmeli.

    üreticinin işine gelmeyecektir devletin sağlık harcamalarını, insan sağlığın göz önüne alıp bunu işletmelere yükletmesi lazım.

    ülkenin bir ucundan diğer ucuna kamyonla nakliye yapıp raf ömrü 2-3 yıl olacak şekilde katkı maddesi kullanacağına ömürleri düşürüp katkı maddesi kullanımını azaltmalı ve hatta kaldırmalı. fabrakaysa fabrika kursun, ulaşımsa hızlı ama külfetlisini kullandırsın.

    ama nerede...
  • kulağa imkansız gelse de paket gıda tüketimini durdurarak veya en azından minimuma indirerek uzak durmanın mümkün olduğu maddelerdir. ınsanları yavaş yavaş öldürdüklerine öldürmesler de süründürdüklerine inanıyorum. yok efendim dozu az olursa vücut tolere eder de yok efendim öcü değillerdir de gibi laflara inanmıyorum. senede bir kere iki kere maruz kalmıyor ki vücut tolere etsin bunları. hergün ve gün içinde defalarca kez tüketiyor insanlar bunları. vücut sindiremediği üstesinden gelemediği maddelerle boğuşuyor saatlerce.
    kendim bizzat görmesem vücudundaki zararlı etkilerini ben de inanmazdım gıda üreticilerinin bize bu kadar zarar verebileceğine. gıda terörü var kesinlikle! yaklaşık bir buçuk senedir neredeyse hiç paket gıda tüketmeyen biri olarak söylüyorum vücudum rahatladı resmen, bir çok rahatsızlığımdan kurtuldum, daha enerjik daha dinç bir hale geldim. sebze, meyve, et, doğal süt, köy yumurtası, doğal peynir(laktoz intoleransınız yoksa), faydalı glütensiz karbonhidratlar tüketin sadece (belki aklıma gelmeyen bi kaç şey daha). emin olun yetiyor bunlar insana. kime anlatsam imkansız diyor. bu devirde çok zor paket gıdalardan uzak durmak ama imkansız değil. ben uzun zamandır böyle yaşıyorum dediğim gibi. psikolojik rahatsızlıkları bile tetikliyor bazı katkı maddeleri. ben panik ataktan kurtuldum mesela yediğime içtiğime dikkat ederek. bunları ukalalık olsun diye yazmıyorum inanın. hiç bilimsel değil evet (bilim camiası içinde olan biri olarak söylüyorum bunları) ama uyguladım ve gördüm. siyaset, tarih konularında nasıl ki büyük yalanlarla uyutuluyorsak, nasıl ki toplum mühendislerinin belirlediği şekilde uygulanıyorsa planlar gıda sektöründe de bu böyle bana göre. biraz deneyerek gözlemleyerek ulaşılıyor bazı sonuçlara.
    son olarak belirtmeden geçemeyeceğim dünya yalan söylüyor arkadaşlar!
  • dozu yetişkin insanlara göre ayarlandığı için çocuklara çok daha fazla zarar veren maddeler. en çok kullanılan katkı maddeleri ise :

    * aspartam : şeker yerine tatlandırıcı olarak pek çok yiyecek ve içecekte bulunan bir maddedir. kaşıntı, döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, yorgunluk, depresyon, solunum güçlüğü, çarpıntı ve çeşitli allerjik reaksiyonlara yol açabilir. özellikle diet kola içenlerin bu maddeyi çok daha fazla aldığı hatırlatılması gerekir.

    * benzoik asit : özellikle işlenmiş yiyeceklerde bulunan bir katkı maddesidir. çikolata, çeşitli meyve suları, şekerlemeler, dondurma, kremalar ve ciklette bulunur. benzoik asit, astım, deri döküntülerigibi çeşitli allerjik raksiyonlara neden olur. aspirin allerjisi olan kişilerin daha dikkatli olmaları gerekir.

    * bha ve bht : sıvı ve katı yağların ve içinde yağ bulunan yiyeceklerin kokuşmalarını önlemek için kullanılan antioksidan maddeler. bu maddelerin, karaciğer büyümesi, deri döküntüleri yapabildikleri gibi kanser riskini artırabilecekleri de ileri sürülüyor.

    * karmen kırmızısı : bir çok yiyecek, içecek, ilaç ve kozmetiğe pembe, kırmızı, mor renk vermek için yüzlerce yıldan beri kullanılır. karmen kırmızısı, sentetik bir boya olmayıp bir böcekten elde edildiği için doğal bir katkı maddesi olarak kabul edilir. derideki basit döküntü ve kaşıntılardan, ölüme kadar gidebilen anaflaktik şoka neden olabilir.

    * glutamat : uzakdoğu mutfağında çok kullanılan, bir çeşit baharattır. glutamat, doğal olarak az miktarda et, balık, domates ve bazı sebzelerde bulunabilir. aç karnına çok miktarda ya da sıvı şeklinde alındığında baş ağrısı, boynun arka tarafında, önkolda ve göğüste yanma hissi, kol ve bacaklarda, yüzde veya başta sızlama ve karıncalanma, göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma hissi gibi şikayetlere neden olabilir. allerjik reaksiyonlar görülebilir ve hatta alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

    * nitrat ve nitritler nitrat ve nitritler, botulizmi önledikleri gibi, kırmızı et, kümes hayvanları, balık eti ile sosis, salam, pastırma gibi işlenmiş etlerin renk ve tadını artırıcı özellikleri de vardır. bunlar, baş ağrısı ve deri döküntülerine yol açarlar.

    * parabenler : küflenmeyi önlemek için kullanılır. mayonez, salça, ketçap, salata sosları, hardal, jöle, reçel, alkolsüz içecekler, şekerlemeler başlıca kullanıldıkları yiyeceklerdir. parabenler, deride kızarma, kaşıntı şişme gibi reaksiyonlara ve duyarlı kişilerde anaflaktik şoka neden olabilirler.

    * sülfitler : besinlerin bozulmasını önlemek ve daha uzun süre taze kalmalarını sağlamak için kullanılan koruyucu katkı maddeleridir. toplumun yüzde 1'inde sülfit allerjisi vardır. astım krizleri, kusma, ishal, karın ağrıları gibi allerjik reaksiyonalara neden olurlar. şarap içilmesine bağlı baş ağrılarının nedeni de sülfitlerdir.

    * tartrazin : yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için yararlanılan bir katkı maddesidir. alkolsüz içecekler, dondurma, şekerlemeler, pudding, spagetti başlıca bulunduğu besinlerdir. deri döküntüleri ve astım krizlerine yol açarlar.
  • "zararsiz katkilar

    e100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126,130,132,140,151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304,305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332! , 333, 334, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, &g t; 404,405, 406, 408, 410, 411, 420, 421, 422,440,471, 472, 473, 474, 475,480

    süpheli katkilar

    e125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477, 605, e220,221,222,223,224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407 (mide ve bagirsak hastaliklari)

    e200 (vucuttaki vitamin b12 yi yok ediyor) e250,251, 320, 321 (kalp hastaliklari, damar sertlikler ve tikanikliklari)

    tehlikeli katkilar

    e102, 120, e311, 312 (nörolojik hastaliklar)

    kanserojen katkilar

    e102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215,216, 217

    örnegin e211-sodyum benzoat ketçaplarda bulunmaktadir.

    123,110 abd, ingiltere, fransa, almanya, rusya, japonya ve daha birçok ülkede yasaklanmistir. fakat ülkemizde renkli draje çikolatalarda ve kaymakli bisküvilerde kullanilmaktadir.

    en tehlikeli kanserojen katki:

    e330 ( ne yazik ki birçok hazir gidada kullanilmaktadir.) "
  • hipokrat şöyle demiştir; " ilaç ile zehir arasındaki tek fark dozudur, dünyadaki tüm maddeler -su bile- aşırı dozda alındığında toksiktir. ( zehirlidir ) "
    gıda katkı maddeleri olmasaydı bugün hayatımız bu kadar kolay olmaz, gıdalar kaynaklarından çok fazla uzaklaştırılamaz ve açlıktan ölen insanlar çok daha fazla olurdu.
    bu nedenle kullanılması kesinlikle yasak olan katkı maddeleri dışında belli bir doza kadar kullanımında sakınca olmayan katkı maddleri konusunda yaygara yapmak doğru bir yaklaşım değildir.

    gıda katkı maddeleri konusunda iyi bir referans site olarak;

    http://www.ukfoodguide.net/
  • yurtdışında bazı ülkelerde satılan gıdaların üzerlerinde halen mevcut olan kodları var ancak ülkemde uzun zamandır sadece tanım olarak yer almakta ve her gıda üreticisi belli bir standart içinde bunu yapamamaktadır. bu nedenle takibi eskisinden çok daha zordur. eskiden cebinizde küçük bir liste ile aldığınız belli başlı gıdaların üzerinde bu kodlara kısaca göz atıp çok zararlı olan veya özellikle çocuklara verilmemesi gereken katkı maddeleri içerenleri almama şansına sahipken şimdi özellikle hiperaktivite yapabilen gıdaları arayıp bulmak gerekiyor. jelatin deyip geçilen bir katkı maddesi özellikle diz kıkırdak problemi olanlar için sığır jelatini kodu seçim için belirleyici olabilecekken siz sentetik jelatin alıp kanser olabilirsiniz. yerli malı yurdun malı diyoruz ama haribo'da sığır jelatini varken jelibon'da sentetik jelatin var. kodalamadan vazgeçilmesiyle ilgili birşeyler döndü diye hatırlıyorum ama net bir bilgim yok. özellikle sık tüketilen gıdaların içerisini iyi bir kontrol etmek gerekiyor. zararlı deyip ketçap kullanmaktan vazgeçmek yerine hem sağlıklı hem de lezzetli ketçap bulabilirsiniz. zararlı diye çocuğunuza kola içirmeyip kararında içilen bir kolanın hiç zararı yokken içinde dudak uçuklatan katkı maddeleri bulunan çikolata, şeker ve bilimum gıda maddelerini yemesine müsaade eden ebeveynlerden olmayın.
  • tam listesine şuradan ulaşılabilen maddeler:

    http://en.wikipedia.org/…itives,_codex_alimentarius

    ne olduğunu bilmediği çağlarda şimşekten korkan insanoğlu gibiyiz, bunların ne olduğunu bilmediğimizden, zahmet edip araştırmadığımızdan birileri bizi zehirleyip duruyor diye korku içinde yaşıyoruz. son zamanlarda internette gezen bir yazıda şöyle bir ifade var:

    "en tehlikeli kanserojen katki:

    e330 ( ne yazik ki birçok hazir gidada kullanilmaktadir"

    insaf canım kardeşim, o dediğin sitrik asit, hani limona ekşiliğini veren şey. daha enteresanı her saniye vücudumuz oksijenli solunum yaparken, her bir hücresinde bu maddeyi sentezliyor; yani metabolizmamızın doğal bir parçası (krebs döngüsünün, diğer adi sitrik asit döngüsüdür). elbette yeterince yüksek dozda alınırsa zehir etkisi yaratacaktır (hatırlatmak isterim günde 13 litreden fazla içerseniz su da zehirlidir) ama "en tehlikeli, en kanserojen" çığlıklarına da gerek yok hani.

    bir de şu durum var tabi, şu internette gezen mail tamamen düzmece; hacettepede böyle bir araştırma yapılmış değil, hacettepe tıp fakültesinde doç. dr. mustafa türkmen diye biri yok. hatta gerçek mustafa türkmen olduğunu iddia eden bir arkadaşın (elbette sanal alemde bunun ispatı biraz zor) şöyle de bir açıklaması var:

    sayın site yöneticisi

    ben doç. dr. mustafa türkmen

    hacettepe üniversitesi araştırma sonuçları başlıklı bu yazının altında benim ismim yer almakta. bu konu hakkında gelen maillerden haberdar oldum ve bu konuda bir tarama yaptığımda sizin sitenizde de bu bilgilerin olduğunu gördüm. ben böyle bir araştırma yapmadığım gibi esasen hacettepeli de değilim ve üstelik bu konu benim alanım da değil. dolayısıyla zannediyorum k bu bilgileri yaymak isteyen birisi ya da birileri benim unvan ve adımı kullanmış. küçük bir ihtimal ki başka bir doç. dr. mustafa türkmen olabilir belki. ama şu ana kadar bu konuda aldığım maillere bakılırsa benden başka yok anlaşılan. sizden ricam, bu yazıyı sitenizden kaldırırsanız insanlar yanlış bilgilenmemiş olurlar diye düşünüyorum. çünkü ben kendi adıma bu işin bir tezgah olduğunu düşünüyorum. ayrıca internet ortamında aynı yazının prof. dr. ümit esen ve prof. dr. ümit besen imzasıyla dolaştığını da gördüm yaptığım araştırmada. yarın bakalım başka hangi isim ve unvanlar kullanılacak.

    çalışmalarınızda başarılar diler

    saygılar sunarım

    assoc. prof. dr. mustafa türkmen

    kaynak: http://banuca.blogcu.com/211148/

    bütün bunlara bakınca hata yapmanın ne kadar kolay olduğu görülüyor. onun için sağlık üzerine konuşurken de, söylenenleri okurken de biraz daha dikkatli, özenli ve bilgili olmakta fayda var sanırım.
  • türkiye'de işin b*kunun çıktığı alan. o kadar ki her şeye katılıyor. özel olarak katkı üretiliyor. salam için özel, ekmek için özel,... katkı karışımları öyle çok ki. satıcılar geliyor işletmeye bak bunu una kat, ekmeği gör diyor. ekmekçi alıp bakıyor kocaman kocaman hacimli ekmekler, alıyor katkıyı katıyor. içinde ne olduğunu bile bilmeden.
    katkı artık orantısız, gereksiz ve sağlığa zararlı olarak kullanılıyor.
    belki de tamamen yasaklama vakti geldi.
  • tüketicinin dikkatine :

    ---hacettepe universitesi arastirma sonuclari esas alinarak hazirlanmistir---
    piyasada satilan gida maddeleri icinde bulunan katki maddeleri memleketimizde insan sagligini etkileyecek derecede zararli maddeler ihtiva etmektedir; butun bunlara ragmen ne yazik ki basin ve medya araciligi ile insanlarimiza ilan edilmemektedir. zira cagimizda gida sektoru buyuk bir trost’tur. hic bir yayin organinda coca cola’nin zararli oldugunu okuyamazsiniz. ancak biz tuketiciler aile fertlerimizi, cevremizdeki arkadaslarimizi haberdar ederek onlari bilincli kilmamiz lazimdir. siz cocugunuzun kanserojen madde iceren gida almasini istermisiniz?peki, niye evinize ketcap aliyorsunuz. size asagida sunacagimiz tablo alacaginiz gidalardaki katkilarla ilgili bir bilgi vermektir.

    ***zararsız katkılar***
    e-100 kurkumin e-103 (katalogta yer almiyor) e-104 kinolin sarisi e-111 (katalogta yer almiyor) e-121 (katalogta yer almiyor) e-122 azorubin, karmoisin e-126 (katalogta yer almiyor) e-130 (katalogta yer almiyor) e-132 ındigotin (indigo karmin) e-140 klorofil e-151 brilliant black bn, black pn e-152 (katalogta yer almiyor) e-160 beta karoten e-161 kantaksantin e-162 pancar koku kirmizisi, betanin e-163 antosiyaninler e-170 kalsiyum karbonat e-174 gumus e-175 altin e-180 litholrubin bk e-181 (katalogta yer almiyor) e-200 sorbik asit e-201 (katalogta yer almiyor) e-202 poyasyum sorbat e-203 kalsiyum sorbat e-236 (katalogta yer almiyor) e-237 (katalogta yer almiyor) e-238 (katalogta yer almiyor) e-260 asetik asit e-261 potasyum asetat (potasyum diasetat) e-262 sodyum asetat (sodyum diasetat) e-263 kalsiyum asetat (kalsiyum diasetat) e-270 laktik asit e-280 propiyonik asit e-281 sodyum propiyonat e-282 kalsiyum propiyonat e-290 (katalogta yer almiyor) e-300 askorbik asit e-301 sodyum askorbat e-302 (katalogta yer almiyor) e-304 l-askorbil palmitat e-305 (katalogta yer almiyor) e-306 tokoferolce zenginlestirilmis ekstrakt e-307 dl-alfa tokoferol e-308 gamma-tokoferol e-309 delta-tokoferol e-322 lesitin e-325 sodyum laktat e-326 potasyum laktat e-327 kalsiyum laktat e-331 monosodyum sitrat e-332 monopotasyum sitrat e-333 kalsiyum sitrat e-334 l (+)- tartarik asit e-336 potasyum bitartarat e-337 sodyum potasyum tartarat e-382 (katalogta yer almiyor) e-400 aljinik asit e-401 sodyum aljinat e-402 potasyum aljinat e-403 amonyum aljinat e-404 kalsiyum aljinat e-405 propan-1,2-diol aljinat e-406 agar agar e-408 (katalogta yer almiyor) e-410 keci boynuzu (locust bean) zamki e-411 (katalogta yer almiyor) e-420 sorbitol e-421 mannitol e-422 gliserol e-440 pektin e-471 mono ve digliseridler e-472 mono ve digliseritlerin asit esterleri e-473 yag asitlerinin sukroz esterleri e-474 sukrogliseridler e-475 yag asitlerinin poligliserol esterleri e-480 (katalogta yer almiyor)

    ***suphelı katkılar ***
    e-125 (katalogta yer almiyor) e-141 klorofil bakir kompleksi e-150 karamel e-153 bitkisel karbon e-171 titanyum dioksit e-172 demir oksit e-173 metalik aliminyum e-240 (katalogta yer almiyor) e-241 (katalogta yer almiyor) e-477 yag asitlerinin propan-1,2-diol esterleri e-605 (katalogta yer almiyor) e-22 (katalogta yer almiyor) e-221 sodyum sulfit e-222 sodyum bisulfit e-223 sodyum metabisulfit e-224 potasyum metabisulfit e-338 ortofosforik asit e-339 sodyum fosfat e-340 monopotasyum fosfat, monopotasyum ortafosfat e-341 monokalsiyum fosfat e-407 kareggenan (mide ve bagirsak rahatsizliklari) e-460 seluloz e-461 metil seluloz e-466 sodyum karboksimetil seluloz

    ***suphelı katkılar***
    e-200 sorbik asit (vitamin b12’yi yok ediyor) e-230 bifenil difenil e-231 ortofenil fenol e-232 sodyum ortofenil fenol e-233 tiabendazol (cilt hastaliklari) e-250 sodyum nitrit e-251 sodyum nitrat e-329 butillendirilmis hidroksi anisol e-321 butillendirilmis hidroksi toluen (kalp damar hastaliklari)

    ***tehlıkelı katkılar***
    e-102 tartrazin e-11 (katalogta yer almiyor) e-120 karmin, karminik asit, kosinal e-311 oktil gallat e-312 dodesil gallat (norolojik hastaliklar) e-330 sitrik asit (en tehlikeli kanserojen katki maddesi olup ne yazik ki bir cok hazir gidada kullaniliyor)

    ***kanserojen katkılar***
    e-102 tartrazin e-110 sunset yellow fcf orange yellow e-123 amarant e-124 ponso 4r, kosinal red a e-131 patent blue v e-142 green s e-210 benzoik asit e-211 sodyum benzoat e-213 kalsiyum benzoat e-214 etil-p-hidroksibenzoat e-215 sodyum etil-p-hidroksibenzoat e-216 propil-p-hidroksibenzoat e-217 sodyum propil-p-hidroksibenzoat (ornegin e-211 sodyum benzoat ketcap’ta bulunmaktadir. biz size bazi markalarda hangi katki maddelerinin oldugunu asagidaki cetvelde gostermeye calisacagiz)

    ***cok tehlıkelı olanlar*** (not: yazının kesin tarihini bilemediğimden markaları tenzih ederim)
    e-110 sunset yellow fcf orange yellow e-123 amarant (bunlar abd ve rusya’da yasaklanmistir. fakat bizde draje, renkli cikolatalarda kullanilmaktadir. ayrica kaymakli biskuvilerde ve pudindlerde ve jole’lerde bulunmaktadir.)
    ulker luks gofret => e-330, sosıs ve salam => e-250, fanta portakal => e-300, cınomel => e-300, etı puffy => e-320, meysu kayısı => e-330, ulker haylayf => e-223, knorr ıskembe => e-320, knorr domates => e-330, ulker sokokrem => e-322, konserve ve tursular => e-330, meysu => e-330, 7-up => e-330, schwepps => e-330, krıstal kola => e-330, jelıbon => e-330, tamek yaprak sarma => e-330, pıyale hazır corba => e-330, olıps => e-330, albenı => e-223 v.s. olup, butun cola'li iceceklerde kullanilan maddeler supheli ve incelenmeye izin verilmektedir.
    yukarida yer alan yazi her yonuyle sacma ve yalandir. konuyla uzaktan bile ilgisi olmayan kisi veya kisilerce hazirlandigi tahmin edilmektedir. yazi hazirlayanlarin egitim duzeylerinin ilkokul veya ortaokul seviyesinde oldugunu gormek mumkundur. bu yazida 24 kez katalogta yer almayan maddelere atif yapilmistir. katologta yer almayan katki maddelerine sagliga zararsiz veya sagliga zararli olarak atif yapilmasi konunun yeterli incelenmedigini ve konu uzmani olmayan kisilerce hazirlandigini gostermektedir.e-200 sorbik asit hem zararsiz katkilarda ve hem de supheli katkilar grubunda yer almistir. b12 vitaminini yok ettigi iddia edilmektedir. ınsanin dogal metabolizmasinda uretilen (sitrat cevrimi) ve turuncgiller ile diger bir cok gidada dogal olarak bulunan e-330 sitrik asit en tehlikeli kanserojen katki maddesi olarak gosterilmistir. bu yazanlarin dogru oldugunu soylemek olanaksizdir. yukarida da yazildigi gibi hacettepe universitesinin bu sacmaliklarla hic bir ilgisi yoktur.

    gıda katkı maddeleri
    kendi basina gida olarak tuketilmeyen, tek basina besleyici degeri olan ya da olmayan, gidanin uretilmesi, islenmesi, hazirlanmasi, ambalajlanmasi, tasinmasi ve depolanmasi asamalarinda beklenen teknolojik amaca yonelik olarak urun veya bilesenlerine dogrudan veya dolayli yollardan katilan maddelerdir.

    gida katki maddeleri guvenli midir?
    gida katki maddeleri birlesmis milletler orgutune bagli tarim ve gida orgutu (fao) ile dunya saglik orgutu (who)’nun birlikte kurduklari ve ulkemizin de uye oldugu codex alimentarius commission tarafindan denetlenmektedir. bu orgutun olusturdugu gida katki maddeleri uzmanlar komitesi (jecfa) her turlu gida katki maddesini tum etkileri icin uzun sure denemeye almakta, sagliga zararli olmadigina kanaat getirdigi katki maddesi icin adı (gunluk tuketilebilir miktar) degerlerini belirlemektedir.

    bir katkı maddesinin önerilmesiyle birlikte incelemeye alınması ve deney hayvanları yardımıyla toksik, karsinojenik, teratojenik ve mutajenik etkiler uzun yıllar incelenir ve sonunda noel olarak kısaltılan toksik olmadığı halde etkili olan minimum doz bulunur. güvenlik için bunun yüzde biri alınarak adı (günlük tüketilebilir miktar) belirlenir. bu sonuçlara göre gıdalarda kullanılmasında sakınca görülmeyen katkı maddeleri a-1 no’lu gras (generally recognized as safe) listesinde yayınlanır. dunyada ve ulkemizde gida uretiminde kullanilan katki maddeleri mutlaka a-1 no’lu listede yer alan katki maddeleridir. gida mevzuatinda; hangi katki maddesinin hangi gidaya, ne amacla ve ne kadar katilacagi belirlenmistir. bir katki maddesinin belirlenen gida maddesi disinda, baska bir gidaya katilmasi veya belirlenen miktardan fazla katilmasi suctur.
    *** e-kodu nedir?
    her gida katki maddesine avrupa birligi tarafindan verilen ozel tanima kodu. ec kodu olarak da bilinmektedir.

    ***gida katki maddelerinden istenilen ozellikler nelerdir?
    gidaya katilacak katki maddesi insan sagligi acisindan guvenli olmali, ancak izin verilen gidalara ve izin verildigi miktarda katilmalidir. katki maddesi gidanin bir bileseninin etkisini azaltmamali, bir bilesen ile reaksiyona girip yeni urunler meydana getirmemeli, bir urunu oldugundan daha tazwe ve daha ustun gostermemelidir.

    ***gida katki maddeleri nasil siniflandirilir?
    gida katki maddeleri kendi aralarinda:
    >ambalaj gazlari gidanin bozulmadan korunabilmesi icin ambalaj icine verilen hava disindaki gazlar, inert gazlar,
    >asitler asitligi artiran, gidada eksi tat olusumunu saglayan maddeler,
    >asitligi duzenleyiciler gidalarin asitlik veya alkaliligini degistiren veya kontrol eden maddeler,
    >ayiricilar metalik iyonlarla kimyasal kompleks olusturan maddeler,
    >emulgatorler ve emulsifiyerler yuzey gerilimini azaltarak, karistirilamaz fazlarin homojen olarak karisimlarini saglayan maddeler,
    >hacim artiricilar gidalarin serbest enerji degerini degistirmeden hacmini artiran maddeler,
    >jellestiriciler jel olusturarak farkli yapilasmaya neden olan maddeler,
    >kabarticilar gaz olusturarak hamurun hacmini artiran maddeler,
    >kalinlastiricilar vizkoziteyi artiran maddeler,
    >koruyucular gidalarin mikroorganizma faaliyeti sonucu bozulmalarini onleyen maddeler,
    >kopuklenmeyi onleyiciler kopurmeyi azaltan veya tamamen onleyen maddeler,
    >kopurtuculer sivi veya yari-sivi maddelerde gaz fazin homojen dagilimini artiran maddeler,
    >modifiye nisastalar bir veya birkac kimyasal islemden gecirildikten sonra elde edilen ozel nisasta urunleri,
    >nem tutucular dusuk nemli ortamdan etkilenip gidalarin kurumasini onleyen veya toz gidalarin sulu ortamda cozunmesini engelleyici maddeler,
    >oksitlenmeyi onleyiciler oksidasyonun neden oldugu bozulmalari onleyen maddeler,
    >parlaticilar dis yuzeye uygulandiginda parlak bir gorunum ve koruyucu bir tabaka saglayan maddeler,
    >renklendiriciler renk olusumu veya renk duzenleyici olarak katilan maddeler,
    >sertlestiriciler dokulari sert ve gevrek tutan veya mevcut jellestiriciler ile reaksiyona girerek jel uretimini saglayan veya guclendiren maddeler,
    >sevk ediciler gidanin bulundugu kaptan disari cikmasini saglayan hava disindaki gazlar,
    >stabilizorler gidalarin renk yapi gibi ozelliklerini koruyan maddeler,
    >tasiyicilar uygulama ve kullanimi kolaylastirmak amaciyla teknolojik fonksiyonlarini degistirmeden katki maddelerini fiziksel yollarla modifiye eden maddeler,
    >tat-koku düzenleyiciler mevcut tat ve kokuyu artıran veya öne çıkaran maddeler,
    >tatlılaştırıcılar tat ve lezzeti düzenleyen şekersiz maddeler,
    >topaklanmayı önleyiciler gıda partiküllerinin birbirine yapışmasını önleyen maddeler,
    olmak üzere sınıflandırılırlar.

    --- e-no ---- katalogdaki adi---

    100 kurkumin

    101i riboflavin

    102 tartrazin

    104 kinolin sarisi

    110 sunset yellow fcf orange yellow

    120 karmin, karminik asit, kosinal

    122 azorubin, karmoisin

    123 amarant

    127 eritrosin

    124 ponso 4r, kosinal red a

    129 alura kirmizisi ac

    128 red 2g

    131 patent blue v

    132 ındigotin (indigo karmin)

    133 brilliant blue fcf

    140i klorofil

    140ii klorofilin

    141 klorofil bakir kompleksi

    142 green s

    150a karamel

    150b kostik sulfit karamel

    150c amonya karamel

    150d sulfit amonya karamel

    151 brilliant black bn, black pn

    153 bitkisel karbon

    154 brown pk

    155 brown ht

    160a-i dogal karoten, karisim halinde

    160a-ii beta-karotenler

    160b annotto ekstrakt, bixin, norbixin

    160c kapsantin, kapsorubin

    160d lycopene

    161 kantaksantin

    161b lutein

    162 pancar koku kirmizisi, betanin

    163 antosiyaninler

    170 kalsiyun karbonat

    170 kalsiyum karbonat

    171 titanyum dioksit

    172 demir oksit

    173 metalik aliminyum

    174 gumus

    175 altin

    180 litholrubin bk

    200 sorbik asit

    202 potasyum sorbat

    203 kalsiyum sorbat

    210 benzoik asit

    211 sodyum benzoat

    212 potasyum benzoat

    213 kalsiyum benzoat

    214 etil-p-hidroksibenzoat

    215 sodyum etil-p-hidroksibenzoat

    216 propil-p-hidroksibenzoat

    217 sodyum propil-p-hidroksibenzoat

    218 metil-p-hidroksibenzoat

    219 sodyum metil-p-hidroksibenzoat

    220 kukurt dioksit

    221 sodyum sulfit

    222 sodyum bisulfit

    223 sodyum metabisulfit

    224 potasyum metabisulfit

    226 kalsiyum sulfit

    227 kalsiyum bisulfit

    228 potasyum bisulfit

    230 bifenil difenil

    231 ortofenil fenol

    232 sodyum ortofenil fenol

    233 tiabendazol

    234 nisin

    235 natamisin

    239 hekzanietilen tetraamin

    242 dimetil dikarbonat

    249 potasyum nitrit

    250 sodyum nitrit

    251 sodyum nitrat

    252 potasyum nitrat

    260 asetik asit

    261 potasyum asetat (potasyum diasetat)

    262 sodyum asetat (sodyum diasetat)

    263 kalsiyum asetat (kalsiyum diasetat)

    280 propiyonik asit

    281 sodyum propiyonat

    282 kalsiyum propiyonat

    283 potasyum propiyonat

    284 borik asit

    285 sodyum tetraborat (boraks)

    296 malik asit

    297 fumarik asit

    300 askorbik asit

    301 sodyum askorbat

    302 kalsiyum askorbat

    304 l-askorbil palmitat

    306 tokoferolce zenginlestirilmis ekstrakt

    307 dl-alfa tokoferol

    307a dl-alfa tokoferol konsantre

    307b tokoferol karisimlari

    308 gamma-tokoferol

    309 delta-tokoferol

    310 propil gallat

    311 oktil gallat

    312 dodesil gallat

    315 eritorbik asit

    316 sodyum eritorbat

    320 butillendirilmis hidroksi anisol (bha)

    321 butillendirilmis hidroksi toluen (bht)

    322 lesitin

    325 sodyum laktat

    326 potasyum laktat

    327 kalsiyum laktat

    330 sitrik asit

    331i monosodyum sitrat

    331ii isodyum sitrat

    331iii trisodyum sitrat

    331ii tripotasyum sitrat

    331c sodyum sitrat

    331c sodyum sitrat

    332 potasyum sitrat

    332i monopotasyum sitrat

    332 potasyum sitrat

    333 kalsiyum sitrat

    333i monoskalsiyum sitrat

    333ii dikalsiyum sitrat

    333iii trikalsiyum sitrat

    333 kalsiyum sitrat

    335i monosodyum tartarat

    335ii disodyum tartarat

    336 potasyum bitartarat

    336i monopotasyum tartarat

    336ii dipotasyum tartarat

    337 sodyum potasyum tartarat

    338 ortofosforik asit

    339 sodyum fosfat

    339i monosodyum fosfat

    339ii disodyum fosfat

    339iii trisodyum fosfat

    339 trisodyum ortofosfat

    339 disodyum ortofosfat

    339 monosodyum ortafosfat

    339 disodyum ortafosfat

    339 trisodyum ortafosfat

    340i monopotasyum fosfat

    340ii dipotasyum fosfat

    340iii tripotasyum fosfat

    340 monopotasyum ortafosfat

    340 dipotasyum ortafosfat

    340 tripotasyum ortafosfat

    341i monokalsiyum fosfat

    341ii dikalsiyum fosfat

    341iii trikalsiyum fosfat

    341c trikalsiyum fosfat

    341 monokalsiyum fosfat

    341 dikalsiyum fosfat

    341 trikalsiyum fosfat

    350i sodyum malat

    350ii sodyum hidrojen malat

    351 potasyum malat

    352i kalsiyum malat

    352ii kalsiyum hidrojen malat

    353 metatartarik asit

    354 kalsiyum tartarat

    355 adipik asit

    356 sodyum adipat

    357 potasyum adipat

    363 suksinik asit

    380 triamonyum sitrat

    385 kalsiyum disodyum etilen-diamin-tetra-asetat (edta)

    400 aljinik asit

    401 sodyum aljinat

    402 potasyum aljinat

    403 amonyum aljinat

    404 kalsiyum aljinat

    406 agar agar

    407 kareggenan

    410 keci boynuzu (locust bean) zamki

    412 guar zamki

    413 kitre (taragakant) zamki

    414 arap (akasya) zamki

    415 ksantan zamki

    416 karaya zamki

    417 tara zamki

    418 jellan zamki

    420i sorbitol

    420ii sorbitol surubu

    421 mannitol

    422 gliserol

    431 polioksietilen(40) stearat

    440i pektin

    440ii amide edilmis pektin

    442 amonyum fosfat

    444 sukroz asetat izobutirat

    445 agac recinesinin gliserol esterleri

    450 difosfatlar

    450i disodyum difosfat

    450ii trisodyum difosfat

    450iii tetrasodyum difosfat

    450iv dipotasyum difosfat

    450v tetrapotasyum difosfat

    450vi dikalsiyum difosfat

    450vii kalsiyum dihidrojen difosfat

    450a disodyum difosfat

    450a sodyum pirofosfat

    450b sodyum trifosfat

    450c sodyum polifosfat

    450 disodyum difosfat

    450 potasyum polifosfat

    450a sodyum pirofosfat

    451 trifosfatlar

    451i pentasodyum trifosfat

    451ii pentapotasyum trifosfat

    452 polifosfatlar

    452i sodyum polifosfat

    452ii potasyum polifosfat

    452iii sodyum kalsiyum polifosfat

    452iv kalsiyum polifosfat

    432 polioksietilen sorbitan monolorat (polisorbat 20)

    460i mikrokristalize seluloz

    460ii toz seluloz

    461 metil seluloz

    463 hidroksipropil seluloz

    464 hidroksipropilmetil seluloz

    465 metiletil seluloz

    466 sodyum karboksimetil seluloz

    470a kalsiyum stearat

    470b magnezyum stearat

    471 mono ve digliseridler

    472a mono ve digliseritlerin asetik asit esterleri

    472b mono ve digliseritlerin laktik asit esterleri

    472c mono ve digliseritlerin sitrik asit esterleri

    472d mono ve digliseritlerin tartarik asit esterleri

    472e mono ve digliseritlerin mono ve diasetil tartarik asit esterleri

    472f mono ve digliseritlerin karisik asetik ve tartarik asit esterleri

    473 yag asitlerinin sukroz esterleri

    434 polioksietilen sorbitan monopalmitat (polisorbat 40)

    474 sukrogliseridler

    475 yag asitlerinin poligliserol esterleri

    476 poligliserol polinsinolat

    479 yag asitlerinin mono ve digliseridleriyle reaksiyona girmis, isil islemle okside edilmis soya yagi

    483 stearil tartarat

    491 sorbitan monostearat

    492 sorbitan tristearat

    493 sorbitan monolaurat

    494 sorbitan monooleat

    435 polioksietilen sorbitan monostearat (polisorbat 60)

    495 sorbitan monopalmitat

    500i sodyum karbonat

    500ii sodyum bikarbonat

    500i sodyum karbonat

    500ii sodyum bikarbonat

    500iii sodyum seksui karbonat

    500i sodyum karbonat

    500ii sodyum bikarbonat

    500 sodyum karbonat

    501i potasyum karbonat

    501ii potasyum bikarbonat

    436 polioksietilen sorbitan tristearat (polisorbat 65)

    501i potasyum karbonat

    501ii potasyum bikarbonat

    503i amonyum karbonat

    503ii amonyum bikarbonat

    504 magnezyum karbonat

    504i magnezyum karbonat

    504ii magnezyum bikarbonat

    507 hidroklorik asit

    508 potasyum klorur

    509 kalsiyum klorur

    511 magnezyum klorur

    512 kalay klorur

    433 polioksietilen sorbitan monoleat (polisorbat 80)

    513 sulfurik asit

    514i sodyum sulfat

    514ii sodyum bisulfat

    515i potasyum sulfat

    515ii potasyum bisulfat

    516 kalsiyum sulfat

    516 kalisiyum sulfat

    516 kalsiyum sulfat

    517 amonyum sulfat

    520 aluminyum sulfat

    521 aluminyum sodyum sulfat

    522 aluminyum potasyum sulfat

    523 aluminyum amonyum sulfat

    524 sodyum hidroksit

    524 sodyum hidroksit

    525 potasyum hidroksit

    526 kalsiyum hidroksit

    527 amonyum hidroksit

    528 magnezyum hidroksit

    529 kalsiyun oksit

    529 kalsiyum oksit

    530 magnezyum oksit

    530 magnezyum oksit

    535 sodyum ferrosiyanit

    536 potasyum ferrosiyanit

    538 kalsiyum ferrosiyanit

    541 sodyum aluminyum pirofosfat

    541 sodyum aluminyum pirofosfat

    551 silikon dioksit

    552 kalsiyum silikat

    553a magnezyum silikat

    553b talk

    554 sodyum aluminyum silikat

    555 potasyum aluminyum silikat

    556 kalsiyum aluminyum silikat

    558 bentonit

    559 aluminyum silikat

    570 yag asitleri

    574 glukonik asit

    575 glukono delta lakton

    576 sodyum glukonat

    577 potasyum glukonat

    578 kalsiyum glukonat

    579 ferroglukonat

    579 ferro glukonat

    585 ferrolaktat

    620 glutamik asit

    621 monosodyum glutamat

    622 monopotasyum glutamat

    623 kalsiyum glutamat

    624 monoamonyum glutamat

    625 magnezyum diglutamat

    626 guanilik asit

    627 sodyum guanilat

    628 dipotasyum guanilat

    629 kalsiyum guanilat

    630 ınosinik asit

    631 disodyum inosinat

    632 dipotasyum inosinat

    633 kalsiyum inosinat

    640 glisin ve sodyum tuzlari

    900 dimetil polisiloksan

    900 balmumu

    902 kandellila mumu

    903 karnauba mumu

    904 sellak

    912 montan asit esterleri

    914 oksitlenmis polietilen mumu

    927b karbamid

    938 argon

    939 helyum

    941 azot

    942 azotoksit

    948 oksijen

    950 asesulfam-k

    951 aspartam

    952 suksinik asit ve sodyum-kalsiyum tuzlari

    953 ızomalt

    954 sakkarin ve sodyum-potasyum-kalsiyum tuzlari

    957 taumatin

    959 neohespendin dc

    965i maltitol

    965ii maltitol surubu

    966 laktitol

    967 ksilitol

    999 kullara ekstrakt

    1125 lisozim

    1200 polidekstroz

    1201 polivinilpirolidon

    1202 polivinil polipirolidon

    1404 okside edilmis nisasta

    1410 monostarch fosfat

    1412 distarch fosfat

    1413 fosfatlandirilmis distarch fosfat

    1414 asetillendirilmis distarch fosfat

    1420 asetillendirilmis nisasta

    1422 asetillendirilmis distarch adipat

    1440 hidroksi propil nisasta

    1442 hidroksi propil distarch fosfat

    1450 nisasta sodyum oktenil suksinat

    1505 trietil sitrat

    1518 gliseril triasetat
  • beni oldukca korkutan maddelerdir. ben anahtar teslimi gida fabrikalari yapan bir kurulusta calisiyorum...habire fabrika yapip duruyoruz. iyidir hostur. ama soz gelimi bir dondurma fabrikasi yaptik. icine bir gran taze sut girmiyor...oradan buradan gelmis yuzlerce toz karisiyor. basiyorlar suyu.. oldu sana magnum....soz gelimi e 472 emulsiyer maddesi vardir. her seyin icine iteklerler...kardesim bunu herhangi bir en kalitesiz bitkisel yagdan da uretebilirsin, mebahadan elde ettigin domuzdan da uretebilirsin., her tur hayvandan da uretebilirsin.. ama o e472 olarak toz haline geldiginde kimyasal formulu aynidir... menseini bulmak imkansizdir....diyelim e 472 yi danimarkadan ithal ettin... danimarkada aycicek mi yetistiriyorlar? ki oradan elde etsinler. danimarka bugun dunyanin en buyuk domuz ve domuz urunleri imalatcisi.... haydi onu gecelim... canibalizmi engellemek icin. (yani turun ayni tur ile beslenmesini engellemek icin) tavuk yemine domuz kemiginden elde edilmis un katilir, domuz yemine da tavuk karkasindan elde edilmis un katilir....buda avrupa birligi kanunudur...beni en kortkutan da turk bakkallarinda okudugum etiketlerdir. beyaz peynir almaya gidiyorsun. bakiyorsun icinde yag yok.. yuzde 26 palm yagini dayamislar. sutun icindeki yagi da araklayip tereyagi bilmemne yapmislar.....minicik minicik yaziyorlar okumasi zor olsun diye....oysa bizim burada .(kralicenin memleketindeyim ben) markete gittiginizde secenek var. ketchup alacaksin. ucuzunun icinde misir surubu ile yapilmistir ibaresi var. pahalisinin icinde seker ile yapilmistir ibaresi var. (sekerinde ne derece zararli oldugu malum ornek vermek icin yazdim).. diyecegim icindekiler kismina bakarak biraz daha kendine uygun urunleri secme sansi var insanlarin burada...ama turkiyede satilan tum urunlerin icindekiler belli belirsiz sekilde tuketiciye dayandirilmis gibi dusunuyorum...
hesabın var mı? giriş yap