• giorgio morandi. sanat tarihinin en nev-i sahsina munhasir ressamlarindan biri. sessiz bir italyan. 1890 yilinda dogmus, kimseye bagirmadan yasamis ve 1964 yilinda bu dunyadan kimseye haber vermeden gitmis adam. bir naturmort ressami. kucuk boyutlu tablolarin adami. siseler, siseler. naturmortlarinin ana objeleri. objeleri basit bicimler ve donuk renklerle resmetmis, onlari neredeyse soyut goruntulere indirgemistir. asiri olcude kafa yorulmus bir basitliktir tum tablolarinda gorulen ozellik.
  • pürizmin en güzel örneklerini vermiş bolonyalı ressam hakkında yazılmış çizilmiş her şey, yine onun sadeliğine ve yalınlığına yaraşır tonda oluyor. günümüzün formlarına, çağının çok ötesine seslenebilmiş olan morandi'nin sanatı için incelemecilerinden biri* "the art of silence"* diyor.

    http://www.abstract-art.com/…ldr/g031a_morandi.html

    (bkz: pittura metafisica)
  • italyan natürmort ressamı.

    john berger'in cümlelerinde şöyle betimlenir:

    "... sorular sadece sözlü değildir. resim yaparken de birbiri ardına sorular sorarsın.

    soru sormanın paradoksu soranın bir cevap bulmasının veya bir cevaba rastlamanın mümkün olduğuna inanmasıdır. bu bir tür imandır.

    çoğu kilise resminde olmayan bir iman, ama örneğin morandi'nin sürahilerinde ve tuğlalarında olan bir iman. "
  • genellikle hayatını münzevi geçiren ressamlardan aykırı bir şekilde kasaba hayatına bağlı olarak yaşamış, insanlarla birlikte yalnızlığı yansıtmış italyan ressam.
    hayatı boyunca bekar kalmış, 1920 sonlarında faşizme inanmış, sonrasında sanatını disipline etmiştir. öğretmenlik yapmıştır, gravür eğitmeni olduğu bilinir. apolitiktir.
    resimlerinde konular; çiçekler, rafta duran şişeler, nesneler, dışarıda gördüğü şeylerdir. durağanlığı derinlikli yansıtmıştır.

    1925 yılında otoportresini yapmıştır. solaktır.
    sanatı üç döneme ayrılır.
    1940'a kadar resmini yaptığı nesnelere yaklaşarak resim yapar.
    1940-1950 arası dönem nesneler tuvale yaklaşıyor gibidir.
    1950 sonrası öldüğü 1964'e kadar silik, yoğunluklu ve varoluşun sınırlarında eserleri vardır.
    yaşlandıkça sanatı olumlayıcı yönde değişmiştir.

    giorgio morandi otoportresi, 1925
    otoportre fotoğrafı kaynak: john berger, sanatla direniş

    görsel
  • federico fellini - la dolve vita -> giorgio morandi

    eğer sanat tarihiyle derinden ilgilenmiyorsanız morandi tablosuna herhangi bir kitapta vs rast gelmeniz çok kolay değil. resimlerini ilk gördüğümde hazır ola geçip saatlerce ekrana baktığımı hatırlıyorum. birkaç şişe ve fincanın zamanı durdurup sizi içine çekmesi inanılmaz. (bkz: verweile doch du bist so schön)

    dönemleri çok farklı olsa da morandi'ye benzer sakinlik hissini veren bir diğer ressam da piero della francesca.
  • ömrü boyunca birkaç şişeden oluşan naturmortlar yapmıştır. sınırlı objeler, sınırlı renkler ama sonsuz zenginlikte bir iç dünyanın yansımaları
  • basitlik ile sadeliğin arasındaki ince çizgiyi ustalıkla keşfetmiş ve sadelik tarafında vakur bir duruş sergileyen italyan ressam. çoğunlukla ölü doğa resimleri yapmıştır. sanatının ilk yıllarında kübizme ilgi duymuştur. tablolarının baş aktörü günlük yaşamda önemsiz addedilen objelerdir. minimalist tavırla düzenlenerek çizilmiş bu objeler donuk renklerle vücuda gelmiştir. yaşadığı dönem ressamlarının başını döndüren gerçeküstücülük akımını en doğru anlayan sanatçılardandır. sürrealizimi sonuç üründe aramak hatasına düşen ressamlar ve sanat eleştirmenlerine günlük hayatta sürekli göz önünde olan objelerin nasıl gerçeküstü bir kimliğe kavuşabileceğini göstermiştir. hiç bir şey anlatmaya çalışmayan! tavrı ve güzellik kavramına getirdiği modern yorumlar günümüz sanatına rehber olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap