• 18. yy'da yasamis, doneminde intermezzolariyla begeni toplamis, ancak gunumuzde son yapiti olan ve eski yapitlarindan oldukca farkli bir tarzda yazdigi "stabat mater"iyle taninan italyan besteci.
  • pergolesi salve regina ve in coelestibus regnis'i gibi iki demir leblebisi daha olan, 1736 yılında 26 yaşında muhtemelen veremden öldüğünde mirası halasına verilen ve bazıları tarafından mozart'a gerek ikisinin de ölümlerine doğru başyapıtlar bestelemesi, gerekse de toplu mezara gömülmeleri açısından benzetilen besteci.
  • (bkz: pulcinella)
  • "complete keyboard works of pergolesi" adlı kitapta sadece 6 sonat ve 3 süiti bulunan besteci. sonatları kısa ve tek bölümlüdür. ayrıca dönemindeki resim ve heykel sanatından da çok etkilenmiştir *. re minör olan 3. süitindeki gavotta temaları daha sonradan stravinsky tarafından pulcinella adlı bale eserinin süitinde kullanılmıştır.
  • 4 ocak 1710 – 16 mart 1736 tarihleri arasında yaşamıştır.
  • robert silverberg'in gianni isimli bilim kurgu hikayesine konu olmuş, hikaye içerisinde resürrekte olmuş muhteşem besteci.
    (bkz: radiohead/@kontra)

    mozart 35 yaşında nalları dikmeseydi de 65'i görseydi birşey değişmeyecekti belki, ancak pergolesi 35'ini görse idi ne olacaktı, müzik nasıl inkişaf edecekti bilinmez.. zira pergolesi'nin 26 yasinda ölmeden hemen önce ulastigi muzik yazisi, normal sartlar altinda ancak yuzyili devirip her seyi yasayip, her muzikal yoldan uc defa gecmis bir dehanin gelebilecegi bir durulukta. erken olumunun dinleyiciye verdigi aci, temelde bundan kaynaklaniyor.

    evet, her olum erken olum ama pergolesi'ninki de hic olmadi be ustam.
  • tanrı aşkına!
    http://www.youtube.com/watch?v=70rt_czmtj4

    kişiyi eserleri ile kendinden geçmeye mahkum bırakan deha.
  • 2 aralık'ta caddebostan kültür merkezi'nde, 280. ölüm yıldönümünde pergolesi'yi anma konseri düzenleniyor. carlo rizzari’nin yöneteceği konserde, george emmanuel lazaridis, w. a. mozart’ın do minör piyano konçertosu’nu, ferda yetişer ve feryal türkoğlu ise g. b. pergolesi’nin stabat mater eserini, istanbul devlet senfoni orkestrası eşliğinde seslendirecek.
  • napolili bir bestecidir. kısacık yaşamında özellikle komik opera dalındaki yeteneği ile dikkat çeker. genç yaşta veremden öldükten sonra ona ait olmayan birçok yapıt pergolesi'ye yakıştırılmıştır. stravinski, pulcinella balesinde pergolesi'nin bir yapıtından yola çıktığını söylediği halde kaynağın gerçekten pergolesi'ye ait olup olmadığı hep tartışmalı kalmıştır.
hesabın var mı? giriş yap