• fetih 1453'te cengiz coşkun'un canlandırdığı tarihi kişilik.
  • sakız adasında ölmüş olan tarihi kişilik. mezarı da oradadır.
  • istanbul'u kendi vatanı gibi korumuş ve belki de kurtarmasına ramak kalmış olan onurlu cenovalı savaşçı. kuşatma boyunca sur üstünde, venedik, rum, cenova, katalan gibi birçok fazla milletten oluşan bizans birliklerinin birbirine kenetlenmesini sağlamıştır. yanında getirdiği 700 kaliteli asker ile birlikte savunmanın ana hattını oluşturmuştur. çok cesur bir adamdır. bugün adının çok az anılması ise haksızlıktır. aldığı yara ile yüzünden tedavi olmak üzere galata tarafına geçmiştir ama şehir onun yokluğunda çoktan düşmüştür. savaştan yaralı olarak kurtulsa da ne yazık ki uzun yaşamamıştır.
  • constantinople'ı korumak için büyük çaba sarf etse de 29 mayıs yani kuşatmanın son gününde top mermisi veya ok nedeniyle ağır yaralanması sonrasında askerlerine tedavi için şehir dışına çıkartılmasını emretmesi ve yaralı şekilde savaş alanından kaçırılması ve cenovalı askerlerin de savaşı bırakıp kendisini takip etmesi psikolojik olarak bizans askerlerinin cesaret ve motivasyonunu kırdığından şehrin düşmesinde çok büyük etkisi olan italyan komutan.
  • giovanni giustiniani longo olarak da bilinir.

    29 ocak 1453’te 700 paralı latin askeri ile konstantinopolis’e gelmiş ve kuşatma boyunca şiddetli çarpışmaların yaşandığı, kritik öneme sahip romanos kapısı (topkapı)’nın savunmasını üstlenmiştir. aldığı yara nedeniyle savaş alanını terk etmesi, yalnızca surların savunmasını yaptığı kesimini etkilemekle kalmamış, bizans savunmasının genel direncini de kırarak kentin düşmesinde bir dönüm noktası olmuştur.

    son saldırıdan bir gece önce hararetli bir tartışma yaşadığı loukas notaras’a vatan haini ithamında bulunmuş ve “kılıcıyla paramparça etmekle” tehdit etmiştir. gerekçesi; notaras’ın, kendisinin kapının savunması için istediği ek topları sağlamamasıdır.
  • tek başına konstantinopolis'i savunan adam gibi adam.kendisi iyiydi de çevresi kötüydü rahmetlinin.*
  • ıı. mehmede doverim seni çocuk. hepinizi döverim. kimse de elimden alamaz diye atar yapmis. fatih de tamam abi yaparsin diyip arkasini dönüp gitmistir.

    ıı. mehmed dedigin adamin hayati elinde kılıçla ve ok ile talim yapmakla geçmiş. değil 2. mehmed sari selim bile teke tekte bu parali askerlere oyle ezdirmez kendini. adamlarin dostu kadar düşmanı var. en basitinden ıv. murad denen ayi kilic kullanmadan oldururdu bu justinyen denen hirboyu.

    bu ecnebillerin yenildik ama ezilmedik olayini bir çok filmde ve tabii tarihi kitapta görebilirsiniz.

    kudüs u savunan şövalyeler roma kumandani marcus aureliuslar filan. amk selehattin eyyubi maldi iki sovalyeyi sikip atamayacak. mehmet sik aramaya macaristandan top ustasi getirecek.

    onu gectim osmanli ordusunda savasan hristiyan sayısı bizansi savunandan fazladır. he justinyen amk. cemberlitasta tilsimliydi zaten. kehanetle bala gote alindi şehir.

    bak birde bizim akli evveller var. yazan adam da kenar mahalle okey ustasi değil.

    justinyen parasini cebinden odeyip 700 adamla gelmis. ustelik kusatmayi duyunca. bebegim kusatma basladiktan sonra rodostan istanbula kalyonla 2 haftada gidemezsin. zaman makinasi icat edilip kalyona 2 tane volvo penta makina taksan zaten 2 gunden fazla sürer.

    bir diğer konu adam yaralanmis 2 gun sonra , kos adasinda ölmüş. desen ki heybeli ada eyvallah. ki kusatma altindaki şehirden senin kos adasina gitmen azimuth yatla bile 2 gunden fazla surer. biz 1989 da m/f ankara ile sarayburnundan izmire durmaksizin 17 saatte gittiydik. 40 knot surat yapan makina.

    bir de bu justinyen reyis madem cesur savasci. aga korkak iimparator bile kacmazken neden sıça sıça nasil kuşatmayı bırakıyorsun.

    tarih bilmene bile gerek yok bunlar icin bir düşün.

    15. yy sartlarinda adamlar ganimet icin iskandinavyadan gelir. bizim justinyen cepten harcayip hayrina sehir savunuyor. bu kisi.da en azindan dizi daha tutarlı.
  • adamdır tek kişilik ordudur döneminin gladyatörüdür....
  • tarihi netflix’den öğrenenleri heyecanlandıran italyan suçlu. çok matah bir adam olduğundan değil roma’ya gelişi. italya’da tutuklama emri çıkarılmış ve firar etmiştir. dizide bahsedildiği gibi değil bizim kaynaklarımızda anlatılanlar.
hesabın var mı? giriş yap