• çalışmalarından sadece haberdar olunarak bile saygı duyulabiliyorsa birine, o kişinin önemini varın siz düşünün.

    giovanni scognamillo'da, birikimini miras bırakarak kılavuzluk etmeye devam edecek o güzel insanlardan biriydi.
  • yitip giden bir diğer usta, üstelik arkalarında umut ışığı olarak görecekleri bir nesil bile yokken. rekin teksoy, halil inalcık, giovanni scognamillo gitti. yarın semavi eyice, ilber ortaylı gibi nice üstad daha gidecek. yerlerini kimse dolduramayacak orası kesin.

    çok değerli kitapları vardır, hepsinin okunması insana sanat alanında gerçek birikimler kazandırabilir.
  • ergenlikte drakula isanbul'da kitabını okuyarak tanıştığım ayaklı sinema tarihi idi, ruhu şad olsun.
  • yaşsız ve hiç ölmeyecek gibi dururdu. toprağın bol olsun ince ve uzun adam.

    kitapların sayesinde (bkz: #62794249) bu taşradan gelme çocuğun sinemayı algılayışı ve edebi estetik anlayışı genişleyip başka evrenlere açıldı.
  • yolunuz ister sinemadan geçsin ister korkulu, fantastik mevzulardan karşınıza çıkacak bir rehberdi giovanni usta.

    yıllar yıllar önce sinema belgesellerinde rastlardım. ezkaza denk geldiğim dylan dog çizgiromanlarından birinin önsözünde "dehşetin kapıları" ve "korkunun sanatları"na atıfta bulunulduğundan beri ilgimi çekmiş, "bizde de böyle kitaplar ve böyle şeyleri yazanlar varmış demek" diye şaşırtmıştı. kuşatma altında aşk filminin jeneriğinde adını görünce simaen tanımasam da adının orada geçtiğini görerek hayli şaşırmıştım, her yerden çıkıyordu karşıma. yıllar sonra fark ettim müstear isimli gerilim kitaplarıyla dedemin kitaplığında bile rastlaşmışız kendisiyle. yollarımız hep kesişmiş.

    korkunun ilhamlarına kapılmaya başladığımda rastlaşmalar arttı. kamer'den çıkan dracula’nın, “drakula istanbul’da”nın önsözlerinden görüp görüp adeta selamlaştık. şans eseri bir gün “dehşetin kapıları”nı buldum, bir koca yazı (2002) not ala ala sanki dersindeymiş gibi geçirdim.

    seneler, seneler sonra dünya gözüyle de tanışmak kısmet oldu. 2011 tüyap kitap fuarında, aylin ünal ve fatih danacı ile birlikte "vampir manifestoları"nın imza gününe katılmıştı. fatih danacı tanıştırdı, kitabını imzalattım. 2013'te ve 2014'te fabisad'ın düzenlediği, onun ismine atfedilen gio ödülleri'nde karşılaştık. galip dursun ile birlikte kendisine taksiye kadar eşlik edişimden, salondaki konuşmalara bir nice anı defter-i kebirime yazıldı.

    ilgi duyduğu şeylere karşı hevesini hep koruduğunu gözlerinden anlardınız. biz usta vs. derdik ama o kendisini hep bir arkadaşımızmış gibi görmemizi isterdi. bir heyecan elini öpmek için hamle yapsanız izin vermezdi. sadece eserleri ve yazdıklarıyla, hayallerimize yerleştirdikleriyle değil, yaşadıklarıyla ve anılarıyla da hep yaşayacak "beyoğlu kontu". hem onu dünya gözüyle tanıdığım için hem de onunla yıllarını geçirmiş insanlarla, ustalarla tanıştığım için hala şanslı sayarım kendimi.

    ekşi sözlüğe "arkadaşın ölmesi" yahut "dedenin ölmesi" babında bir başka anı entrysi girmek varmış kaderde. siyah pelerininle hep hayallerimizde dolaş usta...
  • istanbullu rûm bir anne ile istanbul doğumlu italyan bir babanın tek çocuğu olan giovanni scognamillo, 5 nisan 1929'da istanbul'da doğdu. elhamra sineması'nın müdürü olan babası leone scognamillo sayesinde sinemayla tanışan scognamillo, italyan lisesi'ni bitirdi.

    yazar, 1948'de sinema yazıları yazmaya başladı. 1948-1961 yıllarında, başta italyan, fransız, abd ve norveç basını olmak üzere yabancı dergi ve gazetelerde birçok yazısı çıkan scognamillo, 1961'de akşam gazetesi'nde sinema eleştirileri yazmaya başladı.

    giovanni scognamillo'nun yazıları, yön, sinema 65, ulusal sinema, yedinci sanat, yeni sinema, ses, hayat, bravo, video-sinema, beyaz perde, tv'de yedi gün gibi gazete ve dergilerde neşredildi. 60 yılı aşkın bir süre sinema, fantastik edebiyat, bilimkurgu, korku edebiyatı ve okültizm (gizlibilim, gizlicilik) üzerine yazan scognamillo, 1997-1999 arasında, sadece 4 sayı çıkabilen nostromo bilimkurgu dergisinin editörlüğünü de yapmıştı.

    özetlemeye çalışırsak;
    işinin ehli, çalışkan, dürüst, haddini bilen, her boka maydanoz olmayan, sinemadan anlıyorum ya o zaman sanat, kültür, tarih, din, sosyoloji, pisikoloji, siyâset, ekonomi, yemeğin iyisi, memenin irisi, adamın dibi, yağcılar durağının yeri gibi alan ve konularda çokbilmişlik yapmayan, ahkâm kesmeyen, defâten haddini bilen, estetikten anlayan, edebiyattan anlayan, eski istanbullu, medenî, nazik bir beyefendiydi.

    ayrıca güzel yurdumuzda hayatı boyunca başka iş yapmadan sadece bildiği işi yapan, ekmeğini o işle kazanan, profesyonel "eleştirmen" idi. bugün, ne yazık kî, güzel yurdumuzda onlardan fazla kalmadı.

    giovanni scognamillo, bir devrin adamıydı. o devir zâten kapandı. artık o devri görmüş, o devri yaşamış ve idrâkk etmiş kişiler de bir bir çekiliyorlar aramızdan...
  • beyoğlu kontu lakabıyla bilinen ve bugün 87 yaşında vefat ettiği duyurulan italyan asıllı levanten yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen ve eğitmen.

    http://haber.sol.org.tr/…o-hayatini-kaybetti-171653
  • 8 ekim 2016 tarihinde de ölmüştür.
  • giovanni scognamillo, (d. 25 nisan 1929, istanbul) italyan asıllı levanten yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen, eğitmen. scognamillo ayrıca bazı türk filmlerinde oyuncu olarak rol almış, bankacılık, reklamcılık, dekoratörlük, kitabevi yöneticiliği gibi pek çok farklı alanda da çalışmıştır.

    istanbullu rum bir anne ile yine istanbul doğumlu italyan babanın tek çocuğu olarak 25 nisan 1929'da istanbul'da doğdu. elhamra sineması'nın müdürü olan babası leone scognamillo sayesinde sinemayla tanıştı. italyan lisesi'ni bitirdikten sonra 1948 yılında yabancı basın kuruluşlarında sinema yazıları yazarak profesyonelliğe adım attı. 1948-61 yıllarında başta italyan, fransız, abd, norveç basını olmak üzere yabancı dergi ve gazetelerde birçok yazısı çıktı. daha sonra 1961'de akşam gazetesi'nde sinema eleştirileri yazmaya başladı. akşam'la başladığı türk basınındaki sinema yazarlığını yön, sinema 65, ulusal sinema, yedinci sanat, yeni sinema, ses, hayat, bravo, video-sinema, beyaz perde, tv'de yedi gün gibi gazete ve dergilerde sürdürdü.
hesabın var mı? giriş yap