• bernardine evaristo romanı. margaret atwood ile booker ödülü'nü paylaştı.
  • bernardine evaristo'nun 2019 yılında booker ödülünü aldığı kitap kız, kadın, öteki ismiyle ebru kılıç çevirisiyle doğan kitap tarafından türkçede yayınlanmıştır.
  • çok büyük hayal kırıklığı. acayip heveslenerek almıştım 100'üncü sayfasına gelmeden bıraktım. hayatımda bu kadar cringe, netflix tektipleştirmesine rahmet okutacak karakterleri olan, ya çok kötü yazılmış ya çok kötü çevrilmiş bir kitap okumamıştım. feminizmin, ırkçılık ve homofobi karşıtlığının ekmeği yenmeye çalışılmış, booker ödülü aldığına göre başarılı da olmuş. ama gerçekten korkunç bir kitap.

    pek bir şey spoil etmez ama yine de bundan sonrası için spoiler uyarısı vereyim.

    kendini sadece cinsel yönelim/ırk/din üzerinden tanımlayan karakterlerin bu yönleri dışında anlatacak tek cümle hikayesi yok. her biri klişe olan tipler, içinde "eşcinsel olduğum için bana iş vermiyorlar, türbanlı olduğum için eziliyorum, siyahiyim diye bana kimse bakmıyor" geçmeyen tek cümle kuramıyorlar. görünüşe göre bunu kendilerinden başka kimsenin o kadar da sallamamasına rağmen.

    kişileri tek bir yönü üzerinden tanımlamanın asıl ırkçılık/homofobi/cinsiyetçilik vs. olduğu tahmini ne zaman anlaşılır acaba? kitapta şöyle bir cümle var ya: "daha önce afro-amerikan bir kadınla tanışmamıştı hiç; nzinga'nın aksanı sıcak mısır ekmeği, yapışkan kaburgalar...ve afro-amerikan kadınların yazdığı romanlarda okuduğu diğer yiyeceklerin duyusal lezzetlerini çağrıştırıyordu" siyahi kadın görünce "mmm mısır ekmeği" demek ha?

    öff içim bayıldı.
hesabın var mı? giriş yap