• endülüs emevilerinin son başkenti. varlığını xv. yy'a kadar korumuştur.
  • hristiyan ispanyanin 1228de endulus topraklarini isgalinden kurtarilabilen girnata,meriyye ve malaga bolgelerinde 1231de nasriler sulalesince kurulan iki bucuk asir ayakta kalabilmeyi basarmis emirlik. elhamra sarayi bu doneme ait. hristiyan ordularinin yeniden isgali sonucu 1492 de yapılan anlasma ile muslumanlarin dini ve medeni hakları garanti altına alinarak teslim oldu.
  • endülüs emevilerinden sonra ispanya'da kurulmuş olan en uzun ömürlü devlettir. hristiyanların xv.yüzyılın sonunda ispanya'da siyasi birliklerini kurmaları neticesinde girnata devleti'nin varlığı sona ermiştir.
  • kastilya ve aragon işkalinden önce ortaçağ ispanyasının son müslüman emirliği. 1238 yılında banu nasr ailesinin bir ferdi olan muhammad ben nasr (muhammad i) tarafından kuruldu. şimdiki kurtuba, almeria, granada, malaga, sevilla ve cadiz bölgelerinde hüküm sürdü. 15. yüzyılda sadece granada, almeria ve malaga kaldı. kastilya'ya sevilla'yı işgali sırasında yardım etti. bu yardım onlara kastilya işgalinden bir süre daha uzak tuttu. emirliğin ekonomisi granada'nın gelişmiş ekonomisi sayesinde ilerliyordu. iberia adasında ki hıristiyanlar ve kuzey afrikada ki araplar ile ticari ilişki yürüttüler. bu ilişkilerden en fazla yararlananlar ise cenevizliler oldu. girnata emirliği ile birçok antlaşma imzalayan cenevizliler bu sayede onlara vergi vermiyor, istedikleri ürünü emirliğe ihraç ediyorlardı ve kilise kurabiliyorlardı. sanata önem veren giranata hükümdarları, sanatın gelişmesinde çok büyük öneme sahip oldular. o dönemde ki önemli şahıslardan bazıları; ibn hatib, ibn zamrak ve ibn haldun'dur.
  • eğer bu devlet bir kaç yıl daha dişini sıkabilseydi (40-50 yıl) ve yardım istekleri kanuni sultan süleyman osmanlı'nın başında iken gelseydi, muhtemelen kanuni müslümanların hakkını koruyorum bahanesi ile barbaros komutasında osmanlı donanmasını endülüs sahillerine yollar, ondan sonra da ispanya'da tekrardan müslümanların devri başlardı. ispanya'ya yerleştirilecek ve yeniden güçlenecek arap müslümanlar ile doğudan avrupa'yı saracak osmanlı neticesinde artık avrupa'nın geleceği ne olurdu allah bilir. tabi bunların hepsi birer varsayım, fakat tarihin gelişimine bakarak olanak dahilindeki beklentiler.
  • gemileri yakmak deyimini bizlere kazandıran devlettir. mücadeleleri şurda anlatılır
  • ispanya'daki son islam devleti(1232-1492).muvahidler devletinin hıristiyanlara karşı yenilgiye uğraması üzerine, ispanya'nın bazı bölgelerinde bağımsız müslüman beylikleri ortaya çıktı.bunların içerisinde en önemlisi beni ahmer devleti idi.bu beylik çevresindeki hıristiyan devletlerle uzun süre çarpıştı.uygarlıkta ve kültürde büyük ilerleme sağladı.gırnata,saraylar ve camiler ile süslendi.zamanımıza kadar kalan elhamra sarayı bu dönemde yapıldı.aragon kralı fernando (katolik ferdinand) ile kastilya kraliçesi isabella evlenerek güçlerini birleştirdiler(1474).bundan sonra daha etkili olarak beni ahmer devletini sıkıştırmaya başladılar.bu devletin son hükümdarı ebu abdullah muhammed hıritiyanlarla savaşı göze alamadı.ailesi ile afrikaya kaçtı(1492).bu ayrılış ona çok ağır geldi.bununla ilgili anlatılan bir rivayette,üzüntüsünden ağlayan hükümdara annesi "ağla oğlum ağla!senin gibi vatanı için çarpışmayan korkaklara,kadın gibi ağlamak yaraşır." demiştir.
    gırnata'ya giren hıristiyanlar müslümanları kılıçtan geçirdiler,camileri yıktılar,kütüphaneleri yaktılar.sekiz yüzyıllık islam uygarlığını buradan silmek isteseler de islam kültürünün etkisi ve izleri bugün de ispanya'da görülmektedir.
  • samuel hanagid (diğer adı samuel ibn naghrillah) isimli bir sadrazama sahip olmuş devlet. bir yahudi tarafından yönetilen tarihteki ilk ve tek devletmiş sanıyorum. bu adam aynı zamanda ordunun başında seferlere falan da çıkarmış..

    (bkz: ben bugün bunu öğrendim)
hesabın var mı? giriş yap