• parasite filminin (bkz: gisaengchung) neden oscar aldığı veya hak edip etmediği konusuna değinmeyeceğim. sonuçta hollywood standartlarında çekilmiş 5 dakikada bir aksiyon verip seyircinin ilgisini canlı tutan eli yüzü düzgün bir film.

    filmin konusunu yeşilçam defalarca işlemiştir. bu yüzden bizim seyircimize pek ilginç gelmez. sınıf farkı anlatılmış ama o sizin anladığınız tarzda kapitalizm eleştirisi yapan sınıf farkı değil. yaşar usta repliğini herkes beğenir. yönetmen " fakiriz ama gururluyuz, fakiriz ama namusluyuz" sözünün safsatadan ibaret olduğunu seyircinin gözüne çakmış. film resmen "fakirleri neden öldürmeliyiz" temasını işlemiş. zengin aile kendi yaşam standartlarını yanında çalışan aileye de sunuyor ama onlar birbirlerini gırtlaklarken sırf kokularını beğenmedi diye aile babasını öldürüp ailenin hayatını mahvediyor. barış manço'nun da dediği gibi "tenekeyi parlatsan çeyrek altın eder mi hiç?"

    herkes filmde sıkça tekrarlanan "koku" imgesini gerçek koku sanmış. yönetmen orada metafor yapmış. metaforu çözmesi de size kalmış.
  • oscar'ın asla sadece oscar olmadığını gösteren film.

    1917'nin geciken vizyon tarihleri ve oscar adaylığına neredeyse son anda başvurmuş olması gereken sükseyi yapamamasına sebep oldu. parasite hakkında oldukça oldukça olumlu düşünüp özellikle ilk bakışta çok etkilenmiş olmama karşın 1917'yi oscar'a daha yakın buldum hatta ikinci seçenek olarak once upon a time in hollywood dedim. bunda ilk etken elbette bir amerikan-ingiliz yapımının muhafazakâr bilinen akademi camiâsına daha mâkul geleceği görüşü idi.

    güçlü bir ülkeyseniz, yatırımınızı bilinçli ve akılcı biçimde yapıyorsanız sistemin içine parazit gibi sızarak kendi akışınızı buluyorsunuz. en iyi yabancı filmler sony pictures firmasıyla amerika pazarına girip güçlü bir lobiyle en iyi yabancı film oscar heykelciğini alıp uzaklaşırdı. parasite ise cj entertainment gibi amerikan pazarına yatırım vaadinde bulunan güçlü bir şirketle büyük iş yaptı. son iki ayda bong joon ho röportajı yapmayan televizyon ve youtube kanalı kalmadı. kendisini geçin çevirmeni* bile epey popüler oldu. cj entertainment 2020 yılında en az üç büyük bütçeli amerikan yapımını destekleyecek. ülkemizde mars entertainment group olarak bilinen ''yeni cem yılmazlar yaratacak'' olan firmanın da uluslararası faaliyet gösteren çatı ismidir cj entertainment.

    sinema'da asya'nın yükselişi mi dersiniz yoksa güney kore'nin asya'daki çin kültür tekeline karşı amerikan himayesine alınması mı dersiniz bilmiyorum, güney koreli firmalar sadece sinemayla değil resim ve müzik alanında da ciddi bir kuşatma gerçekleştirmiş durumda. beni asıl merakta bırakan ise akademi'nin bu yenilikçi tavrını sürdürüp sürdürmeyeceği. zirâ bu yönelim sayesinde oscar törenleri cannes gibi önemli ve saygın bir festival ve film marketi durumuna gelebilir. hali hazırda önemli bir pazar, fakat saygınlığı su götürür.
  • sinemada 2 kere kararsız kalıp kapısından döndüğüm film.
    4 oscar alarak bana sağlam kapak yaptılar gibi hissediyorum
  • film gerçekten etkileyiciydi, özellikle zengin ve fakir arasında o kalın çizgiyi, ince ince işledi. şurada da koku ile ilgili bir yazım olacak #101397600

    bilhassa yağmur olayı vardı ki, zengine ve fakire olan etkisi bu kadar iyi anlatılır dedim.

    filmin diğer bir yönü ise altında yatan mesajları anlamayan insanların bile zevkle seyredebileceği bir film olmasıdır. kafka'nın dönüşüm romanına benzettim. alegorik bir anlatım mevcut.

    bugüne kadar oscar alan birçok filmden daha iyi olduğunu belirtebilirim. sadece irishman için üzüldüm o kadar.. ustalar saygıyı hak ediyorlardı..
  • gişe hasılatı: $163.3 milyon olarak görünüyor. şimdiden kore sinemasının en'lerinden oldu.
  • en iyi yabanci film oscarini aldi da neden en iyi film oscar ini da aldi acaba.
  • en iyi film oscar'ı almasiyla filmden beklentiler yükselecek , bu da filmi sonradan izleyen bir cok insanda "bu muymus en iyi film?" tepkilerine sebep olacaktir.

    film fazla duyulmadan önce izleyip begenenler 10 kisi varsa, simdi izleyip begenmeyen 100 kisi olacak.

    ben izlemedim , ama izlerken beklentimi düsük tutmazsam hayal kirikligi yasayacagimi düsünüyorum.
  • 92. akademi ödül töreni'nde en iyi film oscar'ının "alması" değil ama "verilmesi" sürpriz olan 2019'un en iyi filmi. resmen tarihe tanıklık ettik.
  • parazit’in amerika’da bu kadar sevilme sebebi o lüks evin abd, o eve girmeye çalışan ailenin de, diğer ülke vatandaşları gibi okunmasından kaynaklanmasın.

    abd bir anlamda bu filme ödül vererek kendi dışındaki bütün ülkeleri parazit gibi gördüğünü onaylamış oldu sanki.
  • bu film hollywood'un bitiş sahnesidir. film kötü değildir. iyi bir filmdir. ama şaheser değildir. hollywood artık eskisi gibi şaheserler üretemediği için dışarıdan film ithal etmiştir. sonuçta gişe gişedir. para paradır.
hesabın var mı? giriş yap