• mısırdaki en buyuk ve en eski piramit.uzun yıllar 3000 yıllık zannedilsede,10000 yıllık olduğu öğrenilmiştir.belki de mısır tarihinde mısıra ait olup mısıra ait olmayan tekşeydir.gizem kelimesi varolmadan önce vardı.
  • (bkz: giza)
  • ingilizce yazan, ingilizce düşünen, ingilizce yürüyen, "ingilizceplusturkish" dilini konuşan türk turizmcilerin keops, kefren ve mikerinos piramitlerine verdikleri isim.

    osmanlıların ingilizcesi zayıftı o zamanlar, yazık ki onlar bu piramitlere cheops, chephren ve mykerinos dememişlerdir.
  • giza piramidi yoktur giza piramitleri vardır ki bunlar krallarının adları olan "keops" "kefren" ve "mikerinos" adlarıyla anılır. bu piramitlerden en büyüğü keops tur. bu piramitlerin yanında baska kucuk piramitler de vardır ama onlar daha sonraki torunlara aittir ve "büyük piramit" lerin yanında pek dikkat çekmezler. bütün bu piramitler giza platosunda inşa edildiği için giza piramitleri olarak anılır. ama giza piramitleri denince akla 3 büyük piramit gelir.
  • "keops piramidi" eyfel kulesi yapılana kadar dünyanın en yüksek yapısı ünvanın korumuştur...
  • giza piramitleri, eski krallığın 4. hanedanına ait firavunlarca mezar olarak veya ezoterik anlamda "öte dünyaya ulaşabilmeri için bir araç" olarak inşa edilmişti. bu da milattan önce 2630-2475 yılları arasına rast gelmektedir.
    piramitlerin "gizemi" ile ilgili araştırmalar bu piramitlerin diziliş şeklinin milattan önce 10000 yılındaki "orion" takımyıldızının dizilişine göre ayarlandığını göstermiştir. bu da piramitlerin inşa yılının milattan önce 10000 olabileceği iddiasını ortaya çıkarmıştır...
    fakat bu kanıtlanmamıştır...
  • tarihi yazanların yunanlar olması sebebiyle herkes tarafından ısrarla yunanca adları kullanılan üç büyük piramit. orijinal adları khufu(keops), khafra(kefren) ve minkaura(mikerinos) dır.
  • tahmini olarak m.ö 3000 yıllarında eski krallık döneminde yapıldığı zannedilmekte. bunlar keops, kefren ve mikerinos piramitleridir ve isimlerini aldıkları firavunlar tarafından yaptırılmıştır. giza piramitleri dünyanın en büyük piramitleri olmakla birlikte onları diğerlerinden ayıran farkların başında içlerinde yazı bulunmaması ve nasıl yapıldıklarının hala çözüme ulaşmamış olması gelir, keops'un oğlu kefren için yapılmış piramit 143.5 metre yüksekliğe sahip ancak dış etkenler sebebi ile aşındığı için şuan 136 m.dir, kefren piramidinin dış yüzeyinde yer alan kaplamalar bugün sadece tepesinde görülebilmekte. giza piramitlerinden içi ziyaret edilebilen piramit kefren piramidinin mezar odasıdır. ayrıca mikerinos'a da girilebilmekte. giza piramitleri arasında 62 metre yüksekliği ile en küçük olan mikerinos piramidi gelir ki kefrenin oğlu için yaptırılmıştır.
  • bir rivayete göre bu piramitlerin üzerinde bulunduğu meridiyen dünyadaki kara ve denizleri iki eşit parçaya ayırıyormuş.
  • bir rivayete göre de bu piramitlerin üzerinde bulunduğu meridyen dünyayi iki eşit parçaya ayırıyormuş.
hesabın var mı? giriş yap