• evlerde ve işyerlerinde fişleri takılı bırakılan cihazların bir nevi bazal metabolizması için gerekli enerji.

    nasıl olurda olur?

    önceleri elektrikli aletler gayet basitti basıyorduk düğmeye çalışıyordu basıyorduk duruyordu, kanal değiştireceğimizde gayet mekanik bir düzenekle kanal değiştiryorduk mesela tv de radyoda. teknolojinin gelişmesiyle, cihazlara zamanlama kontrolleri, hafıza birimleri gibi elektronik yenilikler geldi, bunun anlamı cihazların çalışmazken bile enerjiye ihtiyaç duymalarıydı.

    bazı rakamlar var bu konuda mesela

    bilgisayar çalıştığı zamanlarda yaklaşık 150-200 w enerji ihtiyacı duyuyor, beklemede iste 30 w işin ilginci kapatsanız dahi 5 w tüketimi var, aynı şekilde progranabilir bulaşık makineniz, çamaşır makineniz, standby da beklettiğiniz tv niz, uydu reciever ınız, dvd playeriniz, hepsinin tüketimleri var.

    cihazları ikiye ayırıyor uzmanlar, faydalı nöbet tutanlar, bi boka yaramayan nöbet tutanlar(yani onlar böyle ayırmıyor, şahsi kabalığım.) şimdi faks makineniz elbette enerji altında olmalı, lakin uydu alıcınızı kapatsanız incileriniz dökülmez.

    yine söz konusu uzmanlar diyorki (isviçreli bilim adamları olmaları mümkün) sadece avrupa kıtasındaki bu gizli tüketim 6 nükleer santralin üretimi kadar!

    ne yapmak lazım diye soranlarınız olabilir, cevap gayet basit fişi çekin. deniz yıldızı hikayesini bilirsiniz, gerçi konuyla direk alakalı değil, hani videonuzu denize atsanız onun için farkeden şey olumlu bi şey değil ama dünya için çok şey yapmış olursunuz. hem koltuk altına sıktığınız deodorantlar yüzünden deldiğiniz ozon tabakası için dünya'dan özür de olabilir bu. sizi biri delse ne hissedersiniz.
  • tüm elektrikli aletlerinizi kapattıktan sonra elektrik sayacınızı kontrol edin. sürpriz bir şekilde hala döndüğünü göreceksiniz.! örneğin bilgisayarlar işlem yaparken 140 watt, işlem yapmazken 27 watt, kapatırsanız bile 5 watt elektrik tüketiyor.

    kapanmayan elektrikli ev aletlerinin "gizli tüketimi" dünya elektrik tüketiminin en az yüzde 2'sine denk düşüyor. yani, sadece avrupa kıtası'ndaki elektrikli aletlerin gizli tüketimi her yıl altı nükleer santralı çalıştırabilecek kapasitede.!

    · kahve makinenizin ortalama tüketimi = 800 w

    · kahve makineniz kapalı olduğundaki tüketimi = 1.5 w

    · ve de kahve makinenizin fişini çektiğinizde ulaştığınız sonuç = 0 w

    bazı elektrikli ev aletleri kapatılsalar bile elektrik tüketimini sürdürüyorlar. bu da hem gereksiz bir enerji tüketimine hem de tüketicilerin elektrik faturalarının kabarmasına neden oluyor.

    bilgisayar örneğini ele alalım. bilgisayar çalışırken gücü yaklaşık 140 watt' yükseliyor. bilgisayarda tüm işlemler durdurulduğunda da sayaç dönmeye devam ediyor. bilgisayarın hemen çalışabilmesi için sürekli "stand by" olması gerektiği göz önüne alındığında, bu da mantıklı gözüküyor.

    ancak bilgisayarda hiç bir işlem yapılmadığı "yarı uyanık" zamanda da 27 watt gibi oldukça yüksek sayılabilecek bir miktarda elektrik tüketilmesi oldukça şaşırtıcı.

    bundan daha da kötüsü "off" düğmesine basıldığında bile pc'nin gücünün sıfırlanmayıp 5 watt civarında bir elektrik tüketmesi!

    sonuç olarak, bilgisayarın hiç elektrik tüketmediğinden emin olmak için tek bir çözüm var, o da prizin fişten çekilmesi...

    nöbet tutan aletler

    bu rakamlar çok küçük olsa da önemsememem hata olur. nitekim, uluslararası enerji ajansı'ndan (aıe) benoit lebot"ya göre, tam olarak kapanmayan elektrikli ev aletlerinin "gizli tüketimi" dünya elektrik tüketiminin en az yüzde 2'sine denk düşüyor. başka bir deyişle, sadece avrupa kıtasındaki elektrikli aletlerin gizli tüketimi her yıl altı nükleer santrali çalıştırabilecek kapasitede.

    bu durumu anlayabilmek için "nöbet tutan" aletlerin ortaya çıktığı otuz yıl geriye dönmek gerekiyor. o zamana kadar televizyon ya da fırın kapatıldığında her tür enerji tüketiminin durdurulduğundan emin olunabiliyordu.

    ancak çok daha sofistike audio ve video cihazların piyasaya sürülmesi durumu değiştirildi. hi-if, radyo-çalar saatler, müzik seti ve televizyon gibi aygıtlar saat, uzaktan kumanda ve "bellek" tuşuyla donanıp fm istasyonları ya da diğer programların kaydedilmesine olanak sağladılar.

    bu özellikler tüketici açısından büyük bir kullanım kolaylığı sunmakla beraber, elektrik tüketimini fazlasıyla artırdı.

    uzmanlar günümüzde, kapatıldıktan sonra bile gizli tüketimi sürdüren ev aletlerinin sayısının önemli oranda artmasının, durumu daha da ciddi hale getirdiğini belirtiyorlar.

    öte yandan, "yararlı israf"ı da "gereksiz israf"tan ayırmak gerekiyor. faks, telsiz telefon gibi çalışmak için elektrik sinyaline gerek duyan aygıtlar birinci kategoriye giriyor. bu durumda, bu makinelerin çalışması için gereken gizli tüketim meşru bir hal alıyor.

    uzmanlar zaten faks, telefon gibi aygıtların tükettiği elektrik miktarının diğer aygıtlarınkine kıyasla çok düşük olduğunu ifade ediyorlar.

    nedeni: röle

    uzmanlar elektrikli ev aygıtlarının kapatılmalarına rağmen gizli elektrik tüketimini sürdürebilmelerini, bu aletlerin içinde bir transformatör bulunmasına bağlıyor.

    elektronik devreler elektrik akımının (220 v) sağladığından çok daha düşük bir gerilimle (yaklaşık 5 volt) çalışırlar; işte bu noktada transformatör röle rolünü üstlenir.

    "çalıştırma/durdurma" anahtarı da genellikle transformatörün arkasında yer alır ve aygıt kapatıldığında bile transformatör hala gerilim altındadır. bunun sonucunda elektrik sayacı dönmeyi sürdürür.

    bu aygıtları üretenleri, ürünlerinin düzenleniş biçimini değiştirmeye zorlayacak herhangi bir kural bulunmadığından, bu tür bir değişiklik çok az bir harcama gerektirmesine rağmen hiçbir üretici gerekli önlemi almamaktadır.

    bu konuda geniş bir araştırma yayımlayan fransız science et vie dergisine göre, ocak 2000'de fransa'da 178 hanedeki 1270 aygıtın gizli elektrik tüketimi incelendi.

    video ilk sırada

    bunlar arasında birinci sıraya oturan video aygıtıydı; nöbetteyken 1-30 watt arası, oldukça önemli sayılabilecek miktarda enerji tüketen videolar hemen hemen bütün gün "stand by" olduğundan fransa'da "gizli tüketim" in yüzde 32'sinden sorumlu tutuluyor.

    video dışında televizyon (1-22 watt), uydu anten receiver (5-17 w) ya da kablolu tv (3-23 w), hi-if (1-24a w) v.b.'nin de oldukça yüksek oranda enerji tükettiği ortaya çıktı.

    ayrıca bilgisayarın da 1-27 w arası gizli elektrik tüketimiyle masum olmadığı belirlendi. kahve makinesi, diafon gibi aygıtların tüketiminin ise 5 w'ın altında kaldığı gözlendi.

    kaynak
  • ayrıca sabah uyku açar bu önlemler. örneğin sabah kalkınca hem uydu alıcısını hem de tvyi önce fişi takıp sonra da açma düğmelerine basarak açmak 10 saniye boyunca eğilme kalkma, kolları hareket ettirme, el göz koordinasyonunu sağlmama egzersizi olur. bu egzersizler de uykunuyu açar. güne zinde başlatır. ben bunu yapıyorum.
  • avrupa birliği parlamentosu çıkardığı kanunla cihazların elektrik tüketimini standby konumunda 1 watt ile sınırlamıştır.
    her üretici de buna uyabilmiştir.
    demek ki isteyince değil, zorlayınca oluyormuş.
  • eskilerin çok eskiden çözümünü bulduğu sorun. lakin biz yeniler kimi zaman anne efsane senin ki, sen nerden bilesin baba ben okulunu okudum diyerek görmezden geldik bu sorunu. utanmadan bir de hala kızıyorum anneme yahu neden fişi çekiyorsun geceleri diye.
  • aç kapa düğmeli priz çoklayıcılar bu tüketimi önlemek için icat edilmiştir. kablo yığınından kurtulmak için o düğmeyi dolapların arkasında erişilmez bir yere saklamamalı, elimizin kolay erişebileceği bir yere koymalıyız.
  • her nekadar kapalı tutulması önerilse de hafıza pillerinin şarj altında kalabilmesi için açık bırakılması gereken cihazlar da buna sebeptir.
  • elektronik cihazlarda transistörlerin sızma akım*larının olmasından kaynaklanır.
  • gizli elektrik tüketimini sıfıra indirmek isteyenler sigorta şalterlerinin tamamını yukarıya kaldırmalıdır.

    bir takım gereksiz aletler çalışıp da elektrik harcamadığı gibi her akşam mum ışığında yenen yemekler neticesinde romantizm de tavan yapar. valla !
hesabın var mı? giriş yap