• üretim yapan seksiyonda [öhö] gerekli iş gücünden, emekten fazla istihdam olmasıdır. buna da tcdd'yi, karayolları'nı örnek göstermemek elde değil...
  • herhangi bir işinizi görmek için gittiğiniz yerde gizli işsizleri şuradan tanırsınız:

    -sistem şuan çalışmıyor, teknik bir arıza var, biraz bekleticiim. [solitaire oynuyor. ]
  • türkiye'de gizli işsizlik oranını diziler nispeten yansıtmaktadır. şöyle ki:

    dün kardeş payı yayınlandı. bu sabah internette 250 bin defa izlenmiş. daha da artar.
  • devlet dairesinde damgayı başka birinin basıp, parayı başka birinin alması ve evrakı da gidip başka birine imzalatma silsilesindeki gizli şey.
  • en sık kamu sektöründe görülen fenomendir, nedeni ise kimsenin "bir kez devlete kapak attıktan sonra" kolay kolay işten çıkarılmamasıdır. devlet kurumlarında zaman zaman gereksiz pozisyonlar için bile kadro açılıp insanlar buraya doldurulur, sonra kendilerine ihtiyaç duyulmasa dahi emekli olana kadar insanlar işten çıkarılmaz. eğer bir devlet dairesinde çalıştıysanız, staj yaptıysanız, ya da bir şekilde yolunuz düştüyse oraya bunu çok rahat gözlemleyebilirsiniz.

    edit: aklıma gelen örneklerden biri şudur, geçtiğimiz yaz maaşlarının dolgunluğuyla bilinen bir kamu kurumunun bir şubesinde staj yapmaktaydım, ankara'dan tayinle gelmiş olan bir şefin anlattığına göre kurumda ihtiyaca göre tek seferlik kadrolar açılırmış fakat sonra o insanlar işten çıkarılmazmış. şu an sebebini hatırlamasam da bir devlet kurumuna berber kadrosu açılmış mesela, berbere duyulan ihtiyaç bittikten sonra da o insanın maaşını almaya devam etmesi yetmiyormuş gibi kendisi neden diğer personel gibi yükselip de şefliğe, uzmanlığa terfi edemediğini sorgulayıp müdürlere kızarmış. benim çalıştığım şubede de seneler önce şans eseri işe alınmış lise mezunu memurlar var ve tek işleri çay içip dedikodu yapmak, stajyerlere "siz buraya giremezsiniz" deyip morallerini bozmak. şu anda ise orada memur olmak için bile toefl gerekiyor.

    bir başka arkadaşım bakanlıkta staj yaptı ankara'da, bir başkası da bir valilikte staj yaptı, ikisinin de söylediği kamu personelinin gün içerisinde tükettiği çayın ve çay içme seanslarında ettikleri muhabbetin yoğunluğu oldu. hiçbiri de aman iş çok yoğundu demediler, hep bütün gün boş oturup internetten haber okuyan, sohbet eden, nadiren iş gelirse yapan, tercihen işyerinden bir bahaneyle erken ayrılmayı seçen insanlardan bahsettiler. üst düzey çalışanlar elbette yoğundur ama onlarla da stajyerler muhattap olamıyor, çalışma şartlarını göremiyor.
  • kısaca üretime katkısı olmayan çalışanlar olarak tanımlanabilen işsizlik türüdür.
  • --- alıntı ---

    nasıl zorsa aşkı ve açlığı gizlemek
    tanımlamak öyle zor
    gizlisini işsizliğin
    ne tarla ne dükkan ne apartıman
    ve ne de bir diploma
    toprakları bol olsun geçinip gidenlerin
    bırakmışlar bize elkapısını
    «birkaç ay şurda burda
    dokuz ay boş yatıyor
    çalmıyor da üstelik
    minnet de etmiyor ite köpeğe
    ya nasıl geçindiriyor
    bunca külfeti»
    dünyanın sekizinci harikası belki de
    çalışmadan
    ve çalmadan yaşamak
    yine de dimdik çıkmak
    dostun ve düşmanın içine
    örneğin biri var ki
    çalışmıyor bütün gün
    bütün yıl çalışmıyor
    bir ömür çalışmıyor
    şu taşı şurdan şura koymak bile geçmi-
    [yor usunun kıyısından
    ama çalıp çırpmıyor da
    -öyle diyorlar-
    ama vurup kırmıyor da
    -öyle diyorlar-
    ama soyup sağmıyor da
    -öyle diyorlar-
    ama hak da yemiyor
    -öyle diyorlar-
    ve yaşıyor kral gibi
    -«beş parmağın beşi bir mi?»
    diyorlar
    «kimine evlat verir
    kimine devlet»
    diyorlar-
    ve ardından sövüyorlar ağız dolusu:
    «kahpe felek sana n'ettim n'eyledim?»
    doğrusu
    tanımlamak gerçekten güç
    işsizliğin gizlisini
    aşk gibi açlık gibi birşey bu

    --- alıntı ---
  • kişinin kendisi için aşırı tehlikeli. farkına varmadan köreliyorsun, kendini hala aynı sen zannederken bir bakıyorsun iletişim kurmayı, kendini ifade etmeyi falan unutmuşsun. bir işe yarama veya bir şeyi başarma vasfın uzun zamandır olmadığı için özgüvenin de almış başını gitmiş. özellikle 30'lu yaşların başında çok tehlikeli, fazla uzun sürmesine müsaade etmemek gerek çünkü sen bir düşüş yaşıyorsun yaşın bir çıkış, ayılıp da napıyorum lan ben burda dediğinde çok geç kalmış olman yüksek ihtimal.
hesabın var mı? giriş yap