• gizli öğrenme, öğrenme sürecinin deney yapılırken kendini göstermediği, fakat daha sonraki bir anda öğrenilen davranışın ortaya çıktığı durumlara verilen addır. bu tür öğrenme araştırmalarında hayvana bir süre hiçbir pekiştireç verilmez. daha sonra uygun pekiştireç verilmeye başlanınca, birdenbire istenilen doğru davranışı yapan hayvan, bir süre önce kendisinde bir gizli öğrenme sürecinin yer almış olduğunu gösterir. kısaca gizli öğrenme, ancak kullanılması gerektiğinde ortaya çıkan öğrenmedir.
  • (bkz: latent learning)

    görünürde bir güdü ya da pekiştirme olmadan, uyarıcı ile tepki (başarı) arasına uzunca bir zaman girmiş olan ya da başarılı öğrenme kanıtlanmadan gerçekleşen öğrenme; başka bir deyişle ancak, ortaya bir kullanma fırsatı çıktığı zaman kendini gösteren bir öğrenme türü.

    şu örnek, ortaya bir şeyler koyma yoluyla sergilenmeyen öğrenmeyi açıklıyor: ve susuz olmayan bir fare, dolambaçta amaçsız gezerken acıktığında dolambacın köşesindeki yiyeceği, daha önce dolambacı tanımamış olan denetim grubunu oluşturan farelerden daha çabuk buluyor. bundan şu sonuç çıkarılıyor: amaçsız dolaşma süresi içinde fare bir şeyler öğrenmiş; ancak, açlık-ödüllenme durumu ortaya çıkıncaya dek bu öğrenme, gizli kalmıştır.
  • tolman'ın bilişsel süreçlerin de öğrenmenin bir parçası olduğunu ileri sürdüğü öğrenme biçimi.

    tolman öncesi davranışcılar, öğrenmeyi sadece davranışta ortaya çıkan değişim olarak formüle ediyorlardı. oysa ödül almadıkları halde labirenti gezen farelerin 10 gün sonra ödül alması, davranışlarındaki büyük bir farklılık göstermelerine neden oldu. çünkü fareler ilk 10 gün boyunca aslında labirentin zihinsel bir haritasını çıkartmışlardı ama öğrenmeleri bir nevi performans olarak ölçülemiyordu.

    böylelikle, davranışcıların öğrenme yerine yalnızca performansı ölçtükleri ortaya çıktı.
  • tüm kuaför işlemlerini öğrenme metodumdur.
    (bkz: manikür)
    (bkz: french oje)
    (bkz: kaş bıyık almak)
hesabın var mı? giriş yap