• bilgisayar faresi ile gözlüğü birleştiren ve asıl amacı elleri ve kollarını kullanamayan kişilerin teknolojik cihazlara komuta etmesini sağlayan cihaz facebook'ta paylaşılan bir videoda gördüm crowd funding ile projeye destek arıyorlar indiegogo'ya çıkmış... firmanın ceo'su ise mehmet türker isminde bir genç...

    edit: ürün ya da bahsedilen genç ile bir alakam yok fikiri basit ama faydalı bulduğum için paylaştım ayrıca engelli dostu bir ülke olmamamıza rağmen bizden birisinin kafa patlatıp böyle bir ürün ortaya koymasıda manidar
  • projeyi düşünen ve hayata geçirenlerin eline sağlık. (bkz: mehmet bey diyeceksiniz)

    "yakın arkadaşının geçirdiği kazada boyundan aldığı darbe sonrası felç geçirmesinin ardından, arkadaşının bilgisayar kullanabilmesi için geliştirdiği, kafa hareketleriyle kullanılabilen glassouse projesi, engellilerin ellerini kullanmadan, kafa hareketleri ile bilgisayar kullanmalarını sağlıyor.

    tübitak tarafından gerekli yeterliliğe sahip olmadığı belirtilen proje özellikle ingiltere ve çin tarafından sahiplenildi."

    (bkz: tübitak) (bkz: ledli ekmek sepeti)
  • bu icadın adı glassouse, yapabildiği şey ise; engellilerin bilgisayar kullanmasını sağlamak. kolu olmayan, veya sinirsel sebeplerden dolayı kollarını kullanamayan insanların umut kaynağı. bu icat sayesinde engelli kimseler, sadece ekrana bakarak, yapmak istediği şeyi yapıyor.
    icadın yaratıcısı bir türk, ismi mehmet türker. icadın menşesi ise çin halk cumhuriyeti 'ne ait. çünkü tübitak tarafından 'gerekli yeterliliğe sahip olmadığı' gerekçesi ile reddedildi. tübitak tarafından reddedilen proje, önce çin'de üretildi ardından birleşik krallık tarafından seri üretime geçirildi.
    icadın geliştiricisi, türkiye cumhuriyeti dolaylarında kendisine fon bulamadığı için indiegogo(crowd funding) adlı sayfada kendisine, projesi için önce para kaynağı buldu ardından engelliler için üretime geçildi.
    o esnada tübitak 'ın 'papaz eriğini imam eriğine çevirme' ve 'okul duvarlarında zikirmatik' gibi topluma fazlasıyla yardımı dokunacak projelere ödül verip, maddi yardım yaptığı biliniyor.
    bu ülkede savaş fabrikaları, silah sanayileri, tayyare fabrikaları vb. üretici mekanizmalar kapatıldı. hakimler, gazeteciler, savcılar, siyasiler, öğrenciler ve öğretim görevlileri içeri atıldı. halk dolandırıldı, iktidar kavgası yüzünden halk arasında gruplar peyda oldu. bu kavga ölüm getirdi, kazanan siyasiler, kaybeden halk oldu.
    belli ki, şimdi sıra bilime geldi. önce evrim teorisi(artık bir teori olarak değil, kanun olarak işleniyor) reddedildi, daha sonra bilim kuruluşları, vakıflar kapatıldı. odtü gibi ülkemizin ileri gelen okullarında üretilen uydu prototipi, iktidar karşıtı bir üniversite olduğu gerekçesiyle teste tâbi tutulamadı. aptalca ve bilimle hiçbir şekilde alakası olmayan projeler(belki de projecikler) ödül aldı, sebebi bilinmiyor. buna rağmen yapılan proje ise 'yetersiz görülmüş'.

    ayrıca bakınız : https://www.indiegogo.com/…-first-assistive-mouse#/

    https://www.facebook.com/glassouse/?pnref=story

    https://www.muhendisbeyinler.net/…yapmadik-mi.1671/

    düzenlendi: bir link daha ekledim.
  • web sitesi şudur:

    http://glassouse.com/
  • mehmet türker'in geliştirdiği bu cihaz için apple ve google kapışmaktaymış ve habere göre bu sene içerisinde dünya genelindeki apple store'larda olacakmış.

    haber

    (bkz: tübitak'ın beğenmediği projenin birinci olması)
  • hakikaten bu projeyi, bu uygulamayı tübitak adına reddeden, kişi, kurul her kimler ise ortaya çıkarılmalı ve rencide edilmeli. bu iş böyle olmaz.

    mehmet'in eline sağlık acaip gurur duydum ve fakat bunu kendi ülkemde yapamadığı için utandım, utandım, yetmezi daha da utandım. yok bunun açıklaması.

    bu projeye destek vermeyenler rencide olsunlar istiyorum, kamuya açık bir şekilde rezil edilsinler istiyorum.
  • yine (bkz: tubitak) tarafından red edilen ve dünya çapında inanılmaz başarılar elde edem bir proje. (bkz: mehmet türker)'i tebrik ediyor ve başarıların devamını diliyoruz.
  • tübitak, belirli mevzuatlar ve şartlar dahilinde projelere destek vermektedir. fikrin çok iyi olması maalesef yetersiz kalıyor. personel altyapısı, ekipman altyapısı, mali yeterlilik gibi kriterleri de dikkate almak gerek. sistemin düzgün kurgulandığını kesinlikle söyleyemem ama söz konusu projeyi liseler arası etkinliklerdeki saçma projeler ile karşılaştırmak da manasız. burada muhtemelen süresi, faaliyetleri, bütçesi hedefleri belirlenmiş ve daha hayata geçmemiş veya iyileştirileceği belirtilmiş bir projeden bahsediliyor. burada kızılması gereken tübitak'ın reddetmesi değil, bu tür projeler için farklı bir destek paketinin bulunmaması diye düşünüyorum. yoksa tübitak yatırımcı değil ki fikri görüp şu kadar para koyuyorum bu işe desin. olay mevzuata uygunlukta bitiyor anlayacağınız.
hesabın var mı? giriş yap