• genel olarak glasgow'lu, glasgow'a iliskin demek olsa da, ayni zamanda anlasilmasi en zor kabul edilen ve glasgow'da konusulan ingilizce aksanina verilen ad.
    trainspotting'de bol miktarda duyulur, ve filmin abd'de altyazili gosterilmesine yol acmistir.
  • glasgow kentinde ve cevresinde konu$ulan ingilizce aksani ve tabii kente ait her$eyi tanimlayan sifat.
    aksanda, "r" harfleri vurgulanir, kelimeler sanki ingilizce bir metni almanca okurmu$sunuz gibi soylenir, genelde sozcuklerde ilk heceye vurgu yapilir, ve hizli konu$ulur. ayrica kendine ozgu kelimeler de kullanilir. "i cannot" yerine "i cannea" denir, ogrenciler okulu "ditch" degil "skive" eder, vs. vurgu yuzunden ingilizce kufredildiginde kufur edildigi en net anla$ilabilecek aksandir.
    aksanin ozelliklerinden bir tanesi de, kendince bir yazimi olmasidir. o yuzden, ornegin incil'in glaswegian basilmi$ bir versiyonu vardir, irvine welsh'in kitaplari o yuzden garip bir ingilizceyle yazilmi$ gibi durur ve bazilarinca trainspotting ve diger kitaplari bu yuzden uyu$turucu sanrisinda yazilmi$ izlenimi uyandirir. aslen, glaswegian'dir.
  • ingilizce yazildigi gibi okunur diyenlerin aksani
  • bu aksan hakkinda hiç bir fikriniz olmadan glasgow a giderseniz adamı öyle bir çarparki size allah im ben nereye geldim bunlar nece konuşuyor dedirtir. daha yarım saat önce edinburgh da efendi gibi anlasiyorduk ulan birden bunlara ne oldu anlamadim. hayir anlamadim adanın hemen güneyinde hiç kimse r leri söylemezken bunlara ne oluyorda böyle r leri ırzına geçercesine söylüyorlar anlamadim. amma velakin kıyak aksandir. bir süre sonra insana şarkı gibi gelir. sabahdan akşama kadar dinlemek istersiniz.

    ingiltere de bu aksani ve normal bir aksani (londradir, usa aksanidir) konuşana o sen iki dil biliyorsun muamelesi yaparlar.
  • korkunç bir örneği için: http://www.youtube.com/watch?v=scnlfr1ep08
  • kulağa japonca - isveççe karışımı gibi gelen diyalekt.
    (bkz: allah muhafaza)
  • yanılmıyorsam filip chibs telfordkarakteri tarafından sons of anarchy'de icra edilen ingilizce ağzı.
hesabın var mı? giriş yap