• glutensiz un demek içinden gluteni alınmış buğday unu demek değildir ki zaten böyle bir şey mümkün de değildir. glutensiz un karışımları pirinç, mısır ve diger baklagil gibi materyallerin öğütülmesi ve hacim sağlamak için çeşitli protein ve kıvam artırıcıların eklenmesiyle üretilir. buradaki kıvam artırıcılar da genelde yosun özütü gibi doğal maddelerdir. yeni eğilimlerle birlikte mısır ve pirince alternatif olarak yeni tohumlar da kullanılmaktadır. yani kısaca buğday ununu bir sürü kimyasal işleme sokalım glutensiz un yapalım diye bir şey yoktur
  • yazacağım tarifie hayat kurtarıcı olan, tüm çölyaklılara ve glutensiz beslenme gerekliliği olanlara tavsiye ettiğimdir. annemden tüm sözlüğe selam olsun :)

    malzemeler:
    500 gr un (tercihimiz schar, b mix un)
    450 ml maden suyu (beypazarı/ 2 tam şişe) *biz burada sıvı miktarını dengelemesi için yarım çay bardağı ılık süt kullanıyoruz. (laktozsuz da olur)
    1 paket dr. oetker toz maya
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 yemek kaşığı silme toz şeker
    2 yemek kaşığı zeytin yağı
    ---
    şeker, maya ve 100 ml sodayı bir kapta eritin. en az 6 dakika köpürmesini bekleyin. 500 gr unu ve tuzu başka bir kapta karıştırdıktan sonra ortasını havuz gibi açın; ortasına köpürmüş mayayı, sodanın kalanını, sütü ve yağı dökün, mikserle en az 10 dakika çırpın. daha sonra bu hamuru dikdörtgen kek kalıbına düzgünce yayın. üzerini düzelttikten sonra 1 yemek kaşığından az sıvı yağı (ayçiçek) yüzeye komple yayın. kalıbı streş filmle hava almayacak şekilde sarın, 1 saat bekletin. önceden 225 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. fırına vermeden önce hoş bir görünüm sağlaması için ekmeğin üstüne hafifçe un serpebilirsiniz. fırından çıktıktan sonra ekmeği bir ızgara üstüne alın, üstüne bez örterek dinlenmeye bırakın.
    şimdiden afiyet olsun :)
  • akşamdan 1 su bardağı kırmızı mercimeği suya koyun
    sabah süzün bırakın kurumaya
    kuruduğunu anladığınızda
    2 yumurta
    yarım bardak suyu süzülmüş yoğurt (tel süzgece koyun yoğurdu suyunu 1 saatte atar)
    çeyrek çay bardağı ayçiçek yağı
    1pk kabartma tozu
    hepsini blender içine alın iyice çekin pürüzsüz olsun
    içine isterseniz biraz lor, biraz çörek otu keyfinize göre ekleyebilirsiniz
    180derece ısınmış fırında kürdan testi ile pişirin. (kürdan temiz çıkana kadar)
    çıkarttıktan sonra sakın hemen dilimlemeyin bırakın kendi halince içini çeksin.
    hem yumuşacık, hem maya alerjisi ve gluten alerjisi olanlar için çok güzel tadı olan bir ekmektir.
    asla kimse inanmaz mercimekten yaptığınıza, mercimek tadı gelmiyor.
  • çiğ karabuğdaydan evde yapılabilen versiyonu mevcut olan katık. biraz zahmetli ve uzun sürüyor ama sonuç buna değer bence.

    2 su bardağı çiğ karabuğday
    250-300 ml su
    1 çay kaşığı tuz
    isteğinize göre susam, kekik, ceviz, ay çekirdeği vs lezzetlendirilebilir.

    çiğ karabuğdayı yıkayıp cam yada plastik bir kaba alıyoruz. üzerini geçecek kadar su koyup 7-8 saat suda bekletiyoruz. daha sonra sadece suyunu süzüp kesinlikle yıkamadan blenderden üzerine 250-300 ml kadar su koyarak çekiyoruz. sonrasında yine cam yada plastik bir kaba alıp üzerini örterek en az 12 saat fermente olmasını bekliyoruz. 12 saatin sonunda üzerinde baloncuklar oluşmuşsa tamamdır. sonrasında tuz, arzumuza göre çeşitli baharatlar, ceviz vs. çeşnilendirerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kek kalıbında 40-45 dk pişiriyoruz. yarım saat soğuması için bekledikten sonra yemeğe hazır hale geliyor. artan kısmı buzdolabında saklayabiliriz.
  • piyasadaki bi kaç çeşidini denedikten sonra ekmekten tamamıyle soğumamı sağlayan ekmek ceşidi..anladığım kadarııyla ekmeği ekmek yapan şey glutenmiş..
  • eğer çölyak hastasıysanız glutensiz ekmeğe mecbursunuzdur. kendi ekmeğini kendin yapman her zaman da mümkün olmuyor. aslında daha uygun olur diye yapayım dediğinde de bu sefer un mun derken aynı kapıya çıkıyor. ama işte yine en büyük sorun şak diye ortaya çıkıyor. yok hiçbir yerde yok. ancak migroslarda bazı çeşitler ve bazı markaları bulabilirsiniz. allahtan e-ticaret diye bir şey var da internetten alabiliyoruz.

    glutensiz ekmek almak isteyenler için de schar vs gibi pahalı markalardan beli bükülenler için ege glutensiz ekmek birebir. ama hangi marketlerde var bilmiyorum ben internetten alıyorum. bu arada schar blanco da başka be kardeşim. *
  • istanbul halk ekmekten alınmaması gereken ekmektir. zira hayatımda yediğim en kalitesiz glutensiz ekmekti.

    schar markasını tercih edin.
  • istanbul halk ekmeğinki çok kötüdür.
  • istanbul halk ekmek'in ürettiği ürünlerden biri. 1,75tl fiyatı var. glutensiz yemek gibi bir zorunluluğum yok. deneme amaçlı aldık. dış kabuğu sert ama içi yumuşak. dışarıdan bakınca hava kabarcıkları gözüküyor. sünger gibi. içi de bildiğimiz ekmekten çok farklı. parlıyor ve yine garip bir süngerimsi yapı var içinde. bildiğimiz un yerine mısır ve buğday nişastası kullanılmış. o nedenle çok uzaklardan mısır ekmeği tadı geliyor. yapımında şeker ve fındık yağıda kullanılmış.
    http://ihe.com.tr/k/glutensiz-urunler-2
  • ihe glutensiz ekmekte içerik olarak: mısır nişastası, buğday nişastası, su, maya, fındık yağı, şeker, tuz, katkı maddesi.(fındık içerir) kullanmış. neden nişasta kullanıyor anlamadım? tam buğday ekmeği olsa ve glutensiz olsa olmuyor mu?
hesabın var mı? giriş yap