• (bkz: gdo)
  • dünyada hızla artan nufusuyla birlikte hızla azalan tarımsal alanlar, toprak kalitesi ve değişen iklim koşulları yüzünden yakın gelecekte (20 yıl civarı bir süre) beklenen kıtlık sorununa karşı, her türlü etik tartışmalara rağmen, getirilecek süper büyüyen, verimli ve kaliteli tarımsal ürünlerin gireceği sınıf...
  • artik amerika'da genetigi modifiye edilmis icerik maddesi iceren yiyeceklerin paketinde gmo yerine bioengineered yazacak. ozel logo da gelistirmisler bkz ureticiler isterlerse modifiye edilmis gida urunu icerir yazacak ya da sadece pakete bu linkteki logoyu koyacakmis. bu degisikligin, bol bol kafa karisikligi yaratmanin otesinde ne gibi etkileri olacagini zamanla gorecegiz. logo
  • gıda sanayiinde son yılların en büyük tartışmasının yaşandığı alan genetik modifiye gıdalardır. temel olarak bir gıda ürününe gen transfer tekolojisi kullanılarak farklı bir kaynakdan (herhangi bir canlıdan) istenilen özelliğin kazandırılmasına dayanır. tarımda gmo tohum ve mahsüllerin kullanımı 1990ların başına dayanır. ilk olarak böcek istilasına yada çeşitli zirai ilaçlara genetik olarak dayanıklı türler yetiştirmek amacıyla başlıyan çalışmalar günümüzde genetik olarak besin değerini yükseltme, işleme kolaylığı kazandırma ve alerjenleri uzaklaştırma benzeri sayısız alana yayılmıştır.
  • mevcut gmo ürünler incelendiğinde: böcek ve zararlılara karşı direnç gösteren ürünler (%45) , herbisitlere (yabani otla mücadele ilacı) direnç gösterenler (%26), geliştirlmiş işleme ve beslenme kalitesine sahip (%18) ürünlerin başı çektiği görülür.
  • gıda endüstrisinin bu konuya bu kadar ilgi göstermesi ve yatırım yapmasının temel nedeni gm ürünlerin (garip ve pek de mantıklı olmayan bir şekilde) patent koruması altına alınabilmesidir. paten uygulaması yüzünden rakipleriniz sizin alanınıza 20 yıl kadar bir süreyle dokunamadıkları gibi sizin tohum ve ürünlerinizi kullanan üreticiler her yıl bir tür telif ödemektedirler. terminator tohumların da geliştirilmesiyle kendilerini iyice garantiye alan şirketler araştırmalarına hız vermişlerdir.
  • 1999 yılında toplam 40 milyon hektar alanda (dünya ekili tarım alanlarının %3ü) gmo tarımı yapılırken ertesi yıl bu rakkam %11 artmış ve 44.2 milyon hektara ulaşmıştır. gmo ürünlerin tamamına yakını (%99) amerika (30 milyon hektar), kanada (3 milyon hekta)r, arjantin (10 milyon hektar) ve çin de yetiştirilmektedir.
    amerikada mısın %25i, soya fasulyesin %38i ve pamuğun %50si genetik modifiye ürünlerdir.
  • gemi mühendisleri odası. merkezi karaköydedir.
hesabın var mı? giriş yap