• facebook'ta gittikce buyuyen turk kadinlari grubu. uye olmak icin turkiye disinda yasiyor olmak - yani gocmen olmak- ve adindan da anlasilacagi uzere kadin olmak gerekiyor. sahte profilleri kabul etmiyorlar, konusulan konular bebek arabalarindan kocalardan sikayetlere, din vs konulariyla ilgili post lara giydirmeler, bazen kavga edenler, degisik bir platform. ama arastirma yapanlar icin guzel bir data kaynagi olabilir.
  • özellikle yeni bir ülkeye göç ediyorsanız ya da ettiyseniz bu gruptan her türlü konuda destek alabilirsiniz, yazılan bilgi ve tecrübelerden iyi bir resim edinebilirsiniz. bazı facebook grupları militanca ve egoist yönetilirken bu grubu yönetenler gayet aklıbaşındadır. katılımcıları her kesimden olsa da ortalama eğitim seviyesi kesinlikle yüksektir.
  • facebookta yer alan gocmen kadinlari (anne olma sarti yok) bir araya getiren bir dertlesme, destek alma, yardimlasma platformudur. yerlesmeyi dusundugunuz ulke veya sehir hakkinda orada yasayanlardan fikir alabilir, cocugunuzu vereceginiz okuldan gideceginiz saglik merkezine, guvenilir doktor tavsiyesinden aserdiginiz turk yiyeceklerini bulacaginiz marketlere kadar herseyi danisabilirsiniz. cocuk egitimi, saglik, annellik konularinin yaninda esinden siddet gordugunu, ayrildigini, yeni yazdigi kitabini, e-ticaretini yaptigi urunleri, gurbeti, memleket hasretini anlatan kadinlar da oluyor. cok renkli dopdolu bir platform.
  • yeni nesil ebeveynlerin sayesinde türkiye insanının kültürel içine kapanıklığını kıracak güzel adımlardan bir tanesi. kadın değilim ama çok insanın aradığı bilgileri bulup yararlanacağı bir platform olacağı, giderek daha da büyüyeceği kesin.
  • baya bildiğin binlerce üyeye sahip, adeta küçük bir türkiye izdüşümü sunan facebook grubu.

    yurtdışında yaşayan bir arkadaşımın yönlendirmesi ve tavsiyesi ile bir süre konuk oldum. öncelikle müthiş bir etkileşim var grupta. dıştan kamuflajli gizli eğlence mekanı gibi. zamanında almanya'da bir şehirde underground bir mekana girmek için bir inşaatın içine girmiştim, aynı öyle. sokaktakilere soruyorsun öyle bir mekanın varlığından habersizler, ama mekan hınca hınç dolu. içeride neler döndüğünü bilmek için böyle bir yerin varlığından haberdar olmak yetmez. içine girmek gerekiyor. yani adı "göçmen anneler" olan grupta ne konuşulabilir ki diye düşünülebilir insan adını duyunca ama müthiş yetenekli bilim kadınlarından abd'de şirket kurmuş başarılı kadınlara, kimi ararsan grupta var. lan bu kadar göçmen kadın var mı sahiden diyorsun. adında "göçmen" ve "anneler" olduğu için instagram anneleri gibi surekli bebelerinden bahseden, hayatı onlara endeksli kadınlardan ibaret sanıyorsun ama alakası yok. muhabbetler efsane. intihar eğilimli kadına destek veren yüzlerce kadın, alışveriş tavsiyeleri, ödüllü kitap yazarı üyeler, enteresan evlilik ve boşanma hikayeleri. adı anneler ama "göçmen kadınlar" olsa daha yerinde bile olabilirmiş bence.

    her neyse. bir süre takip ettikten sonra konulardan ziyade yorumların daha ilginç olduğunu fark ettim. istediği kadar kendini yetiştirsin, avrupa görsün (!) bazı insanların içinden çıkaramıyorsun memleket kültürünü. burada kast ettiğim şey siyasi görüş, eğitim vesaire değil. abd'lilerin bir sözü var "you can take the girl out of texas, but not the texas out of the girl" diye. aynı öyle. herkes her şeyi çok biliyor, başkasının bir şeyi kendisinden daha fazla biliyor olmasına tahammülü yok. kendi bildiğini en doğru sanıyor. kendini en elit sanıyor. ha bir de buna "yurtdışına geldim yahu ben, gördüm geçirdim" kibri de eklenince hep ders verme arzusunda. hep kendi fikrini karşısındakine kabul ettirme arzusunda.

    misal şöyle, sık sık birileri birşeyler hakkında tavsiye istiyor. örneğin, biri elma mı alayım armut mu diye soran bir post attı diyelim. pek çok kadın buna güzel güzel cevap yazıyor. geçmiş deneyimleriyle elma veya armutun hangisinin daha iyi olduğunu yazıyorlar ince ince. e çünkü kadınların -hele de yaşadıkları yerde yalnızlarsa- birileriyle etkileşime geçebilmesi için harika bir fırsat. efsane bir etkileşim ortamı sunuyor grup yaşadığı yerde yalnız olan kadınlar için. neyse, arada birileri çıkıyor ve "ya ben elma da severim ama bazen kurtlu olabiliyor o yüzden armutu daha çok severim" diyen kişiye diyor ki "ne demek elma kötü, sen kim oluyorsun da elmayı kotuluyorsun, amacın ne senin, senin kimlerden olduğun belli, aqpli misin sen, ben her gün elma yerim çiçek gibiyim maşallah, benim elmama laf edecek adam anasının karnından çıkmadı daha, blablabla"... elmayı neden tavsiye ettiğine dair en ufak bir ipucu vermiyor, armutu neden sevmediğini belirtmiyor, tartışmayı bilmiyor, en iyi bildiği şey karşısındakini küçümsemek. birşeyci olmakla suçlamak. bunun siyasi görüşle falan alakası yok, bunun tartışmayı bilmemekle alakası var.

    grubun elinde efsanevi bir güç var. ancak başta dediğim gibi küçük bir türkiye izdüşümü ve sizin kaçtığınız tüm ortamları temsil ediyor bazen. e can havliyle çıktığın bir ortama benzeyen başka bir ortama gönüllü olarak neden giresin ki yeniden. kafayı mı yedin derler adama.

    demem o ki ülkeden, ülkedeki insanların tahammülsüzlüğünden, sağcısının da solcusunun da sahip olamadığı düzeyli tartışma yeteneğinden, eleştirilerin kişisel algılanmasından, her koşulda karşıdakini küçük görme ve laf sokma hastalığından veya "klavye benim, karşımdakini de tanımıyorum, istediğimi yazarım" yanılgısından bıktığınız için ülke değiştirmişseniz, bulunduğunuz yerde yalnız değilseniz ve istediğiniz her an canlı kanlı sohbet edebileceğiniz insanlara sahipseniz pek ihtiyacınız olmaması gereken grup. yaşadığınız yerde hayatta kalmak için ihtiyacınız olan her şey derya deniz internette var zaten. size lazım olan şey bilgi erişim yeteneklerinizi iyileştirmek. zaten grupta sorduğunuz bir sorunuza aldığınız birbirinden farklı zilyon tane yanıt içinden hangisinin doğru olduğunu anlayabilmek için de aynı yeteneklere sahip olmanız gerek. türk'ün türk'ü her yerde bulmasına gerek yok. bulmayın annem.
  • facebook ve instagram hesaplarinda artik gocmen kadinlar adini kullanarak anne olan olmayan tum gocmen kadinlari kucaklayan topluluk
  • yurtdışında yaşayan kadınların bir araya gelip, bilgi alışverişi yaptığı bir platform. her grup ve düşüncede kadın var. “adet sancısı” veya “kocam beni aldatıyor” gibi konular açıldığında herkes üşüşüp bir şeyler karalıyor yorumlara. fakat siyasi bir konu açıldığında haliyle fikirler çatışıyor ve sert yorumlar yapılabiliyor. “adet sancısında” birleşen ablalar, konu siyasi olunca kılıçları kuşanıyorlar. bir nevi minyatür türkiye’ye dönüşüyor paylaşım. son yirmi yıldır yaşanan ayrışmayı birleştirebileceğimiz tek bir değer var.

    atatürk...

    bizim için siyaset üstü, kurucu liderimizdir. türkiye demek atatürk demektir. o olmadan başka bir ülkeye döneriz, ki bu yirmi senedir dayatılmaya çalışılıyor. bu ablaların çoğunluğu da bu sebepten göçüp, dünyanın dört bir yanında kendilerine ve çocuklarına gelecek arıyorlar. çoğusu vatan hasreti, aile hasreti çekerek. bu kısır döngünün içinde olmalarına rağmen, hala birilerine yaranmak için (moderatörlerden bahsediyorum) gerçeğin üzerini kapatıyorlar. üç beş atatürk düşmanını grupta tutmak uğruna, ülkenin girmiş olduğu karanlık tünelden çıkmaması için örülen duvara, bir taş da onlar koyuyorlar.
    bir üyenin atatürk ile ilgili paylaşımını, birkaç gereksizin yorumu yüzünden tamamen kaldırılması durumunu, “dervişin fikri neyse zikri de odur” atasözünün iyi tanımladığını düşünüyorum.

    (bkz: https://imgur.com/gallery/y9ztjqb)

    sayın moderatörler, ülkenin ve gençlerin geleceği, sizin o kıytırık facebook grubunuzdan çok daha önemli. bence tüm atatürkçü kadınların, bu grubu protesto etmek için üyelikten ayrılmaları gerekir. profillere atatürk resmi koymakla atatürkçü olunmadığı gibi, verilen mücadeleye de bir faydası yoktur. mücadele, genç beyinleri doğru yönlendirerek kazanılır.

    not : işbu entry kız arkadaşımın meramı ve sözcükleri ile girilmiştir.
  • kafalari siyaset konusunda orumceklesmis bazi kadinlar iceren gruptur. gereksiz bir grup. yeni adi gocmen kadinlar. ustteki entry aynen o gruptaki durumu detayiyla anlatmis.
hesabın var mı? giriş yap