• godfrey harold hardy. trinity-cambridge tayfasından russell döneminin sağlam matematikçilerinden. zeta fonksiyonu üzerine çok fazla kastıysa da riemann hipotezini kanıtlamayı başaramadı. ramanujan'ı keşfetti. littlewood ile çalıştı.
  • 1877-1947 yillari arasi yasamis ingiliz matematikci.

    tanri ile arasinda hep bir zit iliski olduguna inandi.
    efsaneye göre
    okuldasi (bkz: trinity college) ve arkadasi niels bohru sik sik danimarka'da ziyaret eder, beraber matematik üzerine konusurlarmis. yine böyle bir ziyaret sonrasi hava sartlarinin cok kötü oldugu bir gün limanda gemisini beklerken bohr'a üstünde sadece "riemann" yazili bir telegraf göndermis.
    daha sonra bunu neden yaptigini söyle aciklamis: eger o gün geminin basina bir olay gelseydi ve o o seyahatte hayatini yitirseydi, son olarak gönderdigi telegramdaki riemann yazisinin cok önemli birsey oldugu düsünülecekti. hatta ömrünün tamamini cözmeye harcadigi riemann hipotezini ispatladigi bile düsünebilirdi. ama tanri buna kesinlikle karsi cikardi. gemiyi batirmayarak cikmisti da..
    (bkz: fermat teoremi)

    yine efsaneye göre
    bir gün cok severek izledigi bir cricket macina gitmeye niyetlendi. ingiltere'de hava durumlari malum, macin iptal edilmesinden korkutugu henüz havanin bulutlu bile olmamasina ragmen asistanini elinde bir acik semsiye ile disari gönderdi ve gökyüzüne dönerek "benim adim hardy ve ben simdi müzeye gidiyorum" demesini istedi. böylece tanri onun yagmura hazirlikli oldugunu, zaten müzeye gidecegini bildigi icin havayi günesli ve acik birakacakti.

    hardy weinberg kanununa adini vermistir. kendi adinda, ve john edesor littlewood ile birlikte hardy littlewood adi altinda bir cok arastirmaya imza atmistir.
    bunlarin arasinda en büyük basarilarinda biri srinivasa ramanujan'in ingiltere'ye gitmesine yardimci olmasidir.

    hic evlenmemis, ölümüne dek kiz kardesi ile birlikte yasamistir. littlewood hardy icin homoseksuel oldugunu söylemistir ama bu da öyle ortada acik kalsin.
  • bir matematikcinin savunmasi'nin yazari, buyuklugu ramanujan'i kesfetmesinden oldugu kadar calismalarindan da beslenen matematikci.
  • bir matematikcinin savunmasi'nda kendi calismalarini kimseye faydasi olmayacak, uygulama alani bulunamayacak seyler olarak tanimlayip bununla gurur duyan ve matematikcinin topluma yararli olmak gibi bir kaygisinin olmamasi gerektigini savunan adam. gurbuz kontrolle* ilgilenen muhendislerin, kendi adiyla alinan hardy uzaylarini dizayn yaparken siklikla kullanmasi da ironik bir durum tabi.
  • tam bir kriket fanatigidir..olum do$eginde dahi kriket ile ilgilenmi$tir..ya$amının son gununde kız karde$i,hasta yatagında yatmakta olan hardy'e cambridge universitesi'nin kriket tarihinden bolumler okur..maalesef bu bolumlerden biri onun ölmeden i$ittigi son sozlerdir..
  • "çoğunluğun görüşlerini dile getirmek, üstün nitelikli bir kimsenin zaman harcamasına asla değmez. tanım gereği nasıl olsa bunu yapacak pek çok başka kişi çıkar" şeklindeki kelamı, oturup garip garip ekşi sözlüğü düşünmeme sebep olmuş matematisyen...

    bu matematikçiler garip, kimisi hardy gibi bütün fırsatları önünde el pençe divan bulur; kimisinin galois gibi bütün fırsatları o veya bu şekilde yok olur.

    hayat daha garip... hardy oxford mu cambridge mi şeklinde papatya falı bakarken dünya birbirine girer, savaş olur!
  • kankisi littlewood onun için non-practising homosexual demiştir.
  • bir matematikçinin savunması adlı kitabı yazarken yaratıcılığının bittiğini düşünmüş, şöyle ağır ve kabul edilmesi gereken bir laf etmiştir; açıklama, eleştiri ve övgü ikinci sınıf beyinlerin işidir.
  • ramanujanı keşfeden, yaptığı çalışmalar ile ingiliz matematiğine gelmiş geçmiş en iyilerinden olan matematikçi şahsiyet. hardy'nin yazdığı bir matematikçinin savunması kitabı ise her matematikçinin ve matematik sevdalıların okuması gereken bir eser. hardy bir kriket hastası olup ayriyetten pek de dakik bir şahsiyetmiş. konuşkan bir yapısı olmayan hardy ayrıca bir kez de intihara teşebbüs etmiş ancak başaramamış. hayatın son dönemlerinde yaşama isteğini kaybeden büyük matematikçi ingiltere halen anılmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap