• ortaokulda batılı öykücülerin bilimkurgu anlayışının güdümünde kitaplar okuyordum. elbette her bilimkurgu okuru gibi ben de bir gün "acaba ülkemizden bu türde neler yazılmış?" sorusunu sordum. sonra adı türk bilimkurgu öyküleri olan ve cidden kötü bir kapak tasarımına sahip olan* bir kitap geçti elime. kitapta ilk türk bilimkurgu yazarı refik halid karay'ın bir öyküsü de bulunuyordu.

    kitabın içindeki öyküler vasatın üzerinde olsa da içlerinden birisi hem uzunluğu hem de kalitesiyle diğerlerinden açıkça ayrılıyordu. gökruhu.

    diğer öykülerin eski tip bilimkurgu anlayışları yerine gökruhu cyber-punk akımından geliyordu. içinde gökruhu takma adına sahip bir hacker'ın aldığı bir teklif üzerine kendini bir yarışma içinde bulması işleniyordu. kitapta hackerları durdurmak için gerçek insan beyinlerini işlemci olarak kullanan sistemler, başka güçlü hackerlar da vardı. dili akıcıydı, anlattığı dünya sığ değildi ve çarpıcı bir sonu vardı.

    yazarı bülent kayran'ın başka bir çalışmasını okuma fırsatı bulamadım. türk bilimkurgu öyküleri ise çoktan yayını durdurulmuştu. yazarına ait olduğunu düşündüğüm twitter hesabında da hiç adı geçmemiş hikayenin. belki de yazar artık küsmüş bile olabilir yazmaya.

    bu kadar iyi bir hikayenin değil hak ettiği, hiçbir ilgi görmemiş olması canımı yakıyor. bu yüzden bilimkurgu yazmam için motive etmiş, zamanının ilerisinde olan bu öykünün isminin en azından şurada durması için sözlüğe başlığını açtım.
hesabın var mı? giriş yap