• hala ‘ama belediyenin takımı, bizim vergilerimizle filan falan…’ şeklinde eveleyip geveleyen varsa ben uyandırayım, günaydın. göksel gümüşdağ kulübü satın almış, üstüne geçirmiş bile. yani, başakşehir futbol kulübü artık resmen şahıs kulübü, sahibi de göksel beyfendi. şimdi gelelim işin esas önemli kısmına; evet artık şahıs şirketi (kulübü) olsa bile bu kulüp baştan aşağıya belediyenin, yani devletin özkaynaklarıyla kuruldu, büyüdü. satıldığı yıla kadar sadece ve hep devlet bütçesi ve ibb’nin bütçesi ile finanse edildi. %100 devletin malı olan bir futbol kulübüydü. yani; vatandaşa hizmet olarak harcanması gereken paralarla finanse edildi. özellikle 2014’de süperlig’e çıkan takım için yapılan bütün yeni transferler, bonservis bedelleri, menajerlik paraları, futbolcu maaşları, kulüp giderleri…ve aklınıza gelen diğer her şey ve hepsi belediyenin (devletin, bizim) paralarımızla yapıldı, alındı, harcandı. bunun sonucunda 2014'de süperlig’e tekrar çıkıldı.

    çok ilginçtir; ve yine 2014’de yine sadece devletin bütçesiyle başakşehir ilçesine kocaman bir stadyum ve hemen yanına türkiye’nin en iyi antrenman ve kulüp sosyal tesisleri yapıldı. ‘ne var canım, her ile stadyum yapılıyor’ demeyin. bu çok farklı! dikkat ediniz, başakşehir’e devasa bir stadyum yapılırken orada hiç bir profesyonel futbol kulübü yoktu! olsa ne yazar, zaten 10km ötede dev gibi olimpiyat stadı var. ona rağmen devletin parasıyla yeni bir stat yapıldı. normal semt sahası, park, halısaha, spor alanı yapılsa halka hizmet için deriz, tebrik ederiz, ama devletimiz esrarengiz bir şekilde tek bir profesyonel futbol kulübü olmayan bir ilçeye avrupa standartlarında türkiye’nin en modern stadlarından birini yaptı. şimdi buraya dikkat! diğer illerde yaptığı gibi sadece stadyum yapıp bırakmadı, futbol kulübü bile olmayan bu ilçeye, stadyumun hemen yanında türkiye’nin en son teknoloji, en iyi antrenman tesisleri ve antrenman sahalarını yaptı. (bu tesisler seviyesinde tesisler, bügün 3 büyüklerde bile yok)

    tüm bunlar tamamlandıktan sonra, devletin takımı i.b.b. spor süperlig’e çıkar çıkmaz, belediyemiz bu kulübü hemen sattı. dikkat edin; öncesinde değil. tff 1.lig başlarken satılsaydı yapılacak tüm masraflardan, ödenen bonservislerden, uzun süreli sözleşmelerin yükümlülüğünden kulübü alan sorumlu olacaktı, süperlig’e çıkamama riski karşısında tüm giderleri kulübü alan şahıs üstüne alacaktı. devlet tüm riski üstüne aldı ve cefasını çekti, süperlig’e çıkar çıkmaz da tam sefa gününde de hemen sattı. kulüp satılır satılmaz da hemen isim değiştirildi ve başakşehir’e yapılan o yeni tesislere taşındı. ne zamanlama! ne var canım, devlet elindeki malın değerlenmesi için beklemiş öyle satmış diyenler varsa, yazının en sonuna kadar okuyun, bizim de merak ettiğimiz temel nokta orada gizli zaten. normal şartlarda madem satacaksın, malın kıymetlenmesi için önce malı bir vitrine çıkartırsın değil mi? i.b.b. satışı süperlig’e maçları başladıktan 2-3 ay sonra da yapılabilirdi; yeni stadı, yeni tesisleri, sıfır borcu, modern şartları gören bir çok iş adamının kulübü almak için birbiriyle yarışacaktı, fiyatı ve talibi artacaktı ama olmadı.. yangından mal kaçırılık gibi kaşla göz arasında satıldı :)

    alanda satanda işin hukuki/yasal yönünü düzgünce yapmışlardır. kılıfına uydurmuşlardır. burda hukuk dışı bişey bulmak zor ama burada acayip iki önemli noktayı siz değerli okuyuculara sunmak isterim. skandallar burada yatıyor zaten!

    birincisi ve en trajikomik olanı, bildiğim kadarıyla o dönem göksel gümüşdağ ıstanbul belediyesi başkan vekili idi. kulübün satış ihalesini kendisi düzenledi ve kendisi ihaleyi yaptı... duyuru filan yok. ihale de belediyeyi temsilen ihale sahibi oydu, ihale sonunda ihaleyi (kulübü) alan iş adamı da kendisi oldu. ‘alan memnun satan memnun’ özdeyişimize yepyeni bir boyut kazandırmış oldular. tebrikler.

    işin en ilginç olan ikinci kısmını anlamanız için önce konuya vakıf olmayanlara biraz futbol ekonomisi anlatalım. merak etmeyin futbol topunu görseniz bomba diye karakola götürecek seviyede futbolu bilseniz bile çok basit ve kısa anlatacağım ki herkes büyük resmi kolayca görsün. katarlı bein tv ile yapılan yeni tv yayın ihalesine göre (evet göksel gümüşdağ tarafından organize edilen o yayın ihalesi) süperlig’de herhangi bir kulübün (varsa kulübün sahibinin) hiç bir şey yapmadan, oturduğu yerden kasasına otomatikman yıllık ortalama 15 milyon euro garanti para giriyor. bakın tekrar ediyorum. süperlig’e adımını atar atmaz ‘merhaba, welcome’ diye önce sizi karşılıyorlar, sonra yıl içerisinde bu parayı size veriyorlar. 15 milyon euro! bu en az minimum limit.. ya alamazsam diye birşey yok, ayak bastın ve aldın, bu kadar basit. ayrıca ek olarak; şampiyon olursanız muazzam ekstra bonuslar var. galibiyet aldıkça yaklaşık her galibiyet için ekstra 2 milyon tl civarı ek gelirler var.. uefa şl’ine giderseniz alacağınız ekstra paralardan bahsetmiyorum bile! (yaklaşık 30m euro'da şl'den geliyor) futbolcu satmayı gelirlere eklemiyorum bile (sırf 15 cengiz'den aldı) bu kadar hazır-garanti gelirle bitse yine iyi. ek olarak; devletin sponsor olup dağıttığı ziraat bankası (kupa) sponsorluk parası var. bu da garanti gelir.. ek olarak; aspor/ahaber’den yayınlanan kupa maçlarının ekstra tv yayın hakkı parası var. ek olarak; devletin organize ettiği spor-toto bahis gelirlerini var. bunlar bir kulübün oturduğu yerden kolunu bile kıpırdatmadan kazanacağı ekstra garanti milyonlar! en kötü ihtimalle ettimi size minimum 20 milyon euro senelik garanti gelir. şimdi ‘iyi de bu gelirler her kulüp için var’ diyebilirsiniz. diğer tüm kulüpler 100 yıllık, 50 yıllık maziye ve dolayısıyla borçlara sahip kulüpler. 50-100 sene içerisinde tesislerini kendileri yapmış, gayrimenkülleri bu kendileri paralarla almışlar, borçlarını bu paralarla ödeyerek ayakta zar-zor duruyorlar. ve hepsi dernek (sahibi yok), para kulübün, herhangi bir şahsın değil. yani onlar için bu paralar nefes alması, ayakta kalması için bir ihtiyaç. ama yukarıda anlattığım şekilde; sıfırdan yepyeni, en modern tesisleriyle yeni kurulan borçsuz bir kulüp için bu inanılmaz bir para! dünya’nın en karlı ve en kolay para kazanılacak işi. bir iş yeri satın alıyorsun ve kapıyı açtığınız gün size garanti yaklaşık 20milyon euro civarı para veriyorlar. bu iş tam böyle bir iş.

    ayrıca değinmeden geçmeyelim, çok ilginçtir; 3 büyüklerin sponsor bulamadığı şu dönemde; başakşehir; türkiye’de en az taraftara sahip olmasına rağmen en çok sponsora sahip takım. bir şirket taraftarı olmayan, yani takipcisi, izleyicisi olmayan bir kulübe neden sponsor olur, reklam verir? bu sorunun cevabını marketingci arkadaşlara bırakıyor ve can alıcı soruyu soruyorum.

    hal böyleyken, senelik geliri garanti minimum (daha fazla olabilir) 20 milyon euro civarı olan bir şirketin (kulübün) kaça satıldığı hayati önem taşıyor? yani herşey hukuki yönden tamam olsa bile, bu ihalenin (kulüp satış bedelinin) fiyatı skandal yaratabilecek şekilde önemlidir. etik ve ahlaki bir sorun meselesi olabilir.

    ticarette genel kuraldır. harcadığınız paranın 5 senede geri döndüğü yatırımlar iyi yatırım olarak kabul edilir. burdan yola çıkarsak; her sene yaklaşık garanti 20m euro geliri olan bir işletme alacaksınız. (uefa’dan gelirleri, oyuncu satışı, sponsorluk, şampiyonluk primi vb. eklemedim bile) göksel gümüşdağ’ın kendi açıklaması herşey dahil senelik 70milyon tl civarı harcıyorlarmış. bu da ortalama 12-15m euro senelik gideriniz olacak anlamına gelir. yani, basit bit matematik hesapla; çok büyük bir başarıya gerek yok, başakşehir kümede kaldığı her sene otomatikman 5m euro kar elde ediyor demektir. bir iş yeri satın alacaksınız ve o iş yeri masraflardan sonra senelik en az minimum 5m euro potansiyel getiri sağlayabilecek.. yatırımınızı 5 senede çıkartmayı göz önünde bulunduralım ki iyi bir yatırım olsun, o zaman göksel gümüşdağ’ın en az 25 milyon euro = 150milyon tl verip kulubü satın almış olması gerekir. peki herseyini devletin yaptığı kulüp kaça satılmış? 17 milyon tl!!!! yani, beyfendi kulübü satın aldığı sene zaten yayın geliri ile ödediği parayı çıkarttı.

    işte bunu da gazeteciler araştırmalıdır- o zaman bunun kamuoyu gözünde haber değeri vardır, muhalefet partilerine görev düşer. gerekirse ihale iptal edilmelidir.

    biz gariban halka da 'hayırlı işler' demek düşer.

    uzun lafın kısası, entry’nin başlığına dönersek, adam kulübün sahibi, artık kulübün belediye ile ilgisi yok. özel bir şirket. bilginize sunulur.

    edit: imla kuralları
  • üstteki yazının bilimsel makale olarak hakemli (çok ironik) dergilerde yayınlanmasına neden olabilecek satın almadır.
  • türk futbolunda sorgulanması gereken onlarca mevzudan biridir.
    sorgulayacak adam kaldı mı piyasada? kaldıysa da dinleyen var mı?
  • karlı bir iştir. iyi bir yatırımdır.
  • çok ciddi söylüyorum inanılmaz bir skandaldır.

    yalnız tabii ki bizim ülkemizde gayet normal bi hadisedir.
  • seneye katarlı veya çinli birine satılırsa şaşırmam!
  • şöyle gerçekleşmiştir.

    normalde belediyenin görevi amatör sporcuları desteklemek, halkı spora teşvik etmektir. bu yüzden de ibb spor kulübü profesyonel olunca satmak istiyorlar. çünkü devletin parasıyla profesyonel sporculara para ödemek belediyenin hukukun aykırı. birden ibb meclis üyesi veya başkanı olan göksel gümüşdağ 16.500.000 liraya 7 iş adamı ile beraber satın alıyor.

    başka kimseye soruldu mu? hayır. başka alıcı çıktı mı? sorulsa belki çıkardı. kulübün bedelini belirleyen kuruluş varmış. olabilir de siz sordunuz mu 20 veren var mı diye? arda'nın yıllık maaşına kulüp satın almışlar. inanılır gibi değil.

    psg ve beinsport'un sahibi başakşehir spor'u satın almak istiyor diye her yerde haber okuduk. bu adam kaç paraya alacak. bu paralar kimlere gidecek?

    bir de kendisi emine erdoğan'ın akrabasıydı galiba.
  • göksel gümüşdağ'ın ifadesine göre başakşehir'in toplam borç tutarı (16.5 milyon tele) kendisinin de dahil olduğu yedi iş adamı tarafından ödenerek satın alınmış.

    https://sabah.com.tr/…-belediye-ile-bir-alakasi-yok
  • didiklenmesi gereken bir mevzu. yazar makale yazarmış gibi sağlam araştırmış.
hesabın var mı? giriş yap