• gökcisimlerini fotoğraflamaya denir. genellikle 35mm slr fotoğraf makinalarına ihtiyaç duyulur. varsa takip motoru olan bir teleskop şahane olur. yoksa bir takip motorlu tripod (bkz: barndoor) o da olmuyorsa herhangi bir tripod ile sınırlı poz süresiyle denenebilir.

    bir dslr makinanız varsa çok daha rahat çalışabilirsiniz. çünkü banyo derdiniz olmaz ve sonuçları doğrudan görüp, poz sürenizde kafanıza göre değişiklik yapabilirsiniz...

    bu işler için bir canon eos 20da makina var ki, insanın dudağını uçuklatıyor doğrusu...

    (mutlaka bkz: canon eos 20da)

    gökyüzü fotoğrafçılığı teknikleri için:

    (bkz: afocal)
    (bkz: prime focus)
    (bkz: piggy back)

    ayrıca;
    (bkz: bir astronomi kılavuzu olarak ekşi sözlük/#12338722)

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
  • (bkz: al kelly)*
  • film kullanılarak astrofotoğraf olayları için:

    (bkz: reciprocity failure)
    (bkz: hypersensitization)
    (bkz: forming gas)
  • elektronik sensör kullanılarak astrofotoğraf olayları için:

    (bkz: ccd)
    (bkz: cmos)
    (bkz: pixel)
    (bkz: photosite)
    (bkz: hot pixel)
    (bkz: stuck pixel)
    (bkz: dead pixel)
    (bkz: super pixel)
    (bkz: binning)
    (bkz: well depth)
    (bkz: kuantum etkinliği)
    (bkz: maxim dl)
    (bkz: iraf)
    (bkz: dynamic range)
    (bkz: fits)
  • (bkz: henry draper)
  • gökyüzü fotoğrafçılığında kullandığınız ekipman ile gökyüzünde ne kadarlık bir alan görebileceğinizi bilmek önemlidir. çünkü manzara fotoğrafı çeker gibi vizörden bakıp zoom-in zoom-out ile konuyu kadraja sığdırmak çoğunlukla mümkün değildir - zira çekilen cisimler çok sönüktür bu yüzden vizörden bakınca görmezsiniz bile.

    bir dslr makinanız varsa deneme yanılma yoluyla birşeyler yapabilirsiniz ama bu hem çok gereksizdir, hem de zaman kaybına sebep olur. ayrıca eğer filmli makina kullanıyorsanız, böyle bir şansınız da kalmaz.

    bu gibi durumlar için aşağıdaki denklemden yararlanılır :

    x=d(57.3/f)

    x := gökyüzünde kaç derecelik alanın filmde görüntüleneceği
    d := mm cinsinden filmin boyutları
    f := mm cinsinden objektifin (ya da teleskobun) odak uzaklığı
    57.3 := birim dönüşümleri için sabit - yok ben inch cinsinden kullancam diyenler kendi sabitlerini hesaplayabilirler.

    burada önemli olan, bu denklemi iki kez kullanmamız. bir yatayda, bir de düşeyde hesaplayacağız.
    mesela 35mm filmle çekim yapıyorsak, d'yi düşeyde 24 mm, yataydaysa 36 mm alıp hesaplamamız gerekir. (çünkü 35 mm filmler standart 24x36mm'dir.) sonuçta elde edeceğimiz değerler, düşeyde kaç derecelik alanı göreceğimiz ve yatayda kaç derecelik alanı göreceğimizi ayrı ayrı verecektir.

    unutmayın! eğer 35mm film kullanmıyorsanız, mesela dslr makina kullanıyorsanız o zaman dedektörünüzün boyutlarını bilmeniz gerekir. full frame makinalarda yine 24x36 mm'dir ama diğer makinalarda iş değişir. örneğin çoğu dslr'da olduğu gibi dedektör çarpanınız 1.6'ysa 15x22.5mm (24/1.6 ve 36/1.6) almanız gerekir. (tabii dedektörünüzün x/y oranının aynı olduğunu kabul ettik; ki dslr'larda durum böyledir. yok başka ccd* kullanıyorsanız gerçek boyutlarını manuallarından öğrenin!)

    dikkat ettiyseniz dedektör boyu büyüdükçe gördüğünüz alan büyür. bu genelde istenen birşeydir.
    yine dikkat ettiyseniz, odak uzaklığıyla gördüğünüz alan -normal olarak- ters orantılı. ancak unutmayın, odak uzaklığı fazla küçüldükçe gökyüzünün küreselliğinden dolayı bu tip denklemlerin hatası artacaktır. (bkz: gnomonic)

    gökyüzü fotoğrafçılığında, fotoğraflayabileceğiniz alanı baştan hesaplayabilmek, satın alırken ya da gözleme çıkarken yanınıza alacağınız ekipmanı doğru seçmenizi sağlar.

    astronomlar bu hesabı biraz detaylandırıp antin kuntin bir isim vermişlerdir. (bkz: plak eşeli) bu sayede elde ettikleri görüntülerdeki mesafeleri derece cinsinden ifade edebilirler. örneğin ayrık bir çift sistemse bu* ve uzaklığını da biliyorlarsa astronomi birimi cinsinden bile ifade etmelerini sağlar.

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
  • gökyüzü fotoğrafçılığında takip motorları çok önemlidir. ama elinizde bir takip motoru, barn door yoksa da tripod kullanarak çekim yapabilirsiniz.

    eğer tripod kullanarak çekim yapacaksanız, uzun süre pozladığınızda yıldızların "izi" fotoğrafınızda görülebilir. (bkz: bulb ayarı/#15837595) (bkz: bulb ayarı/#16016242) eğer bu izler görünmesin istiyorsanız; bu izlerin yaklaşık kaçıncı saniyede "anlaşılır biçimde" görüldüğünü şu denklemden hesaplayabilirsiniz :

    x = 1000 / f(cosd)

    x := verebileceğiniz max. poz süresi (saniye)
    f := kullandığınız objektifin odak uzaklığı (mm)
    d := çektiğiniz cismin dikaçıklığı (derece)
    1000 := orantı katsayısı. birimlerinizi değiştirirseniz bu değeri ona göre hesaplamanız gerekir.

    burada kavranması gereken temel noktalar var. örneğin; fark ettiyseniz x ile f ters orantılı. yani? yani objektifinizin odak uzaklığı ne kadar küçükse, o kadar uzun poz verebilirsiniz. eh, bu beklenen birşey.

    diğeri? işte bu kritik : cismin dikaçıklığı. bunu hassas bir şekilde kullanmanıza gerek yok. göz kararı bir değerle de fena sonuç elde etmezsiniz. genelde gök ekvatorunu çok hassas belirleyemeyebilirsiniz tabii, bu gibi durumlarda cismin kutup yıldızından uzaklığını kestirmeye çalışın. 90'dan çıkarmak (ya da denklemde cos yerine sin kullanmak) aynı anlama gelecektir.

    unutmayın, denklemdeki cosd ifadesi şunu söyler : kutup noktasından uzaklaşıkça, verebileceğin max poz süresi kısalır. eh, normal değil mi? kutba yakın yıldızla, gök ekvatorundaki yıldızın açısal hızları eşittir. ikisi de 24 saatte 360° dönerler. ancak çizgisel hızları farklıdır. bu yüzden gök ekvatoruna yakın olan daha kısa sürede "iz" bırakacaktır.

    ya da; d=90° alın (kutup noktası) cos 90 = 0 olacaktır. 1000/0 = sonsuz. gerçekten de kutup noktasını teorik olarak sonsuza kadar pozlayabilirsiniz ve hiç iz çıkmaz.

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
  • gökyüzü fotoğrafçılığı hakkında yazılar barındıran bir site için:
    http://www.lonelyspeck.com/
  • amatörü olduğum uğraş.

    1,2,3,4,5,6

    çok param olursa profesyonel meşgalem olacak bir gün. bence insanlar hacca gitmeye harcadıkları parayla güzel makina ve lensler alıp bu işe sarmalı. zira bundan büyük ibadet yok gibime geliyor.
hesabın var mı? giriş yap