• “we can forgive the arabs for killing our children.we cannot forgive them for forcing us to kill their children.
    we will have peace with the arabs when they love their children more than they hate us.”
    şeklinde derin, düşünülmesi gereken bir söz söylemiş olan israil'in dördüncü başbakanıdır.
  • tarihe geçen en ünlü sözlerinden biri de şöyledir;

    henry kissinger: golda, unutmamalısın ki ben öncelikle bir amerikalıyım. ikinci olarak, bu ülkenin dış işleri bakanıyım. üçüncüsü, bir yahudiyim.

    golda meir: henry, bizim israil'de sağdan sola doğru okuduğumuzu unutuyorsun.

    http://www.nytimes.com/…basic-consensus-180736.html
  • richard nixon'a “you are the president of 150 million americans; i am the prime minister of six million prime ministers.” demişliği vardır.
  • ben gurionun tabiri ile "the only man in the cabinet".
    yom kippur savasi politik hayatina mezar olmustur.
  • israilin kuruluşu sırasında silah ve yiyecek için ihtiyaç duyulan parayı vermeyi reddeden amerikalı yahudileri ikna edip ihtiyaçtan da fazla(50 milyon dolar kadar) para koparmayı başarmış azimli şahsiyet.
  • golda meir başbakanken, tecavüzleri durdurması için kadınlara sokağa çıkma yasağı uygulaması getirmesi istenmiş. ama o reddederek "ama kadınlara saldıran erkekler, eğer bir yasak getirilecekse evde oturması gereken erkeklerdir" demiş.
  • asıl adı golda mabovitz'dir. (golda mabovitch) ukrayna asıllı yahudidir. 1948'de kurulan israil'in milli kahramanlarından ve aynı zamanda ülkesinin 4. başbakanıdır.

    erken yaşlarında hayatını kazanmak için abd'ye göç etmiştir. öğrencilik yıllarının ardından kısa bir süre öğretmenlik yapmıştır. orada sosyalist siyonist hareketi (habonim dror) ile tanışarak, özellikle 1. dünya savaşı yıllarında örgütün aktif üyelerinden biri olmuştur. söz konusu yıllarda filistin'de kurulmaya başlayan ilk yahudi yerleşimlerini (kibbutz) teşvik etmiştir. 1921'de de kendisi ve eşiyle birlikte buraya yerleşmiştir. takip eden yıllarda göçmen yahudilerin siyasi örgütlenmesini gerçekleştirmek için tel-aviv'de "kadın konseyi" olarak bilinen siyasi yapılanma içinde görev almıştır.

    1932-1934 yıllarında abd'de müstakbel israil devletinin temsilciliğini yapmıştır. filistin'e döndükten sonra israil işçi sendikasında (histadrut) çalışmaya başlamıştır. bu süreçte kurulması planlanan israil devleti'nin ilk kurumları sayılan siyasi örgütlerinin oluşturulmasında rol alırken diğer yandan da dönemin manda gücü ingiltere ve diğer uluslararası aktörler olan abd ve birleşmiş milletler ile yürütülen müzakereleri yürüten ekip içinde bulunmuştur.

    1948'de israil devleti'nin kuruluşunun ilan edilmesi ile birlikte filistin yahudileri'nin varlığını sürdürebilmesi için gerekli olduğunu düşündükleri silah alımı için abd'ye girmiştir. anlatılanlara göre ben gurion silah alımı amacıyla abd yahudilerini bağışta bulunmaya ikna etmek için önceleri başka bir arkadaşını görevlendirmeyi düşünüyordu. ancak bunu kendisinin başarabileceğini düşünen meir, ülkeye kendisi giderek yaptığı ateşli konuşmalarla zengin yahudileri bağış yapmaya ikna etmiştir. böylece yaklaşık 50 milyon dolar toplanmış oldu. bu para, araplarla yapılan savaşlarda kazanılan zaferlerin hazırlayıcısı olmuştur. bu olay, golda meir'in kariyerindeki en parlak aşamalardan birini oluşturur. (bkz: kudüs ey kudüs)

    1948-49'da sovyetler birliği'ndeki israil temsilciliğinde diplomat olarak görev almıştır. sovyetler ile kurulan olumlu ilişkilerde yaptığı çalışmaların etkisi olmuştur. sonra tekrar ülkesine dönerek milletvekili olmuştur. 1956 yılına kadar da çalışma bakanlığı görevini üstlenmiştir. bu yıldan 1966 yılına kadar da dışişleri bakanı olarak çalışmıştır. yaşadığı sağlık sorunları yüzünden istifa etse de 1969-74 yıllarında bu kez başbakan olarak görev almıştır. ancak 1973 yılındaki altı gün savaşları (yom kippur) sırasında ordunun harekete geçirilmesinde geç kaldığı gerekçesi ile üzerinde siyasi baskılar oluşmuş ve bu sebeple aynı yılın sonunda başbakanlık görevinden istifa etmiştir.

    1975 yılında "hayatım" (my life) adlı oto-biyografisini yazmıştır.

    1978 aralık ayında kudüs'te ölmüştür.
  • arabların çocuğunu,geleceğini arablardan fazla düşündüğüne bahse girerim.
  • kasım 1972'de oriana fallaci'ye verdiği röportajda aynen şunları söylemiştir:

    "bakın pek çok kimse arapların bizimle bir antlaşma imzalamaya hazır olduklarını söylüyor. iyi d bu diktatörlük rejimlerinde böyle bir antlaşmanın değeri olabileceğini bize kim söyleyebilir? diyelim ki sedat böyle bir antlaşma imzaladı ve sonra da öldürüldü. ya da devre dışına çıkarıldı. onun yerini alan kişinin sedat'ın imzaladığı antlaşmayıa saygılı davranacağını kim söyleyebilir?"

    dikkat edin: 1972 kasım. daha yom kippur savaşı bile yaşanmamış, camp david antlaşması'na 6 yıl var. ve golda meir enver sedat'la antlaşma ihtimalinden, dahası bu antlaşma sonrası sedat'ın öldürülme ihtimalinden bahsediyor. ne mi oluyor sonrasında? 1973'te mısır ve suriye güçleri israil'e bir kez daha yeniliyor, 1977'de sedat - israil flörtü başlıyor, 1978'de antlaşma imzalanıyor ve 1981'de enver sedat öldürülüyor.

    siyasi öngörü mü, öylesine bir tahmin mi, o tarihlerden yapılmış planların ifşası mı; hiçbir zaman bilemeyeceğiz tabii.
  • başbakan olmadan önce hillary clinton'a benzer şekilde bayılma hadisesi yaşamış. üstelik iki kere...

    http://www.haaretz.com/…/u-s-election-2016/1.741641
hesabın var mı? giriş yap