• açılın cap analizi yapıcam. gsw, barnes ve ezeli'nin haklarından feragat etti, bogut'u da yüzde 99 mavericks'e yolladı.

    şimdi kadroya bakalım:

    * kevin durant - 26.5 milyon $
    * klay thompson - 16.6 milyon $
    * draymond green - 15.3 milyon $
    * stephen curry - 12.1 milyon $
    * andre iguodala - 11.1 milyon $
    * shaun livingston - 5.7 milyon $
    * kevon looney - 1.2 milyon $
    * damian jones - 0.95 milyon $ (draft pickleri)

    + jason thompson'ın waiver'ı : 0.95 milyon $

    *şimdi kusuratı falan da toplayınca: 92,798,437$ ediyormuş. geriye kalan da 1.344.563 dolar cap boşluğu.

    *takımın salary cap'e dahil olmayan iki tane exception hakkı var:

    - mid level exception : 5.628 milyon dolar
    - bi-annual exception : 2.2 milyon dolar
    - room exception:2.9 milyon dolar - zaza pachulia'da kullanıldı.

    * ayrıca minimum kontratlar konusunda herhangi bir sınırlama yok, bir takım bir sezon boyunca istediği kadar oyuncuya minimum kontrat verebilir.

    * şimdi kadro durant'le beraber şu hale geldi.

    curry-thompson-durant-green-x/livingston-iguodala-jones.

    şimdi boşlukları tamamlayalım:

    öncelikle ilk 5'e bir tane pivot lazım, ona 5.5 milyonluk mle'yi verebiliriz, bu takıma gelmek isteyen biri de kabul eder.

    ikinci beşte 2 numara yedeği çin, leandro barbosa ve brandon rush zaten kariyerlerinin sonuna yaklaşan oyuncular, minimum kontrata ikna olurlar diye düşünüyorum.
    edit: ikisi de gitti.

    1 yedeği olarak livingston, 3 ve 4 yedeği olarak iguodala, 4 yedeği olarak yine looney, 5 yedeği olarak da damian jones'u koyduk. hala elimizde bi annual exception var, ben olsam yine onu pivottan yana kullanır, pivot sayısını üçlerdim.

    şimdi kadroya bakalım:

    pg: curry- livingston
    sg: thompson - barbosa - rush
    sf: durant - iguodala
    pf: green - west- looney
    c: pachulia - jones- bae pivot

    hadi hayırlı olsun. geri kalan 3 tane boşluğa da minimum kontratlı oyuncular serpiştirdik mi tamamdır.

    kaynak editi: salary cap için, the vertical
    exceptionlar için basketballinsider
    cibili'nin önerisi: sportrac

    edit: zaza pachulia geldi. 1 yıl/2.9 milyon dolar. ilk 5 pivotu eksiğini kapattılar. room exception'ı kullandılar.
    edit2: veteran minimum'a david westgeldi.
    edit4: ian clark ve james michael mcadoo minimum kontratla kaldı.
  • an itibariyle tek eksiği shaquille o'neal olan takım.
  • hayvan gibi takım kurdular.
  • ulan sen git 3-1 önce olduğun ve sıçıp sıçıp bir türlü seriyi kazanamadığın takıma kaç. ve gittiğin takım senin çok sevdiğim dediğin takım arkadaşının taşaklarına tekme atmış olsun, hem de 2 kere. bu kadar korkakça ve ezikçe bir rfa kararı olmadı daha önce nba'de. ne diyeyim haklı çıkarttı kendisi için ezik diyenleri.

    https://twitter.com/kdtrey5/status/18688294600

    bunu da buraya bırakalım herkes olmasa da bazılarınız görebilsin.
  • onumuzde ki senenin* balon nba takimi.
  • warriors’un yıldızlarla dolu kadroya kevin durant’ı eklemesi çok büyük oranda başarı, küçük bir miktar da şans içeriyor. ancak öncesinde durant’ı almadan önce de warriors’ın kendisini son iki sezonda bir kez şampiyon, bir kez finalist ve 73 galibiyetlik rekor sahibi yapan kadroyu oluşturmasının da en az aynı derecede bir başarı ve şans olduğunu hatırlatmak isterim.

    geçmişe dönüp baktığımızda warriors’un bu günlere nasıl geldiğini -biraz cap hesabı da yaparak- anlatalım.

    13 mart 2012

    lokavt sebebiyle çok geç başlayan sezonda trade deadline öncesi playoff şansı kalmayan golden state warriors 22 sayı 6 asist ortalamaları ile takımın en iyi oyuncusu görünümündeki monta ellis’i diğer oyuncularında dahil olduğu bir takas ile milwaukee’ye gönderirken karşılığında stephen jackson ile müzmin sakat andrew bogut geliyordu. bogut’un o sezonun devamında oynamayacağı biliniyordu. warriors fanları çılgına dönmüş, yönetime ateş püskürüyordu.

    oysa ellis’in gönderilmesi hem stephen curry’nin hem de klay thompson’ın önünü açan ve bogut’un kazanılmasına sebep olan çok büyük bir hamle olacaktı birkaç sezon içinde. bir nevi golden state’in vaka-yı hayriyesi idi.

    31 ekim 2012

    ilk üç sezonu boyunca bilek sakatlıklarından çok çeken stephen curry’ye yönetim 2013-14 sezonundan başlayacak şekilde bir extension verdi: 4 yıl 44 m$.

    bugün nba’in en kelepir kontratı olarak örnek gösterilen bu değerler o günlerde warriors yönetiminin büyük bir hatası daha olarak algılanıyordu. aslında itiraz edilen nokta curry’nin yetenekleri ve oyununun buna değip değmeyeceği değildi. itiraz edilen nokta curry’nin sık sık sakatlanan bir oyuncu (injury prone) olmasıydı. gerçekten de bir önceki sezon olan 2011-2012 sezonunda bile curry sadece 26 maç (66 maçlık kısa lokavt sezonuydu) oynamıştı.

    10 temmuz 2013

    denver ve utah’la gerçekleştirilen üçlü takas sonucunda andre iguodala 2 adet birinci tur, 2 adet ikinci tur draft hakkı karşılığı takas edildi. biraz pahalıya mı geldi ne?

    25 ekim 2013

    yönetim andrew bogut’un devam eden sözleşmesini bir sonraki sezondan başlamak üzere 3 yıl 36 m$’a uzattı. önceki iki sezonun toplamında sadece 44 maç oynayan sakatlıklarla başı sürekli belâda olmuş bir oyuncu için büyük bir riskti.

    haziran-temmuz 2014

    lebron’un evine döndüğü günlerde ve gündemde konuşulan bir diğer konu ise kevin love’ın nereye takas edileceği idi. warriors çok istekliydi ancak timberwolves pazarlıkta mutlaka klay thompson’ı istiyor, warriors ise curry ve thompson ikilisine dokunmadan ilerlemek istiyordu. sonuç olarak anlaşamadılar.

    o zamanlarda kevin love için klay thompson’ın verilmemesini büyük bir hata ve tarihi bir fırsatın kaçırılması olarak gören kişi sayısı hiç de az değildi.

    31 ekim 2014

    işte bu klay thompson’a -ki 2011 draftının 11. sıra seçimidir- hemen o yaz yine bir extension verdi yönetim: 4 yıl maksimum değerler üzerinden. evet klay thompson iyi bir oyuncuydu, ışık gösteriyordu ancak maksimum kontrat edip etmeyeceği yine çok tartışılmıştı.

    9 temmuz 2015

    yukarıda saydığım hamleler yazmadığım diğer bazılarıyla beraber meyvelerini vermiş ve warriors şampiyon olmuştu. şampiyonluk yolunda takıma çok büyük katkı sağlayan sürpriz bir isim ise 2012 draftında ikinci turda 35. sıradan seçilen ve david lee’nin yedeği olarak geçirdiği iki sezonun ardından sürpriz bir patlama yapan ve playofflarda daha da büyüyen bir isim draymond green idi. green ile yeni sözleşme yapılıyordu: 5 yıl 82 m$. evet green takımının başarısında çok kritik bir rol üstlenmiş ve çok iyi bir sezon geçirmişti. ancak sadece bir sezon üst düzey oyun oynamış bir oyuncuya beş yıl için maksimuma yakın bir kontrat verilir miydi?

    .....

    muhtelif tarihlerde harrison barnes, marreese speights, festus ezeli, shaun livingston gibi önemli beş ve bench oyuncuları takıma draft, takas, transfer gibi yollarla eklenmişti.

    sonuç olarak warriors -yazının başlarında da belirttiğim üzere- kendisini son iki sezonda bir kez şampiyon, bir kez finalist ve normal sezonda 73 galibiyetlik rekor sahibi yapan kadroyu oluşturmuştu

    .....

    ....

    ...

    ..

    .

    4 temmuz 2016

    yeni televizyon anlaşması başta olmak üzere ligin artan gelirlerinin etkisiyle salary cap yeni sezon öncesi yaklaşık olarak 25 m$ artış gösterdi.

    işte cap’te gelen bu artış ile beraber yukarıda anlattığım şekillerde gerçekleşen hikâyeleri ile curry, ıguodala, thompson ve green’in kontrat detaylarının günümüz değerlerinde oldukça makul/ucuz kalıyor olması warriors’ın takıma cap boşluğu yaratarak bir yıldız daha katabilme olasılığını yaratıyordu: kevin durant.

    yalnız durant’ı (veya başkasını) alabilmek yani cap boşluğu yaratabilmek için warriors’ın bazı diğer haklarından vazgeçmesi gerekecekti.

    warriors kevin durant’ı almak için harrison barnes ve festus ezeli’nin haklarından (*) vazgeçerken, marreese speights’in de bird haklarını bırakmak (*) zorunda kalıyor. aslında bu da yetmiyor, bogut’un da takas ile karşılıksız gönderilmesi gerekiyor. (aslında cap hold’u 5 m$ olan ezeli’nin haklarını tutarak shaun livingston’u takas etmek de bir seçenek olabilir)

    sonuç olarak salary cap sistemi ile warriors’ın durant’ı takıma katabilmesi, geçmişte yaptığı bugün başarılı olarak görülen kritik ve şanslı hamleler ile beraber yine de birşeylerden (hatta pek çok şeyden) vazgeçebilmesi ile mümkün olacaktır.

    eğer warriors durant’ı almasaydı şöyle bir kadrosu olabilirdi:

    stephen curry / shaun livingston
    klay thompson / brandon rush / patrick mccaw
    harrison barnes / andre iguodala
    draymond green / marreese speights / kevon looney
    andrew bogut / festus ezeli / damian jones

    ayrıca ellerinde bi-annual, mini midlevel ve minimum oyuncu istisnaları (exception) ve bir iki trade exception ile daha farklı oyuncu ekleme seçenekleri de bulunacaktı. (not: rush, barnes, speights ve ezeli kalıp kalmayacağı belli olmayan oyuncular. ancak bu biraz da warriors’ın elinde..)

    kevin durant eklenince ise şöyle bir kadro çıkıyor ortaya:

    stephen curry / shaun livingston
    klay thompson / patrick mccaw
    kevin durant / andre iguodala
    draymond green / kevon looney
    damian jones

    kadroyu tamamlamak için ellerinde ise sadece room exception (2,9 m$) ile minimum oyuncu istisnaları olacaktır. (iguodala 3, durant 4, draymond 5 oynayabilir tabii; vurgulamak istediğim rotasyonun zayıflayacağı)

    velhâsıl golden state warriors mevcut süper kadrosuna kevin durant’ı ekleyerek büyük bir iş yaptı. öte yandan bu hamlenin önemli bir maliyeti de oldu. warriors, pek çok oyuncusunu da bu sebeple kaybetti. (takas edilecek bogut haricinde kalan barnes, ezeli, speights gibi isimlerin bazıları belki de gidecekti yine de bilemeyiz..)

    durant transferinden ne kadar kârlı çıktığını ise önümüzdeki zaman gösterecek. gelecekte üç sorunun cevabına bakacağız:

    1) warriors durant ile şampiyon olacak mı? (durant gelmeseydi de harrison barnes vs. kalsaydı (yine de) şampiyon olur muydu spekülâsyonu eşliğinde..)

    2) warriors durant ile daha iyi bir takım olacak mı? işin teknik kısmında, top paylaşımında, savunmada neler yaşanacak? nitekim amerikalıların “bir şey bozuk değilse/çalışıyorsa tamir etme” (if it ain’t broken don’t fix it) şeklinde bir lâfı vardır. 2016-17 warriors her zaman 73 galibiyet alan, finalist 2015-16 warriors ve/veya 65 galibiyet alan şampiyon 2014-15 warriors ile kıyaslanacaktır.

    3) yukarıda bahsedilen kontratlardan kelepir kabul edilen ancak son senesine giren curry ve ıguodala kontratları ile 1+1 yıllık durant kontratı birleşince 2017 yazında bu üç oyuncuya ve fazlasına nasıl ödemeler yapılacak? hepsi bir arada tutulabilecek mi?

    ---

    not: bir basketbol sitesinde yazdığım "kendi yazımdan" alıntıdır.

    ---

    edit: @james sunderland'ın uyarısı ile tarih hatası (typo) düzeltildi: 2001 değil 2011 draftı.
  • durant hamlesiyle an itibariyle batı konferansında rakipsiz kalmış takım.

    lenord& aldridge li san antonionun gücü yetmez. clippersten bir cacık olmayacağı ortada. oklohama desen %40 güç kaybetmiş halde. durant ibaka gitti olodipo ersan geldi, şaka gibi.

    bu takımı batıda durdurabilecek yegane takım minnesota. o da bu sene değil seneye yaparsa yapar. wiggins, towns, lawine üçlüsüne sağlam bir ekleme ile can yakabilirler. bunu söylememin sebebi koç olarak thibodeau'u getirmiş olmaları. koç bulls u bir türlü na finaline çıkaramadıysa da çok iyi bir koç. durdursa durdursa bunlar durdurur o da küçük bir ihtimal.
  • duranti takıma katmaları ne kadar nba ruhuna karşı gelsede inanılmaz bir başarıdır. currynin thompsonın ve greenin drafttan alıp kendileri geliştirmeleriyle durant gibi bir allstar içinde yeterli cap space i bulunduruyorlardı.
  • durant ile acaba diyordum, ama an itibariyle zaza'nın transferiyle şampiyonluğun en büyük adayı. ya şampiyonluk olur olamaz bilemem ama gsw adına abuk bi sezon bizi bekliyor orası kesin.herhangi bir maç 40 tane üçlük sokan, arada bir 60 sayı farkla maçı bitiren bi gsw geliyor gibi.
  • yıldızlarla dolu kadrosu olduğundan bahsediliyor da kime yıldız deniyor, çözemedim. durant gelene kadar curry dışında yıldız unvanını hak edebilecek kim vardı bu takımda? klay thompson yıldız mı şimdi? ya da green yıldız mı? bunlara yıldız diyorsanız; efsaneleri geçtim, lebron, wade falan galaksi lan o zaman. hakkaten bu warriors "fanboy"luğu mu dersin, "bandwagon"ı mı dersin, milletin dimağını durultmuş ya.
hesabın var mı? giriş yap