• bu islemi yaparken suphe duyan bir ben varim galiba. benim rizam disinda google bey'in ust atamasi ile sistemin içine atildim ben de bir sure once. arkaplanda durduramadigim sekilde gittigim ya da yanından gectigim mekanlarla eslestiriliyorum ve bu beni insanlara faydali yorumlarda bulunan bir rehber yapmakla birlikte komunite içinde gunluk rutinim çözüldüğü takdirde ulasilabilir yapiyor. hem mekanlar için hem diger kotu niyetli olabilecek kisiler icin acik hedef olan ve bunun farkinda olmadan database olusturan kullanicilar olabilme ihtimalimizi dusununce hele hele ne yazili ne sozlu olarak dile getirmedigim dusuncelerimi aninda reklam ile onume sunan google'in yapay zeka calismasi kapsamında kişilik analizimi yapmis olabilecegi ve bu uygulamanin da bunun bir parcasi olabileceğini dusununce biraz urperiyorum. dogru ya da yanlış dusunmek bedava ondan siz yinede cok seyapmayin dedigimi ama ihtimalleri de gözardı etmeyin
  • an itibariyle 4. seviye yerel rehberim.

    hipnotize olmuş şekilde google servislerine destek veriyorum. soruları cevaplıyor, puanlama yapıyor, eksik yerleri isaretliyorum. ben bu amme hizmeti yaparken google benim hakkımda o kadar çok bilgi toplamış ki, artık hangi etkinliğe gideceğimi önceden kestirip beni uyarır hale geldi. namussuz evden maç izlediğimi de biliyor ve google üzerinden arama bile yapmamama rağmen ilgimi çekecek müsabakaları bilip bana skor mesajları atıyor.

    "eve dönüş saatinde yağmur yağacak, güzergahında trafik sıkışabilir alternatifi bik bik" gibisinden bildirimlerle beni ambole ediyor sürekli.

    hakkımda çok fazla şey bilmesi ve deşifre edilebilirliği korkutuyor beni. yine de bu gamification farkında olsam bile beni kendine tutsak etti.
  • "google yerel rehberler" için google markasına zarar veren bir altürün diyebilirim.
    google'dan beklediğimiz her zaman insanlara belli bir oyun alanı sunup insanların onun üzerinde hünerlerini gösterirken birbirlerine kazandırmasını, kazanırken de google'a kazandırmasını sağlamaktır. adwords, adsense, search, maps.. hepsi de çok iyi kurgulanmış oyunlar aslında, ne yaparsam para kazanmalıyımdan önce sanki gelecekte ne olacak sorusunu sorup, gelecekte yer alacak bu işlerde yer alıp, platformlar yapıp, o platformlar üzerinde buluşturduğu insanlar üzerinden de komisyon almak diyebiliriz.
    oysa yerel rehberler iyi kurgulanmış bir oyun değil, yukarıda başkalarının da bahsettiği üzere suistimale çok açık, sadece fazla yorum yazmak adına yorum bölümü junk yorumlarla dolduruluyor, bunun böyle olmasına sebep olan da ödül sistemi, oysa biz google'ı adwords, adsense gibi mecralardaki kurgusundanki beceriyle sevdik, o yüzden apple'a tercih ettik falan filan, ama yerel rehberler kurgusu 4square'deki superuser mantığının bile çok altında
    bir çok işletmenin bilgileri halen yanlış google haritalar'da ve hele türkiye için konuşuyorum, o bilgileri doğru girmek için motivasyonu olan bir çok insan olmasına rağmen bir türlü bu insan gücünü doğru şekilde kanalize edebilecek bir kurgu geliştiremiyorlar, bu da beni bi "takıntılı" olarak sinir ediyor gerçekten
  • bir firmanın çok kızdığım bir şubesiyle ilgili olumsuz bir yorum bıraktığımdan bu yana ha bire daha fazla yorum yapmam için beni sıkıştıran bir google ürünü.
  • bilirkişi kilidinde "doğruluk kontrolü yapılan yerler" öğesini açamadığım hede. google sss bölümünde "katkılarınız" menüsü altında "bilgileri kontrol edin" seçeneğinde olduğunu söylüyor ama ne biçim bir rehbersek onu bile bulamıyoruz. bilen varsa yeşillenmeye razıyım.
  • google'ın geliştirdiği yapay zekanın mekanların en son halini, restoranlardaki yemekleri, otel odalarını, kapanan/isim değiştiren işyerlerini ve diğer bir çok bilgiyi (ki bunlar uydudan veya sadece sokaklarda kamera ile dolaşan araçlar ile öğrenilemez) bedavaya ve kolayca öğrenmesi, üstüne depolaması için oluşturulmuş yan ürün. bir nevi facebook'çuluk yani. kullanıcılar elbirliğiyle girdikleri bilgilerle her şeyi bilen/gören bir yazılımı besliyorlar.
  • merak edip baktım 8.seviye olmuşum. ne oldu derseniz, başım göğe erdi.
  • ödüllerinin olduğu sayfayı bir türlü bulamadım. ben de seviye 5'im fakat karşılığında ne alıcam onu bilmiyorum. hoş keyifli bir durum. şimdilik karşılık beklemeden yapıyorum işte. ekşi'ye yazınca da karşılığında bir şey vermiyorlar di mi ama? :)
  • haritayı aktif olarak kullananların ister istemez dahil edildiği servis.
    bazen her adımımın bu denli özenle kayda alınıyor olması kızdırıyor fakat "bi' sus alaşkına kezban topalak ya" diyorum, geçiyor.
  • saçmalıktır...

    seninle hiç görüşmemiş, senden hiç alışveriş yapmamış, hizmet satın almamış, mekanına dahi uğramamış, kısacası seninle hiç alakalası olmayan biri, sırf puanını ve seviyesini artırmak için girip rahatlıkla 1 yıldız verip gidebiliyor. yorum yok, eleştiri yok, neden 1 yıldız verdiği ile alakalı bir açıklama yok... resmen "tipini sevmedim, 1 verdim" demek gibi bir şey... ama google'ın bu saçmalığı maalesef sizin işinizi olumsuz etkiliyor. çünkü herkes google arama motorunu kullanıyor ve karşısına ilk sayfada bu yorumlar sonucu oluşan ortalama puan çıkıyor. eğer sizinle alakası olmayan 3-5 kişinin verdiği 1 yıldız yüzünden puanınız düşükse belki müşteri kaybetmenize sebebiyet verebiliyor (evet insanlar bu yorumları ciddiye alıyor maalesef)

    yani, herhangi bir denetim mekanizması olmadan sığırların eline verilmiş bir başka online hizmet... ama kime neye hizmet ettiği tartışılır...
hesabın var mı? giriş yap