• albert einstein'in 1921 yılında princeton university'de görelilik kuramıyla ilgili verdiği dört dersin, 1922, 1945, 1950 ve 1953 yıllarında the relativity of meaning ismiyle yayımlandığı, ercüment akat'ın türkçe'ye çevirdiği, kasım 2014'de de türkçe ilk basımı yapılan, görelilik öncesi dönemde uzay ve zaman, özel görelilik ve genel görelilik konularının anlatıldığı kitap.
  • matematik ve fizik bilgisi en azından ortalama üstü olan okuyucuların tercih etmesi gereken bir kitap. yani en azından şöyle diyebilirim: lise seviyesinde matematiği yalayıp yutmuş, fiziği ise artık "eh işte" olan birisi olarak kitabı yalayıp yutamadım ancak en azından einstein'in tam olarak neyi anlatmaya çalıştığını kendi kutsal kitabından öğrenmiş oldum. ayrıca "karmaşık" matematik ve fizik kavramlarından, formüllerinden büyük oranda arındırılmış olarak bu kitabın çok güzel de bir meali var: lord (bkz: bertrand russell)'in yazdığı (bkz: abc of relativity) (rölativitenin abc'si) adlı kitap, bu kuramı anlamaya çalışan okuyucalara oldukça yarar sağlayacaktır.

    kitabın giriş cümlelerinden birisi de aslında kitap boyunca verilecek onlarca matematik ve fizik denklemlerinin nedenine ışık tutar: kuramları mantıksal bir temele oturtup onları anlayabilmek.

    "ister doğa bilimleri ister psikoloji olsun tüm bilimlerin amacı deneyimlerimiz arasında bir eşgüdüm sağlamak ve onları mantıksal bir sistem haline getirmektir."
hesabın var mı? giriş yap