• kasım 2017 itibariyle sanal ortamdaki yerini almış kültür, tarih ve araştırma dergisidir. aslında tarih, arkeoloji, antropoloji, edebiyat, politika ve sinemaya ilgili herkesin ilgisini çekecek bir şeyler bulabileceği bir dergi olmuş. projenin başındaki isimlerden biriyle, çok acayip bir ortamda* tanışmam ve kaynaşmamdan sonra haberim oldu bu dergiden. popüler olmayan bilim'in de ilgi çekici olabileceğini gözler önüne seren bu çalışmaya bir göz atılmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

    üç ayda bir olmak üzere e-dergi formatında çıkacak olan gorgon dergisine şu linkten ulaşabilir, sosyal medya hesaplarından gelişmeleri takip edebilirsiniz.

    kendilerine başarılar diliyorum, yolları açık olsun!
  • yeni sayısının sunuş'u aşağıda yer almaktadır. bu kadar kaliteli bir süreli yayının daha fazla bilinir hale gelmesi daha fazla ufuk açacak ve bilgi dağarcıklarına katkıda bulunacaktır.

    "gorgon dergisi, 9. sayısı ile yeniden sizlerle.

    ancak 9. sayımız aynı zamanda bizim 2. yıl sayımız. geçen zaman kadar bize anlam katan sizlerin varlığı ve gelinen noktada elde ettiğimiz başarıların gururu ve mutluluğu içindeyiz.

    bu sayıda sizlerin karşısına birbirinden güzel altı yazı ve bir söyleşi ile çıkıyoruz. afyon kocetepe üniversitesi felsefe bölümü dr. öğretim üyesi cemile barışan, “ibn haldun’un tavırlar teorisi“ yazısıyla bu sayımızın “konuk yazarı”. kendisine bu vesile ile teşekkür ediyoruz. tarih bölümümüzde iki yazımız var. ilk yazımız balkanlarda osmanlı mimarisi’ni atina üzerinden ele alıyor. bu yazı ile hem osmanlı’nın balkanlardaki konumunu hem de dönemin mimari anlayışını görmek mümkün. ikinci yazımız ise neoplatonizm ve hristiyanlık ilişkisini dönemin felsefi tarihine değinerek okurlarıyla buluşturuyor.

    araştırma bölümümüze geldiğimizde “osmanlı’da karl marx okumaları: ictihad mecmuası ve marx’ın fazla-i sa’y nazariyesi” yazısı ile dönemi ve dönemin karl marx’a dair düşüncesini anlıyoruz. birbiriyle bağlantılı olduğu kadar ayrı değerlendirmeleri de göreceğiniz iki edebi incelemeye yer verdik. ilk edebi incelememiz hepimizin bildiği “frankenstein” eseri hakkında. yazı eserin yazarı mary shelley’nin hayat öyküsünün eserin yazılışına nasıl etki ettiğini bizlere gösteriyor. diğer edebi incelememiz ise amerikan edebiyatının üzerine en çok konuşulan yazarlarından edgar allan poe ve “kuzgun” şiirine dair. öyle ki edgar allan poe’nun hayatını, yazım anlayışına değinmekle beraber yazarın meşhur şiiri “kuzgun” üzerinden bir çeviribilim analizi ve eleştirisi de sunuyor.

    kültür bölümümüze geldiğimizde,bir önceki sayımızla başlattığımız söyleşi kısmına kaldığımız yerden devam ediyoruz. kıbrıs’ın ilk operası olarak tarihe geçen "arap ali destanı” üzerine bir söyleşi yaptık. bu söyleşi eser kadar bir ilk niteliği taşıyor. çünkü bu söyleşi eserin bestecisi ali hoca, eserin librettosunu yazan havva tekin, eserde “arap ali” karakterine hayat veren tuğrul enver töre, eşi “seniha” karakterini oynayan sermin dikmen töre ve eserde “muhtar” rolü ile gördüğümüz bir diğer başrol oyuncusu arda aktar ile gerçekleştirildi. hal böyleyken diyebiliriz ki, bu söyleşi opera eseri üzerine yapılmış en geniş çaplı söyleşi oldu ve biz bu söyleşiyi gerçekleştirirken çok büyük keyif aldık.

    okurken sizin de keyif alacağınızı düşünüyoruz."
  • yumurta falı denen saçma bir şeyi araştırırken denk geldiğim kültür edebiyat dergisi.

    temaları sade ama çok sade. sitenin bakıma ihtiyacı var. android program yapmışlar ama onu da pek beğendiğimi söyleyemem. zaten webview kodu çakıp geçmişler. ınsan en azından native yapar.

    içerikleri çok iyi ona bir şey diyemem. röportaj kısmı çok ilgi çekici geldi. bilim kurgu yazan arkadaş bir zahmet kendini geliştirsin.
hesabın var mı? giriş yap