• aşkın hipnotize edici büyüsüne kapılmadan, olayları mantık çerçevesinde süzerek ilişki içine girmek.

    (bkz: ukteydim doldum)
  • olmayacak iştir. gözler açık sevilirse sevilmez biri, kimse kimseye katlanamaz gözleri açık olursa, kimse kimseye tahamül edemez, insan kendine tahammül edemezken, bir anda hayatının içine damdan düşer gibi eklenen birine nasıl tahammül etsin ki? otuz yaşına gelmesine rağmen * * kendi hatalarına, eksiklerine, yanlışlarına katlanamıyorken hem de..

    gözler kapalı sevilir sevilecekse biri, kulaklar da tıkanır hatta, görmeyeceksiniz hatalarını, kör olacaksınız tüm yanlışlarına. tabi ''sevmekle gurursuzluk, haysiyetsizlik karıştırılamamalıdır, sevdiceğe karşı affedici olmak demek tüm gururunu, onurunu ayakar altına almak demek de değildir.'' bu söz de kulaklara küpe edilerek gözler kapatılmalıdır.

    sevgiliye bakılmaz, sevgili görülür;
    sevgilinin hatalarına, yanlışlarına bakılır, hataları, yanlışları görülmez...
  • sevmek, aşık olmak, ilişkiler ve evliliklere dair bir hikaye.
    kurgusu berbat bir 'çok satan' kitap.
    iki terapist ilişkiler hakkında e-posta ile yazışırlarken mesajlar yanlışlıkla bir adamın posta kusutusuna düşmeye başlar. masal bu ya, adamımız da ilişkisinde sorunlar yaşayan biridir ve derken olaylar gelişir..
    terapistlerin mektupları italik, sadece onları okursanız da birşey kaybetmezsiniz. çeviri de ayrıca berbat ama şu italik olanlar, gerçekten okumaya değer..
    ilk fırsatta alıntı yapacağım.
  • jorge bucay'in turkce'ye cevirilen, silvia salinas ile beraber yazdigi kitaplarindan biri.
  • doğru söze ne hacet dedirten kitap

    --- spoiler ---

    çift olmak bizi hiçbir şeyden kurtarmaz; bizi bir şeyden kurtarması gerekmemektedir.
    insanların çoğu sorunlarını çözmek için birini arar. yakın bir ilişkinin onları sıkıntılardan, dertlerinden, anlam eksikliğinden kurtaracağını sanar. bir eşin boşluklarını dolduracağını sanar.

    nasıl da büyük bir hata!

    birini sadece beklentilerimle eşim olarak seçersem, tüm bu beklentilerimi sağlayamadığı zaman ondan nefret ederim. sonra belki bir başkasını ararım, bir başkasını ve bir başkasını.. belki de yaşantımı şansıma lanet okuyarak geçirmeye karar veririm.

    önerim kimsenin bunu benim için yapmasını beklemeden kendi yaşantımın sorunlarını çözmektir.
    önerim aynı zamanda bir başkasının yaşantısının sorunlarını çözmeye yeltenmek yerine, yaşamı daha iyi geçirmek, gelişmek, eğlenmek için onunla birlikte bir proje üretmektir. ondan benim yaşamımı çözümlemesini beklememektir.

    aşkın bizi kurtaracağını, tüm sorunlarımızı çözeceğini, bize sürekli bir mutluluk ve güven sağlayacağını düşünmek bizi fantezilere ve illüzyonlara mahkum ettiği gibi, aşkın bize en özgün gücünü, bizi değiştirme ve dönüştürme gücünü de zayıflatır.

    hiçbir şey başkasıyla bu noktada bulunmak kadar aydınlatıcı olamaz. hiçbir şey insanın kendi dönüşümünü sevdiği kişinin yanında yaşaması kadar muhteşem değildir.

    bir ilişkiye sığınmak yerine, onun yaşamın uyuduğumuz bölgelerinde bizi uyandırma, çıplak ve doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçındığımız bölgeleriyle yüz yüze getirme gücünü kabul etmeliyiz. bizi öne doğru itme erdemi, hangi alanlarda gelişmemiz gerektiğini açıkça göstermesi.

    ilişkimizin gelişmesi ve çoğalması için onu farklı bir biçimde görmeliyiz. bilincimizi geliştirecek, daha derin bir gerçeği keşfedecek, daha dolu anlamıyla bizi insan yapacak bir dizi fırsat.

    ben bütün bir insan olduğum, tamamlandığım zaman, yaşamak için bir başkasına ihtiyaç duymadığım zaman, sahip olduğumu ve onun sahip olduğunu paylaşacak biriyle kesin karşılaşacağım.
    çift olmanın anlamı da budur: kurtuluş değil ama karşılaşma. daha doğrusu karşılaşmalar:

    benim seninle karşılaşmam
    senin benimle,
    benim kendimle,
    senin kendinle,
    her ikimizin dünyayla…

    --- spoiler ---
  • gözleri açık sevmek sevgi değildir işte. insan sevmeyi, aşktan gözü kör olsun diye ister. herkes deli gibi aşık olmak, ve aşık olduğu kişi tarafından aşık olunmak ister. gözleri açık sevmek nedir ya? normal hayatta herkese baktığın mesafeden sevdiğine bakamazsın, hissetmen lazım; yakınlaşman, tutkuyla koklayıp sarılman, aklındakilerin uçup gitmesi ve gözlerinin kör olup sadece onu görüyor olması lazım. aşk budur. aşk gözleri açık sevmek değildir.
  • doğru olmayandır, zira aşkta mantık yoktur.
  • ''aşkta ve tıpta katiyet yoktur.''
  • yıllaaaar yıllar önce, şimdikine benzer bir halet-i ruhiye içindeyken okuma hatasına düştüğüm kitap.

    aklımda yalnızca şu cümlesi kalmış, ki bu cümle kitabın hata olmayan sayılı cümlesinden biriydi: "hiçbir şey, insanın kendi dönüşümünü sevdiği varlığın yanında yaşaması kadar muhteşem değildir."

    çok haklı lan. insanın kendi dönüşümünü sevdiği varlık sayesinde yaşaması bile yeterince muhteşemken, bu dönüşümü onun yanında yaşamaktan daha üstün hiçbir şey gelmemeli akla.

    düşünsene; seni değiştirmiş, üstelik ellerinden tutarak değiştirmiş. ellerini sımsıkı tutarak seni eskisinden çok daha fazla sevdiğin yeni bir sen yapmış. görsün diye bekletmemiş, bilsin diye çabalatmamış, her aşamasına şahitlik etmiş. seni dönüştürdüğü yeni sen'i eskisi kadar çok sevmiş.

    herhalde olamaz lan bundan daha muhteşem bi şey.
hesabın var mı? giriş yap