• el yazisindan, yazanin karakterini degil, ruh halini analiz eden bilim dali.
  • özellikle bazı kilit sayılan harflerin yazılımına dikkat edilir.
    bunlardan bir tanesi i harfidir

    i harfinin noktası;

    *gövdeden (ı'dan) uzak ise yazı sahibinin genelde olayların tümü yerine küçük detaylarına takılıp kaldığı
    *gövdeye fazla yakın ise paylaşmayı çok sevmeyen biri olduğu
    *ortalı ise titiz biri olduğu
    *eger harfin gövdesinin tam üzerinde değil de biraz sağa doğru ise aceleci olduğu
    *nokta değil de çizgi şeklinde ise endişeli, genellikle gergin olduğu
    *daire şeklinde ise azimli ve inatçı biri olduğu

    anlamı çıkarılır.
  • burada ve pek çok kaynakta defalarca yazılanların aksine bir "bilim" dalı değildir!

    (bkz: pseudoscience)
  • insanların el yazısına bakarak onların karakterlerini anlamaya yarayan bilim dalı -sözde bilim dalı-

    benim okuduğum bölümde yazılarımızı beğenmedikleri için hepimizin yazısını değiştirdiler bölümdeki hemen herkes standart dik latin alfabesi ile yaklaşık beş milimlik yüksekliğe sahip "i" lerin ve diğer noktalı harflerin noktalarını tamamen ölçülü bir biçimde harfe göre dik konumlandırarak yazıyor madem yazı karakterin aynası hepimiz aynı karaktere mi sahibiz grafik bölümündeki arkadaşlarım serbest elle istedikleri fontta yazabiliyorlar karaktersiz mi lan bu insanlar sen bize ne diyorsun
    not:yazımı değiştirmek benim için zor oldu yazılarımı sola yatık yazardım ah eski karakterim ah
  • yazı biçiminden kişilik analazi sağlayan zımbırtı.
    fazla keskin hatlarla yazılan yazılar egoistlik
    satır sonuna zorla sıkıstırılarak yazılan yazılar gelecek kaygısını
    yukarı dogru tırmanan yazı +,aşagı dogru inen yazılar- ruh haline işaret eder

    bu arada türkçe kaynak tavsiye edecek varsa yeşillendirsin lütfen.
    edit:ilginçtir ki imzasında soyadını kullanmayan insanların ciddi ailevi problemleri veya ailesinden utanması için birkaç neden oluyor.benim imzamda yok ama severim ailemi diyenler içlerinde bir yerde ailesini dışardan gizleme kaygısı yaşıyor olabilir.
  • grafolojide en az 300 farklı el yazısı örneğinden yola çıkılarak inceleme yapılıyor. fakat yine de değişmeyen ve temel olarak nitelendirilen belli bazı göstergeler var. işte bunlardan bazıları:

    eğim:
    + el yazısının sağa doğru eğimi, kişinin iletişim yeteneğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. örneğin kişi daha arkadaş canlısı, yönlendirici, sorumluluk sahibi, girişken olma eğilimi taşıyordur. aynı zamanda satış yapmaya, kontrolü elinde tutmaya, sevilmeye, destekçi olmaya kadar uzayan birçok olasılığı barındırır.
    + yazı sağa doğru eğildikçe kişinin kararlarında duygularının etkisinde kalma özelliği artar.
    + el yazısının genellikle dik oluşu kişilik bağımsızlığına işarettir.
    + sola doğru eğilen el yazısı, duygusal olarak ihtiyatlılığı temsil eder. bu el yazısının sahibi, öncelikle her detayı doğrulama ihtiyacı duyar. başkalarının onu herhangi bir söz vermeye zorlamasından hoşlanmaz.

    büyüklük:
    + büyük el yazısıyla yazan kişiler daha çok dışadönük, dost tavırlı kimselerdir. el yazısının sahibi kişi yabancılara karşı daha mesafeli olmayı tercih etse de kendine güvenle hareket eder.
    + küçük el yazısı mantığı temsil etmenin yanı sıra zıt düşülen kişilere karşı acımasız olmayı da ifade eder. akademik ve zihinsel uğraşılardan hoşlanan kişilerde bu tip el yazısı görülür.
    + eğer yazı hem küçük hem de zarif ise kişinin kendi dalga boyuna uygun olmayan kişilerle de iyi bir iletişim kurması olası değildir. bu kişiler, sosyal olarak kabul görmüş kuralları yıkmak konusunda zorlanırlar.

    baskı:
    + koyu harflerle yazan kişiler verdikleri sözü yerine getirmek konusunda çok titizdirler. ve etraflarındaki birçok olan biteni ciddiye alırlar.
    + çok koyu harfler ise kişinin gerginliğinin, eleştiriye karşı sinirlerine fazla hakim olamayışın ve küçük imalardan bile alınganlık göstermenin ifadesi olarak yorumlanıyor. bu kişiler önce tepki gösterir sonra soru sorarlar. ve duygusal davranışlarını devam ettirirler.
    + çok silik ve ince yazılar ise ortama ve insanlara olan hassasiyeti temsil ediyor. ama yazı aynı zamanda kaba saba ve şekilsiz ise kişi duygusal derinliği bile devam ettiremiyordur ve sönük bir yaşam tarzı sürdürüyordur.

    l, t ve h harflerindeki sırlar:
    + bu harflerin üst kısımlarının uzun olması hedef ve hırsın mevcudiyetini gösterir. ancak üst tarafı fazla uzun l, t ve h’ler, kişinin başarması gerektiğini düşündüğü meselede gerçek dışı beklentiler içinde olabileceği anlamına gelir.
    + bu harflerin üst tarafının oranlı bir şekilde kuyruklu olması kişinin her şey üzerine etraflı bir şekilde düşündüğünü ve hayal gücünü makul bir şekilde kullandığını gösterir.
    + kıvrımın enli olması, yeni fikirler üretme ve bunların üzerine uzun uzadıya düşünme eğilimini ortaya koyar.
    + üst kıvrımın tekrar harfe geri dönmesi, yazı sahibinin hayal gücünü kullanmaktan kaçındığını ve elindeki işi bitirebilmek minimum gerekliliklerle kendini sınırladığını gösterir.

    g, y, p harflerindeki sırlar:
    + kuyruğun dik olması, sabırsızlık alametidir.
    + kuyruğun basık bir şekilde yuvarlanması, saldırganlık ve yüzleşmekten uzak durma isteğini ortaya koyar.
    + kuyruğun bastırılarak yazılmış tam bir kanca halini alması, enerji, para kazanma isteği ve tenselliğin göstergesidir.
    + kuyruğun bastırmadan tam bir kanca şeklini alması güvenlik ihtiyacını gösterir.
    + kelimeler arasındaki mesafe
    + kelimeler arasındaki mesafenin fazla olması, “bana nefes alacak alan bırak” mesajını içerir.
    + kelimeler arasındaki mesafenin daha az olması ise başkalarıyla birlikte olma isteğini ortaya koyar, ama böyle yazan insanlar zaman zaman gereksiz bir kalabalığa neden olabilirler ve dayatmacı bir kişilik sergileyebilirler.

    satırlar arasındaki mesafe:
    + satırların arasının açık olması, olaylara sakin ve geniş perspektiften bakma eğilimini ortaya koyar.
    + satır aralarının dar olması, yazarın hareketi sevdiğini ve eylemin içinde olmaktan hoşlandığını gösterir.
    + satır araları dar olup, harfler arasındaki bağlantı çok sıkı değilse, söz konusu el yazısının sahibi baskı altında sükunetini koruma disiplinine sahiptir.

    sayfa kenarındaki boşluk:
    + sayfanın sol tarafındaki boşluk, kişinin köklerini ve ailesini gösterir.
    + sağ taraftaki boşluk, diğer insanları ve geleceği temsil eder.
    + tepedeki boşluk hedef ve hırslardır.
    + sayfanın dibindeki boşluk, enerji, içgüdü ve pratiklik anlamına gelir.
    + sayfanın sol tarafındaki geniş bir boşluk bırakılması, hareketliliği sürdürme isteğini ortaya koyar.
    + soldaki mesafenin az olması ise temkinlilik ve hazır olmadığı takdirde bir şeyleri yapmaya zorlanmaktan kaçınma isteğini belirtir.
    + sağ taraftaki boşluğun az olması, sabırsızlık göstergesidir ve bir an önce işe başlayıp işi bitirme eğilimini yansıtır.
    sağda geniş bir boşluk bırakılması ise bilinmeze karşı korkunun mevcudiyetini ortaya koyar.

    kaynak
  • bana göre bu bilim dalı ile ilgili en güzel sözü camillo baldi söylemiştir.

    “kumsaldaki aslan pençesinin izi, bu hayvana ait olduğunu nasıl anlatırsa, insan kişiliğini meydana çıkaran belge de yazı kaleminin ucudur”

    günümüzde grafoloji, yazıyı yazan kişinin karakterini çözümlemeyi amaçlayan, bilimselliğini kanıtlamış bir uygulama olarak görülür ki ben de bir ara çok takmıştım bu konuya ve çok da yararını görmüştüm.

    (bkz: kendimden biliyorum)
  • gelmiş geçmiş en şatafatlı bilim dallarından biri.
    kadim astrolojinin aksine modern insanı çok çabuk ikna edebilmiştir.
  • internetten bulduğum bazı sağlam ingilizce kaynaklar ile çalıştığım yazı bilimi. yaptığım analizlerin çoğunun doğru sonuç verdiği şaşırtıcı bir olay. hiç tanımadığınız bir insanın sadece yazısına bakarak kişiliği hakkında çok önemli bilgiler elde edebiliyorsunuz. gerçekten harika bir duygu.
  • [pansiyonunuzdaki o adam grafoloji işlerinden vazgeçsin. ben davranış tarzım itibariyle hiç de "çok belirli değilimdir" (o halde sen bunu tecrübe etmiş olmalısın), ayrıca hiç "olağanüstü duyumsal" da değilimdir, bilakis mükemmel şekilde, doğuştan gelen çilekeşlik yeteneklerim var, iyi kalpli değilimdir, tutumluyumdur gerçi, fakat işte "zorunluluktan" değilim, onun dışında cömert de hiç değilimdir, adamın diğer söyledikleri ile senin aklında tutamamış olduğun şeyler de yine aynı kapıya çıkacaktır. "sanatsal ilgi" meselesi bile doğru değil, hatta tüm yanlışlıkların içinde en yanlış yorum bu. benimkisi edebiyata ilgi değil, ben edebiyattan meydana geliyorum, bunun dışında hiçbir şey değilim ve bunun dışında bir şey olamam.] franz kafka - briefe an felice
hesabın var mı? giriş yap