gramer
-
(bkz: kramer)
-
-
(bkz: grammatik)
-
-
söz konusu gramer anadilinizin ise "aman yahu ne çalışacam peheyt!" diyenlere kapak olur bu şey.
o biçim ek-kök tahlili yaptırıp üstüne bir de tarihsel sürecini isterler kelimenin, ek ve kökün şaşı olursun. -
grammar'ın türkçe karşılığı dilbilgisidir. dilbilgisi, bir dilin ses, biçim ve cümle yapısına verilen genel isimdir. cümle yapılarını ve söz dizilimlerini öğrenmek bir dili öğrenirken önemli bir aşamadır. fakat sadece dilbilgisini bilmek o dilin öğrenildiği anlamına gelmez. bir dili düzgün konuşmak, dinlediğini anlamak, yazılar yazabilmek dilbilgisinin yanı sıra farklı yeteneklerin de kazanılmasını gerektirir.
-
dilin ses ve yapı birimlerinin nasıl dizileceğini ve nasıl anlam taşıyacağını oluşturan bilgi düzeni. başka bir deyişle gramer, kelimeleri anlamlı cümleler içinde birleştirme kurallarını ele alan çalışma alanıdır.
-
türkçe karşılığı dilbilgisi olan, dilde doğru kullanım standartlarını belirleyen kurallar dizesi veyahut bilim.
-
dil bilimi ile dil felsefesi arasındaki en kilit mesele burasıdır. dilbilime göre anlam önceden kelimeye yüklüyken, felsefi soruşturmada anlam bir sözcüğü kullanırken açığa çıkar.
(bkz: anlam kullanımdır) -
türkçedeki gramerleri ve gramerlerin ortaya çıkışını ayrıntılı inceleyen kaynaklara ihtiyacım var. bu konuda bilgi sahibi olan veya kaynak önerebilecek birisi yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap