• jeneralize tonik-klonik nöbet adı da verilir. kökenini retiküler aktive edici sistemin mezansefalik bölümünden
    alan nöbetlerdir.

    çok ani başlar. aura dönemi hemen hemen yoktur. bilinç kapanır ve hasta yere düşer. önce 1-1.5 dakikadan
    fazla sürmeyen tonik kasılmalar olur.

    eller fleksiyonda, ayaklar ekstansiyondadır. dişler kilitlenir. hasta dilini ısırabilir ve soluğunu tutar (siyanoz) gelişir. pupillalar genişler. idrar ve dışkı kaçırması olabilir. bu sırada solunum kaslarının kasılmasına bağlı olarak hasta bağırabilir (epileptik haykırış).

    daha sonra 10-15 dakika kadar süren generalize klonik kasılmalar olur. nöbetten sonra (posiktal dönem)
    şuur hemen açılmaz. hasta bir süre konfüzyon durumunda kalır.

    eeg'de saniyede 8-14 frekanslı yüksek amplitüdlü diken dalgalar görülür. nöbetten sonra ritim yavaşlar.
    tedavide ilk seçenekler fenition ve karbamazepindir.
  • bu nöbetlerin de bir aurası vardır. en sık da epigastrik rahatsızlık hissidir. yani nöbet gelmeden önce hastaların karın ağrısı olur .

    hiponatremi ve hipoglisemi gibi metabolik bozukluklarda genelde grand mal epilepsisi görülür.

    edit: bilgi ekleme.
  • bu tip nöbet yenidoğan döneminde görülmez.
  • tonic-clonic epilepsi olarak da soz edilir. adi ustunde; tonik ve klonik iki fazdan olusur. tonik faz kaslarin kasilmasiyla ve nefesin pharnyxten disari zorlanarak cikmasina bagli homurtu veya ciglikla baslar. ardindan bilinc kaybi ve bazen hastanin yuzunde morarma/mavilesme olur. klonik faz; epilepsi denince insanlarin gozunun onunde ilk canlanan (genelde) fazdir; yere yigilma ve kaslarin istemsiz seyirmesi bu fazda gerceklesir.

    atak esnasinda kesinlikle hastaya mudahele edilmemelidir; ozellikle de agzina bir sey konulmamalidir. kendini incitmeyecegi bir pozisyonda yatmasi saglanmalidir. atak sonrasinda bitkinlik; huzursuzluk ve depresyon durumu gorulebilir; kusma ve aniden uykuya dalma vakalari da olasidir. boyle bir durumda; hastanin sol tarafina yatirilmasi ve bogulmasinin engellenmesi gerekir.
  • sara'da "büyük nöbet". petit mal den farklı olarak;sadece bayılma hali değil,ağzın köpürmesi,kasılmalar ve ağzın kenetlenmesi ile devam edebilen,hastanın kimi zaman kendi dilini yuttuğu (ya da ısırdığı) ağır bir semptomdur.ağıza büyükçe bir mendili topak yapıp koymak hastanın kendine zarar vermesi ihtimalini azaltabilir.
  • hani 'streetwise-perspektifi kurbanı; "strokes'dan daha gerçek" problematiği sürüp gidiyor ya; işte son durak grand mal'ın bad timing albümü. şehir hayatı, alkolizim, yabancılaşma, obsesyon baş tacımızken, sound: dave fridmann'ın elinde güvende. psych-pop sevenler bir bakabilir.
  • epilepsinin en şiddetli safhası.
  • ekt uygulamasında görülmesini bekleriz
hesabın var mı? giriş yap