• hipertiroidi sonucunda oluşan bir otoimmün hastalık.tiroid bezinin fazla çalışması sonucu sıklıkla guatr görülür.
    bir belirtisi de göz kaslarının zayıflaması sonucu göz kürelerinin dışarı doğru çıkmasıdır. (bkz: eksoftalmi)

    (bkz: basedow graves)
  • tsh denilen hormonun kanda yüksek olup fazladan tiroid hormonu urettirmesiyle gelişen olaylar olaylar.

    egzoftalmi bu hastalığa özgü bir bulgudur. sebebi ise bağ dokusu hücrelerinde* tsh reseptörü bulunması.

    bağ dokusu hücreleride artıyor. en cok gözde belli oluyor. birde kaval kemiğinin onunde birikip orada ödem yapıyor.
  • çocukluk çağı hipertiroidilerin %95ini bu hastalık oluşturur. evladınız sinirli,huysuz git gide başarız bir mahluka dönmüşse devamlı terliyor, yiyor yiyor kilo alamıyorsa bir doktora görünmek farz olmuştur.
  • 1 yıldır tedavi gördüğüm mitat bıyıklı hocamı bulana kadar
    süründüğüm ,6 aydır ilaç kullanmama rağmen 0.006 olan değerimin sadece 0.007 ye yükseldiği ,bütün dengemi bozan hastalık. hiç iyilesmeyecek sanırken hamile kaldım sadece 5. haftamda değerim 0.27 ye yükseldi 8.haftada tamamen normale döndü. haftaya ilacı bırakıyorum...darısı başınıza..doktor arıyorsanız asm mitat bıyıklı yi bulun benden demesi )))
  • yaklaşık 5 senedir tedavisini gördüğüm hastalık. ilaçla değerler normale indiğinde ilacı 1 doz daha indirdiğimizde veya bıraktığımızda gene hortluyor. tiroid bezini eritmek için radyasyon da aldım ama dozu az geldi. eksoftalmi başıma gelmedi. göz kontrolü için doktora gittiğimde bu hastalığın daha büyük oranda kadınlarda olduğunu söyledi. bu nedenle erkekler bu hastalığı daha ağır yaşıyormuş. kadınlarda daha sık olduğu için vücutlarının bunu savunması daha kolaymış. doktorun yalancısıyım.
  • bir çeşit tiroid hastalığı.
    ultrason ve sintigrafi çektirip, piyasada az olmalarına rağmen (çift uzmanlık yapmaları lazım galiba iç hastalıkların üzerine + endokrinoloji) iyi bir prof. sizi tedaviye yaklaştırabilir.
    sebebi bilinmediği için tedavi kesin değil günümüz dünyasında.
    önce ilaç ile dengeleyip, 6-8 hafta arası (hormon yeniden üretimi) kan tahlili verilmeli. tsh, t3, t4 ve arada karaciğer enzimleri kontrol edilmeli kreatin vb.
    doz, doktor kontrolünde düzenli olarak düşürülerek seni dengede tutmalı, dengelenme gerçekleşince ilaç kesilip gözetime tabi tutulursunuz, %50 nüks ihtimali mevcut istatistiklere göre.
    nüks edince tekrar ilaca başlatan iç hastalıklar doktorları var, ama endokrinologlar radyoaktif iyot tedavisine geçirip, tiroid bezini işlevsiz hale getirip seni hipotiroidi hastası yapıp düzenli günlük tek hap ile hayatına devam ettiriyor.
    bazen bu radyoaktif iyotta çözüm olmuyormuş, o zamanda cerrahi müdahale ile kelebeği açıp alıyorlar. yine hipotiroidi oluyorsun, yine günde tek hap ile yaşıyorsun.
    doktor kontrolü şart, iyi bir profesör bulun endokrinolog; tavsiyem ve doktorum prof.dr.ayşe sertkaya eskiden memorial şişli’deydi. şimdi her top level doktor gibi o da vkv’nin bir parçası oldu, amerikan hastanesinde hasta kabulüne devam etmektedir.
  • hastalığın aktif döneminde, tüm tiroid dokusu boyunca görülen belirgin vaskülarite artışı ve arteriovenöz şantların renkli doppler ultrasonografide sebep olduğu görünüme thyroid inferno* adı verilir.
  • graves'in oftalmopatisinin (göz bulgusu) patogenizinde orbital kaslarda ve orbital fibroblastlarda da bulunan tsh reseptör antijenine karşı duyarlanmış sitotoksik lenfositler ve sitotoksik antikorların rol aldığı düşünülüyor.
    graves'in üç tedavi metodu var.
    1- antitiroid ilaç tedavisi
    2- cerrahi
    3- radyoaktik iyot tedavisi

    not :tıpçılar bu üçünü bilin sözlüde sorarlar :)
  • graves hastalığı endojen hipertiroidizmin en sık nedenidir.
    hipertiroidizm ekzoftalmi ve bazı vakalarda pretibial miksödemden oluşan bir triadı vardır ki bu triad çok önemli tanı koydurur.
    genellikle genç erişkinlerde görülür. kadınlarda erkeklere göre çok daha sık görülür. 7:1 oranı vardır
    ailevi yatkınlık vardır. özellikle hla-dr3 kalıtımıyla ilişkilidir.
    patogenezine bakacak olursak
    serumda değişik otoantikorların bulunduğu bir otoimmün hastalıktır. bu otoantikorlar özellikle tsh reseptörlerine tutunur ve sıklıkla tsh gibi davranırlar ve hücrenin çoğalması ve aktivitesi uyarılmış olur.

    orbital preadiposit fibroblastlar tsh reseptörleri taşırlar. retroorbital dokunun cd 8lerle inflamasyonu ekstraoküller kaslarda ödem gag sentezi ve adiposit artışı egzolftalmus mekanizmalarıdır. işte bu birikim mekanizması çok önemlidir görüldüğü gibi graves hastalığında oluşan görme sıkıntısı aslında tshın doğrudan değil dolaylı etkisidir. o yüzden eğer graves kontrol altına alınsa bile görme sıkıntısı devam eder çünkü birikmiş glikozaminoglikan yani gaglar vardır o yüzden lazer ile göz ameliyatı yapılarak görme düzeltilir.

    ayrıca graves için bilinmesi gereken bir diğer özellik fibrovasküler core içermemesidir. hatırlatma tiroid papiller karsinom ile burada ayrılırlar tiroid papiller karsinomda fibrovasküler corelar görülür.
  • sebeplerinin arasında kronik stres ve büyük yıkımların neden olduğu söylenen lanet hastalık. kesin tedavisi yoktur. ilaçla, atomla ya da ameliyatla etkileri azaltılır ama nur topu gibi bağışıklık sistemi hastalığın olmuştur bile. (bkz: ölmeden mezara koydular beni)
hesabın var mı? giriş yap