• çocukluk çağı hipertiroidilerin %95ini bu hastalık oluşturur. evladınız sinirli,huysuz git gide başarız bir mahluka dönmüşse devamlı terliyor, yiyor yiyor kilo alamıyorsa bir doktora görünmek farz olmuştur.
  • hipertiroidi sonucunda oluşan bir otoimmün hastalık.tiroid bezinin fazla çalışması sonucu sıklıkla guatr görülür.
    bir belirtisi de göz kaslarının zayıflaması sonucu göz kürelerinin dışarı doğru çıkmasıdır. (bkz: eksoftalmi)

    (bkz: basedow graves)
  • hastalığın aktif döneminde, tüm tiroid dokusu boyunca görülen belirgin vaskülarite artışı ve arteriovenöz şantların renkli doppler ultrasonografide sebep olduğu görünüme thyroid inferno* adı verilir.
  • 1 yıldır tedavi gördüğüm mitat bıyıklı hocamı bulana kadar
    süründüğüm ,6 aydır ilaç kullanmama rağmen 0.006 olan değerimin sadece 0.007 ye yükseldiği ,bütün dengemi bozan hastalık. hiç iyilesmeyecek sanırken hamile kaldım sadece 5. haftamda değerim 0.27 ye yükseldi 8.haftada tamamen normale döndü. haftaya ilacı bırakıyorum...darısı başınıza..doktor arıyorsanız asm mitat bıyıklı yi bulun benden demesi )))
  • graves hastalığı endojen hipertiroidizmin en sık nedenidir.
    hipertiroidizm ekzoftalmi ve bazı vakalarda pretibial miksödemden oluşan bir triadı vardır ki bu triad çok önemli tanı koydurur.
    genellikle genç erişkinlerde görülür. kadınlarda erkeklere göre çok daha sık görülür. 7:1 oranı vardır
    ailevi yatkınlık vardır. özellikle hla-dr3 kalıtımıyla ilişkilidir.
    patogenezine bakacak olursak
    serumda değişik otoantikorların bulunduğu bir otoimmün hastalıktır. bu otoantikorlar özellikle tsh reseptörlerine tutunur ve sıklıkla tsh gibi davranırlar ve hücrenin çoğalması ve aktivitesi uyarılmış olur.

    orbital preadiposit fibroblastlar tsh reseptörleri taşırlar. retroorbital dokunun cd 8lerle inflamasyonu ekstraoküller kaslarda ödem gag sentezi ve adiposit artışı egzolftalmus mekanizmalarıdır. işte bu birikim mekanizması çok önemlidir görüldüğü gibi graves hastalığında oluşan görme sıkıntısı aslında tshın doğrudan değil dolaylı etkisidir. o yüzden eğer graves kontrol altına alınsa bile görme sıkıntısı devam eder çünkü birikmiş glikozaminoglikan yani gaglar vardır o yüzden lazer ile göz ameliyatı yapılarak görme düzeltilir.

    ayrıca graves için bilinmesi gereken bir diğer özellik fibrovasküler core içermemesidir. hatırlatma tiroid papiller karsinom ile burada ayrılırlar tiroid papiller karsinomda fibrovasküler corelar görülür.
  • terleme uyku hali asabiyet zaten vardı ama gözlerim açılmaya/şişmeye * başlayınca teşhis konmuştu.
    ilk başta günde 6 tane thyromazol ile başladım, sonra buna euthyrox ilave oldu, parednol mu ne kortizonlu bi ilaç eklendi, ilaç sayıları azaldı selenyum takviyesi eklendi, dozlar düştü, yarım oldu, gün aşırı oldu derken ilacı bıraktırmıştı doktorum.

    tedavinin başında iyotsuz tuz kullanımı, deniz ürünlerinin tüketimi, alkol kullanımı azaltılıp sigaranın tamamen bırakılmasını söylemişti doktorum.

    gözlerim çoktandır normale dönmüştü, kan değerlerim uzun süre normal seviyelerde kaldı. doktorum da ilacı bırakıp tahliller ile kontrol edelim dedi.

    tedaviye başlamadan bıraktığım sigarayı kan değerlerim nasılsa normale döndü diye ve stresli bir dönemden de geçmemi de bahane edip tekrar elime aldım.
    dün gözlerim aşırı kaşınıyordu, bu sabah da ayna karşısında gözlerimin biraz şiştiğini fark ettim.
    sanırım en başa dönmenin ucundayım.

    bu başlığa da ondan geldim bu saatte;
    olur da graves tedavisi görüyor ve sigara kullanıyorsanız ya doktoru bırakın boşuna zaman ve para harcamayın çünkü anlaşılan bi yere varmayacak tedaviniz ya da sigarayı bırakın.

    bir de üstünkörü googlelamanın sonucu olarak;

    smoking and risk of graves' disease
    conclusions: smoking is associated with graves' disease, and it especially increases the risk for the development of more severe ophthalmopathy. thus, smoking appears to be one of the multiple factors inducing graves' disease in genetically predisposed individuals.
  • graves oftalmopatisinde en sık inferior rectus kası tutulur ve ekzoftalmi görülür.

    graves oftalmopatisinde kullanılabilecek ilaçlar:

    1-teprotumumab

    2- rituksimab

    3- steroidler

    4- cerrahi yapılabilir.

    5- sigara bırakılması ve selenyum.

    6- tocilizumab adlı interlökin-6 reseptörüne karşı geliştirimiş mab.
  • ruhsal bozukluklarla ilişkisi için şöyle buyrun: graves’ disease and mental disorders
  • (toksik diffüz guatr/graves) tiroid bezini etkileyen hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroide neden olabilen otoimmün bir hastalıktır dolayısıyla sıklıkla hipertiroidizm semptomlarına neden olur.
    belirti ve semptomları arasında sinirlilik, kas güçsüzlüğü, taşikardi, sıcaklık değişimine karşı tolerans, ishal ve kilo kaybı yer alabilir. diğer belirtiler arasında, pretibial miksödem ve graves oftalmopatisi mevcuttur. hastalık, tiroid uyarıcı hormona (tsh) benzer bir etkiye sahip olan ve tiroid uyarıcı immünoglobulin (tsı) adı verilen bir antikordan kaynaklanır, bu yüzden otoimmün bir hastalık tanımını alır. tsı antikorları, tiroid bezinin aşırı tiroid hormonu üretmesine neden olur. kan testlerinde düşük tsh, yüksek t3 ve t4 genellikle belirteci olur. tedavi seçenekleri arasımda radyoiyot tedavisi( iyot 131 oral alımı), ilaçlar ya da cerrahi seçeneği bulunur.
  • tedavisinde ilaç olarak propiltiourasil ve sempatik aktiveteler fazlaysa da ek olarak propranolol verilebilir.

    2. aşamada radyoaktif iyot verilir. son çare de near total tiroidektomi ameliyatı yapmaktır.
hesabın var mı? giriş yap