• (1912-22 mayıs 1963)
    hakkında vasilis vasilikos tarafından yazılmış bir kitap, costa gavras tarafından çekilmiş bir film ve mikis theodorakis tarafından yapılmış besteler bulunan yunan milletvekili.
    kendisi tıp fakültesi mezunu bir jinekologken, eda (demokratik sol parti) ye katılır ve milletvekili seçilir. 21 nisan 1963’te yunanistan’ın nükleer silahlanma yarışında kullanılmasını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenler. kendisi dışında herkes tutuklanır (milletvekili olduğu için). tek başına elinde meşhur barış pankartıyla meclise yürür.
    yürüyüşün sonuna doğru polis müdahale eder.
    22 mayıs 1963’de yunanistan’ın selanik şehrinde, abd’nin yunanistan’a nükleer füze yerleştirmesi karşıtı yaptığı konuşmadan sonra 2 sağ görüşlü tarafından ağır yaralanır. 5 gün içinde de hayatını kaybeder. olay sırasında polislerin suikastçilere hemen müdahale etmemesi de ilginçtir. lambrakisi yaralayan 2 kişi de piyondur.bu konuyla ilgili cuntacı generallere kadar bir çok üst düzey ordu komutanı sorgulanır.

    bu suikast vasilis vasilikos'un z adlı romanının ana konusu. bu kitaptan birebir uyarlanan z filmi ise costa gavras'a bu filmin muhteşem ötesi müzikleri de theodorakis'e aittir.
    yunanca "zei" sözcüğü "o yaşıyor" anlamına geliyor. bu sözcüğün baş harfi lambrakis'in ölümsüzlüğüne vurgudur.

    http://www.youtube.com/…list=flakklz_tpn0s&index=55
  • anti-savaş aktivisti olan lambrakis aynı zamanda gençlik yıllarında profesyonel atlet olarak ulusal ve uluslararası müsabakalarda yarışmıştır.

    kendisini öldüren 2 sağcı partizan 1967 darbesinden sonra yönetime el koyan albaylar cuntasının emriyle serbest bırakılmışlardır. daha sonra suikastinin arkasındaki isimleri bulup olayı açığa kavuşturan savcı hristos sarcetakis yine cuntacılar tarafından görevinden alınmış ve hapse atılmıştır. sarcetakis, cuntacılar devrildikten yıllar sonra yunanistan'da cumhurbaşkanı bile olmuştur.

    lambrakis soğuk savaş zamanı yürütülen anti-komünizm propagandası yüzünden öldürülmüş sayısız devrimcilerden biri olmuştur. her yıl düzenlenen atina maratonu, ölümünden sonra ona adanmıştır bu sayede maratonun popülaritesi artmıştır. selanik'te hayatını kaybeden lambrakis'in mezarı atina birinci mezarlığındadır.
hesabın var mı? giriş yap